Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle program telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Gazeteci İsmail Akar’ın stüdyoda hazır bulunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim katıldı.

 “Acı reçete Ocak’ta tavan yapar”

Pandemi dolayısıyla işyerleri kapatılan esnafların büyük sıkıntıda olduğunu belirten Gazeteci İsmail Akar, “Ülkemizde 1 milyon 600 bin kişinin elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemedikleri doğalgazı elektrikleri kesik.. Başta hizmet sektörü olmak üzere büyük darbe aldı. Meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının işyerleri kapatılan esnaflara yardımda bulunsun.TOBB gibi bütçesi olan kuruluşlar ihtiyaç sahiplerine ulaşıp sıkıntılarını gidermeli. Yine traktörüne ve ineklerine haciz konan çiftçiler olduğunu duyuyoruz.Böylesi dönemde hangi vicdan çiftçinin malına icra koyar. Bu doğru değil. Şimdi yine iyi günlerdeyiz. Ekonomik anlamda Ocak ayı daha kötü olacak.Tavan tapacak.Tamam salgın var.Tamam olumsuz etkiledi ama bir şey daha var. Adil olmayan gelir dağılımı.Ülkemizdeki kaynakların yüzde 70’lik kısmını yüzde 10’luk kesim alıyor. Kalan yüzde 30 ise 75 milyon kişiye düşüyor. Gelir dağılımında muazzam uçurum var. Bu arada muhteşem 5’linin işlerinde sıkıntı yok. Vergileri erteleniyor. Kaynaklar oluk oluk onlara akmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Hükümet ihtiyaç sahiplerine Belediyeler eliyle yardım ulaştırmalı”

Pandemi nedeniyle işyerleri kapatılan esnaflarla ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığını dile getiren Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bana göre Hükümet ihtiyaç sahiplerine Belediyeler eliyle yardım ulaştırmalı. Çünkü Belediyeler ilgili yerleşim yerindeki ihtiyaç sahiplerini iyi bilirler. Bununla ilgili bir kaynak oluşturulup acilen Belediyelere gönderilmeli. Bu konuda Hükümete çağrıda bulunuyorum. Bu yapılmazsa sosyal patlama yaşanır. Geçtiğimiz hafta sonu CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal Bolvadin’e geldi. Bolvadin’de köklü bir esnaf Köksal’a oğlunun evine deterjanı borç yazdırarak aldığını söyledi. Maalesef kötü günlerdeyiz. Acilen tedbir alınmalı.Burcu Köksal Kadınlara seçme hakkı verildiği gün söylüyorum.Bir kadın olarak tek başına muhalefet ediyor.Her zaman alanlarda sorunları takip ediyor.” Dedi.

“Acilen Merkez Bankası tarafından para basılıp ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalı”

Belediyelerin gelirlerinin salgında düştüğüne işaret eden Gazeteci Polat Yılmaz, “İşyerleri kapanan ve işsiz kalan vatandaşlara yardım merkezi Hükümet’in görevidir. Hükümet pandemiyi kontrol altına alırken bir yandan da enflasyonu kontrol altına almaya uğraşıyor. Bence bu doğru değil. Acilen Merkez Bankası tarafından para basılıp ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalı. Dışarıdan da çok fazla döviz gelmediği için gelirler düşmüş durumda. Mecburen bu yola gidilmeli. Eskilerin bir tabiri vardır. Dolmuşçuya hem 25 kuruş ödeyip hem de şoför mahalline oturamazsınız. İhtiyaç sahiplerine yardımla ilgili elbette odalar ve sivil toplum kuruluşları da devreye girebilir. Ama bunların da çok fazla gelirleri yok. Neticede aidatlarla işler dönüyor. Yardım devlet ve hazinenin işidir” diye konuştu.

“Belediyelere getirilen yardım yasağı kaldırılmalı”

COVİD-19 ile ilgili vatandaşa sadece sokağa çıkmayın demenin yeterli olmadığını kaydeden Gazeteci Ahmet Tunca, “İşsiz kalan vatandaşlar için de tedbirler alınmalı. Maalesef ekonomik anlamda dibe çökmüş durumdayız. Mesela bizler yardım edecek insan bulamıyoruz. Buna Belediyeler aracılık edebilir. Belediyelere getirilen yardım yasağı kaldırılmalı. Çünkü bir yerdeki ihtiyaç sahiplerini en iyi oranın yerel yönetimleri bilir. Eskiden olduğu gibi Belediyeler yardım yapabilmeli.İşsizlik, parasızlık kolay değil. Çöpten gıda maddesi toplayıp çoluğuna çocuğuna yediren aileler olduğunu duyuyoruz. Açlık ve işsizlik sosyal patlamalara neden olur. Bunun sonuçlarını iyi görmek ve tedbir almak lazım” şeklinde konuştu.