Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen törene AKÜ Rektörü ve Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, AKÜ öğretim elemanları, öğrenciler ve aileleri katıldı.Töreninin açış konuşmasını yapan bölüm birincisi Özgül Ekici, bundan sonra da çıkacağı yolları zaferlerle taçlandıracağını ifade etti. Ekici, “Sosyolog kimliğine bürünmüş olduğum bu andan itibaren yüklenen sorumluk, hissettiğim sevinç, duyduğum gurur ve arkadaşlarımdan ayrılmanın hüznü içerisindeyim. Önüme çıkan bütün engelleri aşarak hedefime ulaştım. İnsanların hedefleri olmalı ki başarılı olabilsin” diye konuştu.

'800 ÖĞRENCİ HAZIR'

AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış ise 20 yılı aşkın süredir eğitim-öğretim faaliyetini yürüten Fen Edebiyat Fakültesinde 15 bölümün bulunduğunu söyledi. Yaramış, “Bunların 11’inde lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim faaliyeti yapılmaktadır. Bugün eğitim-öğretim yürüttüğümüz fakültemizde 8 bölümde mezuniyet töreni yapılmakta ve yaklaşık 800 öğrencimiz mezuniyet törenleri yapılarak mezun olacaklardır” dedi.

AİLELERE TEŞEKKÜR ETTİ
Anne ve babaların törenin en mutlu kişileri olduğunu dile getiren Yaramış, şunları söyledi:
“Bugün çocuklarınıza verdiğiniz maddi ve manevi desteğin, özverilerin karşılığını alıyorsunuz. Çocuklarınız dürüst, çalışkan, faydalı ve mutlu bireyler olmaları için durmadan onlara destek verdiniz. Çoğu zaman kendinizden fedakarlık yaptınız, onların yaşama tutulması için sıkı sıkı mücadele ettiniz. Kendi ellerinizle teslim ettiğiniz bu sıcak yuvadan ayrılırken yine onların yanındasınız. Mutlulukları onlarla paylaşıyor ve üniversiteden mezun olduğunu görmenin farklı gururunu yaşıyorsunuz. Fakülte ve sosyoloji bölümü öğretim elemanları olarak bizler sizin bu haklı gurur ve mutluluğunuza katılıyor, daha nice güzellikler ve mutlulukları çocuklarınızla birlikte yaşamanızı diliyorum.”

GELECEĞE HAZIRLANIN

Konuşmasının devamında öğrencilere seslenen Yaramış, mezuniyetin geleceğe hazırlanmakta geçen bir dönemin sonu olduğunu ifade etti. Yaramış, “Kazanımlarınızı kullanarak üretken olacağınız yeni bir yaşamın başlangıcıdır. Çalışmalarınızın ödülünü bugün alıyorsunuz. Bugünden başlayarak yeni yaşamınızda yeni sorumluluklar üstleneceksiniz bu süreçte sizlerden beklentimiz; ülkesine, milletine hayırlı, toplumun değerleri ile barışık, farklı inanç ve düşüncelere saygılı ve hürmetli, yaptığı işin hakkını veren ve anne babasına faydalı bir evlat olmanızdır. Üniversitemizin başarısı kuşkusuz siz mezunlarımızın başarısı ile özdeştir. Her zaman üniversitemizi gururla temsil ediniz ve bizleri unutmayınız” şeklinde konuştu.

'2000 YILINDAN BU YANA ÖĞRENCİ YETİŞTİRİYORUZ'
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise AKÜ Sosyoloji bölümü ile ilgili bilgiler verdi. Karakaş, “1993 yılında kurulan ve 2000 yılından itibaren öğrenci yetiştirmeye başlayan bölümümüzde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim öğretim faaliyetleri yürütmekteyiz. Bölümümüzde, halihazırda 10’u öğretim üyesi 4’ü araştırma görevlisi olmak üzere 14 kadrolu öğretim elemanı görev yapmaktadır. Bölümün dışında tarih bölümünden, kamu yönetimi, hukuk fakültesi, felsefe ve psikoloji bölümünden destek alıyoruz. Dolayısıyla 20-25 civarında öğretim elemanı ile öğrencilerimizi mezun ediyoruz” dedi. Mezuniyet sonrası gençlerin çalışabileceği alanlarla ilgili de bilgiler veren Karakaş, “İstihdam alanı genişleyen mesleklerden biri olan sosyoloji bölümünden mezun olan öğrencilerimiz, farklı kurumlarda sosyolog, araştırmacı, yazar ve yorumcu, felsefe grubu öğretmeni ve akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Saydığım bütün unvanlarla mesleğini icra eden mezun öğrencilerimiz bulunmaktadır” dedi.

