Akdeğirmen Barajı, İçme Suyu Arıtma Tesisi, sondaj kuyuları,  terfi merkezleri, su depoları ve içme suyu şebekesi dağıtım branşman noktalarındaki debi, basınç, vana–pompa çalışma bilgileri ve elektrik verileri online olarak takip ediliyor, uzaktan gerekli müdahaleler anında yapılıyor  ve veritabanına kaydediliyor.

Akdeğirmen Barajı havzasının; su doluluk oranı, göl kotu seviyesi, mevcut su hacmi miktarı gibi değerlerin yanı sıra yine buradaki meteoroloji istasyonu ile havzadaki yağış miktarı, buharlaşma miktarı, sıcaklık, rüzgar vb. meteorolojik veriler online olarak izlenerek veri tabanına kaydediliyor.

İçme suyu arıtma tesisinde giriş-çıkış debisi, klor, ph, bulanık ölçümleri ile tesisteki tüm üniteler online olarak izlenerek sisteme gerekli müdahaleler yapılıyor.

Ayrıca içme suyu depoları, terfi merkezleri, sondaj kuyuları, içme suyu şebekesi dağıtım branşman noktalarında da debi, basınç, vana-pompa çalışma bilgileri ile suyun klor, Ph ve bulanıklık ölçümleri online izlenerek ve uzaktan gerekli müdahaleler yapılarak suyun verimli bir şekilde dağıtım ve kalite kontrolü sağlanıyor.  

Sondaj kuyularında ve terfi merkezlerindeki motopomplara uygulanan program sayesinde ihtiyaç olan debideki su, otomatik olarak frekans kontrollü panolarla minimum elektrik tüketimi ile sağlanmakta ve içme suyu depolarına gönderiliyor, bu sayede pompa ömürleri uzatılmakta ve yaklaşık 0 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

İçme suyu şebekesindeki basınç yönetimi sayesinde ihtiyaca göre bazı bölgelerde sabit basınç ayarlaması bazı bölgelerde ise otomatik olarak devreye giren gece ve gündüz basınç ayarlama yöntemi ile ideal basınçta su sağlanmakta ve su kayıp-kaçakları ile su arızalarının önüne geçiliyor.  Bu sayede yaklaşık oranında su kayıp-kaçaklarının önüne geçiliyor.