Programa Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Alper Bozkurt, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Kooperatifçilik Aslında Kültürümüzde Var
Programın açılış konuşmaları sırasında söz alan Vali Mustafa Tutulmaz; Sosyal Kooperatifçiliğin aslında kültürümüzde var olduğuna dikkat çekerek; “Aslında kooperatifçiliği bilmeyenimiz yok. Hepimiz kooperatiflerin bir yerinden tuttuk. Bir kısmımız ev almak için bunun içerisinde oldu, bir kısmımız tüketim kooperatiflerin içinde oldu. Hatta bundan 20 yıl önce büyük tüketim mağazalarının oluşmadığı dönemlerde Kooperatifler ekonomik tüketim mağazaları konumundaydı. Bugün farklı bir yönle karşılaşıyoruz. Genel olarak toplumumuzda kooperatifçiliğe yönelik algı biraz daha olumsuz. Bu olumsuzluğu bilerek yola çıkmamız gerekiyor. Kooperatifçilik çok iyiydi, çok güzeldi desek te bunun vatandaş nezdinde karşılığı çok fazla yok. Bizler bu tür şeylere toplum olarak çıkar bazlı bakıyoruz nedense. Toplum olarak ne fayda sağlarız değil de kişi olarak nasıl faydalanabiliriz algısına döndürüyoruz. Aslında bizim kültürümüzde olan imece usulü ya da belki bir anlamda ahilik kültürü olarak bizler bu tür yapılara yatkın bir toplumuz. Ancak çıkar odaklı bakıldığından bu tür yapılar pek olumlu imaj bırakmadı. Bu uygulamalardan çıkan olumsuz ve olumlu dersleri önümüze koyarak yeni bir başlangıç yapmakta fayda olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

Yapılan Yardımları Bu Doğrultuda Değerlendirebiliriz
Yapılan yardımların da aslında bu doğrultuda değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “Sosyal devlet olarak devletimiz gerçekten dezavantajlı gruplara belki dünyada ilk üçte, ilk beşte olabilecek bir yardım uyguluyor. Ancak bunların da sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Yardım yapılmasın anlamda değil de insanları toplumsal hayata katma anlamında söylüyorum. Yani insanları sadece yardım yapalım evinde otur diyerek dört duvar arasına kapatmamamız gerekiyor. Belki bu yardımların şeklini değiştirerek, insanları toplumun içerisinde tutarak devam etmemiz gerekiyor. Onlara, ailelerine ve yakınlarına hayattan zevk alacak bir ortam sağlayarak bunu yapmamız gerekiyor. Devletten her halükarda bir para çıkıyor. İşte çıkan bu parayı verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. İnşallah başlangıç heyecanlı oldu sonuçta aynı heyecanla devam eder diyorum” ifadelerini kullandı.

 

Ünlü Mucitlerin Hayatlarını Okuyun
Rıza Çerçel Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programın ardından Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi’ne geçen Vali Mustafa Tutulmaz ve Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Alper Bozkurt burada Zekâ Gücü sınıfında öğrencilerin projelerini inceledi. Bu sırada öğrencilerle bir süre sohbet eden ve onlara tavsiyelerde bulunan Vali Mustafa Tutulmaz: “Zekânızın ölçüsü kullandığınız kelime kadardır. Kelime dağarcığınızı artırmakta kitap okumakla mümkündür. Yani ne kadar çok kitap okursanız kelime dağarcığınız da o kadar gelişir. Vakit bulduğunuz her an kitaba yönelin. Okuyun. Özellikle de sizler gibi olan büyük mucitlerin hayat hikâyelerini okuyun. Onlarda bu tür icatları birçok kez denemiş ama sonunda hedeflerine ulaşmışlardır. Sizlerde çok çalışın ve asla yılmayın” dedi.

Sosyal Kooperatifçilik Tanıtım, Eğitim, Geliştirme ve Uygulama Projesi kapsamında yapılan çeşitli etkinliklerden oluşan program sona erdi.