Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, geçtiğimiz günlerde bir okulda öğrencilere yönelik yaptığı açıklamada, Şuhut’un Kayabelen Köyü’nde 15 yıl önce petrol bulunduğunu, bu petrolü Lozan Anlaşmasından dolayı çıkaramadığımızı ve bu petrolün üzerinin 25 tonluk beton kapaklarla kapatıldığını söylemişti. 

Söz konusu olayı CHP’nin Çay İlçesi eski ilçe başkan yardımcısı Candar Can, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden yetkililere sordu.

CİMER üzerinden 16 Aralık’ta sorulan sorulara yine CİMER üzerinden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü yanıt verdi. 

Gelen yanıtı olduğu gibi yayınlıyoruz: 

Başvurunuz Ortaklığımızca değerlendirilmiş olup, sorulan sorulara Ortaklığımız cevabı aşağıda yer almaktadır. 

BİZ SONDAJ ATMADIK

1- Şuhut ilçesi Kayabelen köyünde 15 yıl önce gravite değeri yüksek petrol bulunmuş mudur? İlgili alanda Ortaklığımız tarafından herhangi bir sondaj faaliyetinde bulunulmamıştır. 

KUYULAR GÜVENLİK AMACIYLA BETONLANIR

2- Şayet bulundu ise neden üzeri 25 tonluk beton kapaklarla kapatılmıştır? 

İlgili alanda özel petrol şirketleri tarafından da herhangi bir petrol keşfi söz konusu değildir. Kazılan her arama kuyusunun sondajı sonrasında kuyu dibinden olası gelebilecek zararlı gazların neden olacağı sorunların önlenmesi için kuyular güvenlik amacıyla betonlanmaktadır. 

İLGİLİ ALANDA PETROL KEŞFİ SÖZ KONUSU DEĞİL

3- Afyonkarahisar Belediye Başkanımız olan Sayın Mehmet Zeybek'in bu iddiaları doğru mudur? 

İlgili alanda herhangi bir petrol keşfi söz konusu değildir. 

LOZAN’DA BÖYLE BİR MADDE YOK

4- Başkan'ın konuşmasına istinaden Lozan Antlaşması'nın yer altı kaynaklarının çıkarılmasına yönelik engel teşkil ettiği doğru mudur? 

Lozan Antlaşması’nda ülkemizde kanuna göre ruhsatlandırılan alanlarda bulunan hidrokarbonların üretilmeden kapatılması yönünde herhangi bir madde bulunmamaktadır. 

GİZLİ MADDE BULUNMUYOR

5- Gazete haberinde yer alan bu konuyla ilgili Lozan Antlaşması'nın gizli maddeleri gerçekten var mıdır? 

Lozan Antlaşması’nda ülkemizde kanuna göre ruhsatlandırılan alanlarda bulunan hidrokarbonların üretilmeden kapatılması yönünde herhangi bir gizli madde bulunmamaktadır. Bilgilerinizi rica ederiz. 

İşte o belge:

-Nail Azbay'ın Özel Haberi.