Türkiye dahil tüm Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan Talasemi hakkında konuşan İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, bu hastalığın önlenebilir bir kan hastalığı olduğuna dikkat çekti. Korkmaz, tedavi masrafının yüksek olduğunu fakat hastalıktan korunmanın ucuz olduğunu söyledi.

 

3 tip talesemi var

 

3 tip talesemi hastalığının olduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Çocuklarda görülebilecek Talasemi tipleri şunlardır;Taşıyıcı Tip talesemi.  Bu bireyler tamamen sağlıklıdır ve hafif derecede kansızlık dışında sorunları olmaz. Demir eksikliği anemisi ile sık karıştırılarak gereksiz yere uzun süre demir tedavisi alabilirler. Talesemi taşıyıcılarında herhangi bir tedavi gerekmez. Türkiye’de Talasemi taşıyıcılığı yüzde 2,1’dir.İkinci ise Hasta Tip yani Akdeniz Anemisi olarak da bilinen hastalık.  Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda yapamazlar. Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer ve dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar. 3- 4 aylıktan başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Özellikle erken yaşta (henüz kan nakilleri fazlaca yapılmadan) kemik iliği nakli ile bu hastalar yüzde 70- 80 tam olarak sağlıklarına kavuşabilmektedir.”

 

EVLİLİK ÖNCESİ TEST YAPTIRIN

Evlilikten önce çiftlerin mutlaka test yaptırması gerektiğini ifade eden Korkmaz, “Hafif Hastalık ise üçüncü talesemi türüdür.  Bu tiptekiler taşıyıcılar gibi tamamen sağlıklı olmayan, hastalık belirtileri genellikle ileri yaşlarda başlayan, kan gereksinimleri daha az olan kişiler olup, hastalığın hafif tipidir.Talasemi taşıyıcılığı ebeveynlerden çocuklara geçebilir, kalıtsaldır ve yaşam boyu da devam eder. Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler; ancak Talasemi Majörlü bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testini yaptırdıklarında öğrenirler. Bu test evlilikten önce mutlaka yapılmalıdır. Bu test ile amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp hasta çocuklar doğmasını önlemektir. “ dedi