'MUTLULUĞUNUZA ORTAK OLUYORUZ'

Mezun öğrencilerin anne ve babalarının verdikleri bütün desteklerin karşılığını aldığını söyleyen Karakaş, şunları kaydetti:“Sizler kuşkusuz bugünkü törenin en mutlu kişilerisiniz. Bugün, çocuklarınıza verdiğiniz maddi ve manevi desteğin, emeklerinizin ve özverilerinizin karşılığını alıyorsunuz. Çocuklarınızın dürüst, çalışkan, faydalı, mutlu ve saygılı bireyler olmaları için, yaklaşık yirmi iki yıldır tüm gayretinizle ve sabrınızla mücadele ettiniz. Yılmadan, usanmadan onları desteklediniz. Çoğu zaman kendi önceliklerinizden vazgeçerek onların yaşama sımsıkı tutunmaları ve kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için var gücünüzle çalıştınız. Kendi ellerinizle teslim ettiğiniz bu sıcak yuvadan ayrılırken yine onların yanındasınız. Heyecanlarını ve mutluluklarını onlarla paylaşıyorsunuz. Hepinizi, bu paha biçilmez desteklerinizden dolayı yürekten kutluyorum. Bugün çocuklarınızın Afyon Kocatepe Üniversitesinden mezun olduğunu heyecan ve gururunu yaşıyorsunuz. Sosyoloji mezunları olarak bizler de, sizin bu haklı gurur ve mutluluğunuza katılıyor, daha nice güzellik ve mutluluklar yaşamanızı diliyoruz.”

'RÜZGAR SERT ESECEK'
Mezuniyetin geleceğe hazırlanmakla geçen bir dönemin sonu ve birikimlerin kullanılarak üretken olunacak yeni bir yaşamın başlangıcı olduğunu dile getiren Karakaş, konuşmasına şöyle devam etti:“Yoğun uğraş ve çalışmalarınızın ödülünü aldığınız bir gündesiniz. Bugünden itibaren yeni bir yaşama doğru yelken açmış bulunuyorsunuz. Hangi limanlara yanaşacağınıza sizler karar vereceksiniz. Bu yolculuğunuzda farklı yön ve şiddetle rüzgârlarla karşılaşacaksınız. Yelkenlerinizin dümenini iyi kullandığınızda istediğiniz limana ulaşmanın hazzını yaşayacaksınız. Bu yolculukta somut hedefler belirlemek ve inanmak sizin için önemli olacaktır. Bugünden başlayarak yeni yaşamınızda yeni sorumluluklar üstelenecek, ülkemizin gelişmesinde, kalkınmasında ve daha aydınlık geleceğe taşınmasında belirleyici bir rol oynayacaksınız. Bu süreçte sizlerden beklentimiz, yaşamınızın her döneminde bilimin ve aklın ışığında evrensel değerlere sahip, eleştirel düşünme sistemini benimsemiş, farklı inanç ve düşüncelere saygılı, toplumumuzun kendi inanç ve medeniyet havzasında damıttığı ve bizlere emanet ettiği ulvi değerlere bağlı bireyler olmanızdır.”

'BİZİ UNUTMAYIN'
Konuşmasının son kısmında mezun öğrencilere seslenen Karakaş, “Bölümümüzün başarısı, kuşkusuz sizlerin başarısı ile özdeştir. Bizleri ve üniversitenizi hiçbir zaman unutmayınız. Her zaman gururla temsil ediniz ve bağlarınızı koparmayınız. Siz mezunlarımız bizim gurur kaynağımızsınız. Sizlerle yaşamın her karesinde işbirliğini sürdürmeye hazır olduğumuzu unutmayınız. Yaşamın yeni bir evresine adım attığınız bugünden itibaren vereceğiniz mücadelede sizlere başarılar diliyor, tek tek hepinizin gözlerinden öpüyor ve hocalık haklarımı helal ediyorum” ifadelerini kullandı.
BİRİNCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Konuşmaların ardından Sosyoloji Bölümü  2018-2019 Akademik Yılı dönem üçüncüsü Sümeyra Akdeniz, dönem ikincisi Merve Kayacı ve dönem birincisi Özgül Ekici’ye temsili diplomaları ve plaketleri AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ile AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış tarafından verildi. Tören, halk oyunu gösterisi ve slayt gösterilerinin ardından mezun öğrencilerin kep atmasıyla sona erdi.