Dinar Mesleki ve Teknik Eğitim Lisesi Konferans Salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz, Kaymakam Selami Kapankaya, ilçe müdürleri ile köy ve mahalle muhtarları katıldı.Toplantıda öncelikle mahalli idareler seçimleri değerlendirildi. Vali Tutulmaz, Muhtarlık müessesi ve görevleri, kolluk birimleriyle işbirliği, taleplerde hiyerarşik silsilenin takibi, istek ve taleplerde fayda ve maliyet analizi, kamu görevlileriyle işbirliği ve denetim, kamu yatırımlarının takip ve analizi, düğünlerde silah atılması konuları hakkında muhtarlara detaylı bilgiler verdi.


TARAFSIZ OLUN

Huzur ortamının sağlanmasının gerekliliğine değinen Vali Mustafa Tutulmaz: 'Seçim zor, rekabet var. Bu rekabetin sonucu olarak da daha sonra karşılaşacağınız problemleri de beraberinde geliyor. İşte maharet biraz bu problemleri çözebilmekten geçiyor. Bilhassa köylerimizde rekabetin yansımaları zaman içerisinde olumsuz oluyor. Ben özellikle bunu başlangıçta hatırlatmak istiyorum. Seçim geride kaldı. Artık size köyün huzurunu sağlamak düşüyor. O benim rakibimdi, düşmanımdı, bana şöyle yaptı, bana oy vermedi ya da bana oy verenleri ayrıcalıklı tutayım anlayışında olursanız bilin ki köyde idarecilik görevinde başarılı olamazsınız. Herkesi kucaklamanız lazım. Huzursuzluk oluşmasın. Zaman zaman sıkıntılar olabiliyor. Bana kadar gelen sorunlar bile oluyor. Şunu ifade etmeliyim. Eğer tarafsızlığınıza gölge düşürürseniz gerekirse açığa alır, görevden el çektiririz. ” diye konuştu.

KÖYLERE SICAK ASFALTI GETİRECEĞİZ
Köylerde genel anlamda alt yapı problemlerinin çözüldüğünü kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “İş sezonu açıldı. Her köyün kendine göre problemleri var. Ben sık sık köyleri geziyorum. Şuana kadar yarıya yakın oranda köyleri gezdim. Gördüğüm şey şu; genel alt yapı problemlerimiz çözülmüş durumda. Elbette ihtiyaçlar artıyor zaman zaman ama asgari ihtiyaçlarımız karşılanmış durumda. Şu anda bizim köylerimizde parke ve benzeri sorunlar olan yerler var ama oralarda da yine çalışmalara devam ediyoruz. Bu yıl ağırlıklı olarak yollarda BSK üzerinde durmak istiyoruz. Bilhassa grup yollarını BSK yapmaya çalışıyoruz. Sıcak asfalt pahalı bir iş. Bir süreç içerisinde grup köylerinin tamamını sıcak asfalta çevireceğiz. Çay ilçemizde plent tesisi kuruyoruz. Plent kendimizin olunca daha fazla hizmet yapma imkânımız olacak. Genelde köylerimizin problemlerini çözerken ihtiyaçlarımızı ve imkânlarımızı da göz önünde tutarak çözmeye çalışalım. Yani iyisi en iyisi istenebilir, en güzel istenebilir bu hakkınızdır. Ancak bunu imkânlarımız ölçüsünde değerlendirmemiz gerekir” şeklinde konuştu.

KREDİNİZİ İYİ KULLANIN
Köylerde ağırlıklı olarak su problemi ile karşılaşıldığını ve bu konuda KÖYDES’in genelgesi olduğunu söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Bugüne kadar yaptığımız incelemelerde su problemi sadece bir köyümüzde var. Bayat ilçesinin bir köyünde su bulamıyoruz. Ne kadar sondaj yaptıysak su yok maalesef. Diğer köylerimizde ise su problemi yok ama su yönetimi problemi var. Eğer biz suyu iyi yönetirsek su problemi olmayacak. İçme suyundan sulama yaparsak suyun yetmesi mümkün değil. Yani alt kodlardaki kişiler suyu daha iyi kullanır diğerleri sıkıntı yaşar. Bu her yerde böyle. Bizim uyu iyi yönetmemiz gerek. Bu konuda muhtarlarımız sorumlu. Eğer parayı toplamıyor ya da yeterince toplayamıyorsa, sayaç sistemini yeterince kullanmıyor. Sonra da su parası ödeyemediğini ve sıkıntı yaşadığını anlatıyor. Yeni göreve başladınız. Kaymakamlık ve Valilik nezdinde yeni bir krediniz var. Bu krediyi iyi kullanın. En başından tedbiri alın ki sıkıntı olmasın.  Bazı ilçelerimizde bu tür sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bu konuda duyarlı olalım, hassas olalım. Zaten KÖYDES ile ilgili genelge de sayaç kullanımı zorunlu hale geldi. Şuanda İl Genel Meclisi'nin gündeminde olan bir çalışma var. Herkes sayaç kullanacak ve bunları belirli bir miktar ücret tahakkuk etmek suretiyle işler problemsiz yürütülmeye çalışılacak. İl Genel Meclisi bu sistemin nasıl yürütüleceğine karar verecek.  Onlar karar verdikten sonra da biz sizlere duyururuz” ifadelerini kullandı.

DÜĞÜNLERDE SİLAHA DUR DİYECEĞİZ

Düğün sezonu ile birlikte silah sıkma olaylarının da arttığına dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz şunları söyledi: “En kısa sürede bu ilkel davranıştan kurtulmamız gerekiyor. Geçen yıla göre iyi bir aşama kaydettik ama hala duyumlarımız köylerimizde bunun devam ettiği yönünde.  10 gün önce bir İl Genel Meclisi üyemiz sıkılan silahtan yaralandı. Hafif yaralandı ama daha kötüsü de olabilirdi. Lütfen muhtarlar olarak elinizi taşın altına koyun. Biz kararlıyız. Burada Kaymakam beye, ilçe emniyet müdürü ve jandarma komutanımıza yeniden görev veriyorum. Bu işin takipçisiyiz. Bugüne kadar silah sıkanların iptal edilen ruhsat sayısı 200. Bu kişiler ağızlarıyla kuş tutsaklarda ruhsat sahibi olamazlar. Can güvenliği için silah alıyorsunuz. O silahı amacı dışında kullandığınızda bunun bir sonucu olarak bir yaptırımla karşı karşıya kalıyorsunuz. Vatandaş, muhtar fark etmiyor. Kişinin gözünün yaşına bakmıyoruz. Bu konuda kararlıyız artık düğünlerde eğlencelerde silah sıkılmasını istemiyoruz.”

MUHTARLARA TELEFON NUMARASINI VERDİ

Muhtarlara telefon numarasını veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Bir sıkıntı olduğunda her zaman bana ulaşabilirsiniz. Aramaktan çekinmeyin. İhtiyaç olduğunda yanlışı gördüğünüzde önce WhatsApp'tan mesajla yazın. Kendinizi ve köyünüzü tanıtın ve problemi paylaşın. Ondan sonra biz gereğini yaparız” dedi.
Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından muhtarlar sırayla söz alarak istek, talep ve önerilerini dile getirdi.Toplantı sonunda Dinar Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı İstasyon Mahallesi Muhtarı Mehmet Gülpınar Vali Mustafa Tutulmaz’a günün ansına hediye takdim etti.