1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla açıklama yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Afyonkarahisar İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Son elli yılda, tüm dünyada emekçilerin yaşama şartlarının her sene bir öncekine göre daha da kötüleştiğini belirterek, zenginle fakir arasındaki farkın daha da açıldığının altını çizdi. Uslu, “Zenginle fakir arasındaki fark daha da açıldı. Dünyada geçerli ekonomik sistem her geçen gün yeni bir sarsıntıya, daha fazla krize yol açıyor. Her sektörde, her ülkede, bir küresel durgunluğun etkisi yaşanıyor. Bu olumsuz gelişmeler giderek arttı. Önceden yaşanan meseleleri gölgede bıraktı. Covid-19 Salgını ile tüm fatura emekçiye çıkarıldı. Hayatımız adeta kabusa döndü. Başta dar gelirliler olmak üzere, hayatını emeğiyle sürdüren tüm toplum kesimleri ağır tahribata maruz kaldı. Salgın'ın kitlesel etkileri yavaş yavaş azalma eğilimi gösterdi. Ama emekçiler için ümit verici gelişmeler yaşanmadı. Tam tersine, Şubat ayının sonunda başlayan Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonu, sorunların daha da derinleşmesine neden oldu. Fiyat artışları tedarik maliyetlerini artırdığından, yeni bir zam dalgası sert bir biçimde geldi. Ekmekten şekere, etten süte, meyve ve sebzeye kadar tüm temel gıda ürünlerine yüzde yüzü aşan zamlar geldi. Zam dalgası sadece gıda ürünleriyle sınırlı kalmadı. Akaryakıttan doğal gaza, elektrikten suya; ulaşıma, yani tüm temel hizmetlere gelen zamlar durmak bilmedi. Zamlar günden güne, kimi zaman saatten saate geldi. Dün bir olan bugün bir buçuk oldu; sabah iki olan akşama iki buçuğa çıktı. Bazı zincir marketlerin de fiyat artışlarına olumsuz yönde katkısı oldu. Bu da ücretli çalışanların, emeklilerinin geçinme şartlarındaki bozulmanın daha da artmasına yol açtı. Aldığımız ücret zorunlu ihtiyaçlarımıza bile yetmiyor. Eşitsiz, hakkaniyetsiz ve emekçilerin hayatını olumsuz etkileyen ilişkilerin sonuçlarını görüyoruz. Temel harcamalarımız arasında yer alan her türlü kalemde yüksek fiyat artışları yaşandı. Yani enflasyon yine yükseldi” dedi.

“EMEKÇİLERİN REEL ÜCRETLERİ HIZLA ERİDİ”

Dar ve sabit gelirli milyonlarca emekçinin en büyük düşmanlarından biri olan enflasyonun hayatları oldukça kötü etkilediğini ifade eden Uslu,  bunun sorumlusunun emeğiyle geçinmeye çalışan milyonlarca emekçininolmadığını dile getirdi. Uslu, “Yükselen yaşama maliyetine karşı önlem olarak ücretlerde artış sağlandı. Birçok iş kolunda ücret artışları önceki senelerle karşılaştırıldığında nispeten daha yüksek oldu. Asgari ücret vergi dışı bırakıldı. Ancak bu olumlu gelişmeler yaşadığımız enflasyonun gölgesinde bırakıldı. Emekçilerin reel ücretleri hızla eridi. Son aylarda daha da artan zam dalgası ve ödediğimiz yüksek faturalar nedeniyle, toplu sözleşmeyle elde ettiğimiz ücret artışları da maalesef anlamını yitirdi. Ücretlerdeki aşınmanın en kısa sürede önlenmesi gerekiyor. Yaşanan şartlar altında tek çare sendikal örgütlenmedir. Sendikaların temel mücadelesi ekmek, barış ve özgürlük içindir’’ diye konuştu.

“TÜRK-İŞ, TÜM EMEKÇİLERİNİN HAKLARINI KORUYUP MÜCADELE ETMEKTEDİR”

“Dünyanın büyük bir bölümünde emekçiler, 1 Mayıs’ı daha da ağırlaşan sorunlarla mücadele ederek karşılıyor” diyerek sözlerine devam eden Uslu, “Bir yandan işsizlik tehdidi diğer yandan geçim sıkıntısıyla emekçiler bu 1 Mayıs’ı kutluyor. Yurdumuzun en büyük ve en köklü işçi örgütü Türk-İş, başta üyeleri olmak üzere tüm emekçilerin hak ve çıkarlarını koruyup geliştirmek amacıyla mücadele etmektedir. Emeğin dünyasının en yakıcı mevcut sorunları ve bunlara yönelik çözüm önerileri Türk-İş tarafından her fırsatta ortaya koyuldu. Taşeron sorunun sonlandırılması, geçici işçilerin daimi kadroya alınması, işçi hak ve özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesi, ücretlerin satın alma gücünün korunması, asgari ücretin artırılması, vergide adalet sağlanması, çalışma mevzuatının iyileştirilmesi ve benzeri birçok alanda hep birlikte mücadele ediyoruz.Kadına şiddetin önlenmesinden, doğanın korunmasına her alanda sendikalar faaliyetleriyle var olmaya devam etmektedir. Sendikaların temel mücadelesi ekmek, barış ve özgürlük içindir. Sendikaların mücadelesi ve başarısı, dünyadaki tüm emekçilerin yararına olacaktır. Türk-İş 70 yıllık geçmişinden aldığı güçle işçilerin, mağdurun ve mazlumun yanında olma sorumluluğunu yerine getirmeye devam edecektir” dedi.