İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, yayımladığı Youtube videosu ile 2019 yılından günümüze kadar devam eden kuraklığın birkaç güne kadar sona ereceğini ve bol kar yağışlı bir döneme gireceğimizi söyledi.

Dr. Bozyurt, şöyle konuştu:

SON YILLARIN EN KURAK SON BAHARI

Son yılların en kurak son baharını yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllardaki yağış oranına göre oldukça kurak bir mevsim içerisindeyiz. 2019 yılı sonlarında başlayan, 2020 yıllarında etkili oldu. Bu son baharda da hala etkili olmaya devam ediyor. Bu kuraklık yakın zamanda sona ereceğe benziyor. Bu konuda müjde vermek istiyorum. Elimizde bununla alakalı ciddi veriler var.

25 KASIM’A DİKKAT

Ne zaman sona erecek dersek, Kasım ayının 25’inden sonra bu durum değişeceğe benziyor. Çünkü neden? Son analizlere göre üst batı rüzgarları aşağı doğru inmeye başladı. Özellikle kutup hücresi giderek kuvvetlenmeye başladı. Bundan sonrada Orta Akdeniz kökenli bir takım depresyonların, ılık ve yağışlı kütlelerin Türkiye’yi ziyaret etmesini bekliyoruz. Hemen arkasında Aralık ayının başında soğuk ve yağışlı kütlelerin Kuzey’den gelecek anlamda ciddi anlamda soğuk ve yağışlı hava kütlelerinin özellikle Kuzey iç ve doğu bölgelerini etkisi altına alacak. Ama 25 Kasım’a kadar kurak hava devam edecek. Burada Halk Takvimi’ne değinmek gerekiyor. Bu kuraklığın adı Pastırma Yazı diye geçer. 12 Kasım’da başlar 26 Kasım’a kadar devam eder. Halkımız bunu kültür ve ticarete dönüştürmüş. Pastırma yazı özellikle Kayseri ve Afyon’da değerlendiriliyor. Pastırmalar bu havalarda dışarıda kurutmaya çıkartılarak kurutuluyor. Tabi günümüzde bu tür ilkel durumlara yer verilmiyor dersek çokta yanılmamış oluruz.

NEDEN BU KURAKLIK YAŞANDI?

Peki neden bu kurak günleri yaşadık? Özellikle Kasım ayı başından bu yana azor yüksek basınç sadece Türkiye değil, İspanya’yı, Fransa’nın güney kıyılarını, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde etkili oldu. Dolayısıyla Akdeniz havzasında son derece kurak günler yaşandı. Dediğim gibi 25 Kasım itibariyle azor yüksek basıncı etki alanını zayıflatacak ve küçülecek.  Daha sonra özellikle merkezi orta Akdeniz üzerinde olan çok kuvvetli alçak basınç ve buna bağlı cephe sistemleri etkili olacak. Buda bizim ülkemize yağışlar gönderecek. Lodos gibi rüzgarlar fazlaca esebilir.   

ARALIK’TA BAŞLAYACAK, MART AYINA KADAR DEVAM EDECEK

Yağışlar özellikle Aralık ayının başından itibaren yurdun kuzey ve iç kesimlerinden yer yer şeklinde olmasını bekliyoruz. Aralık ayından itibaren tahminler değişecek demiştim. Hatta ben bunu yazdan beri söylüyorum. Bu sene sonbaharın soğuk ve kurak geçeceğini söylemiştim. Ama aralık ayından itibaren, Ocak, Şubat ve Mart aylarında son derece yağışlı bir kış mevsimi geçeceğini söylemiştim. Bunu yeniliyorum.  >>Afyon Postası’nın Özel Haberi.