Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Kanal 3’te Megabirlik Medya Temsilcisi Mehmet Emin Güzbey’in hazırlayıp sunduğu ve canlı olarak yayınlanan Dobra Dobra programına konuk oldu. Güzbey’in şehir ve ülke gündemi hakkındaki sorularına samimiyetle cevap veren Serteser, programda şehir adına iki önemli talebi gündeme getirdi. Afyonkarahisar 2007-2018 yılları arasında Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı yapmış olan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yurtiçinde ve yurtdışında önemli eserlere imza attığını belirten Serteser, “Sayın Bakanımız ‘Hedefini yüksek tut ki ulaşmaya çalış’ der. Sayın Bakanımız’ın görüşlerine değer veriyorum. Sayın Bakanımız’la gurur duyuyoruz. Türkiye içinde ve dışında eserler bıraktı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan yine Sayın Bakanımız’a aktif bir görev talep ediyoruz. AK Parti hükümetlerinde Afyonumuz hiçbir zaman Bakansız kalmadı. Biz AK Parti kamplarının tekrar Afyon’da yapılmasını, Parti’nin kurulduğu yer olan Afyon’da bir Bakanımız’ın olmasını ya da Sayın Bakanımız’ın önemli bir görevde değerlendirilmesini Sayın Cumhurbaşkanımız’a arz ediyoruz” ifadelerini kullandı.
HAVALİMANI’NA SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ EL ATMALI
Güzbey’in Zafer Havalimanı’nın durumu hakkındaki sorusunu da yanıtlayan Serteser, bu havalimanının işler hâle getirilmesi gerektiğini vurguladı. Serteser, “Zafer Havalimanı projesinin başarılı olması lazım. Burası, AK Parti’nin ilk bölgesel havalimanı. Bu havalimanın işler halde olmaması dolayısıyla Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illeri ‘Biz ne yapabiliriz’ diye düşünüyor. Uşak kendi havaalanı için çalışma içine giriyor, biz ‘Askeri havaalanımız var, onu kullanalım’ diyoruz. Kütahya, bizden 100 kilometre İstanbul’a daha yakın. Kütahya’daki insanlar İstanbul’a otoyollardan gitmeyi tercih ediyor. Sayın Bakanımız, THY Yönetim Kurulu Başkanı’nı birkaç kere aradı. THY Genel Müdürü’ne Sayın Valimiz ile, otel müdürlerimiz ile gittik. Nerelere uçuşlarımızın olması gerektiğini kendilerine söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Zafer Havalimanı’na AK Parti Hükümetinin ilk bölgesel havalimanı olduğu için el atması gerekiyor. Buraya sefer sayılarının artması lazım. Zafer Kalkınma Ajansı, Zafer Havalimanı hakkında çalışma yaptı. Havalimanı gelişirse bu bölge çok gelişir. Benim her zaman büyük bir iştahla söylediğim, raporlarda ilettiğim, halen en üst yetkililere söylediğim Bölgesel Orta ve Yüksek Teknoloji Organize Sanayi Bölgeleri kurulmalı. Bu bölgeler en yüksek teşviklerle beslenmelidir. Bu bölgeyi bu tür imkanlarla geliştirelim. Bu havalimanına Cumhurbaşkanımız el atmalıdır. Şu anda yeterli, istenen hizmeti veremediğinden dolayı bir başka arayışa girmek durumunda kalınmıştır.” diye konuştu.
BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA ÇAĞRI
Serteser, programda gündemdeki konular hakkındaki görüşlerini de paylaştı. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın şehir için çok önemli hizmetlere imza attığını, bu nedenle Çoban’a teşekkür ettiklerini belirten Serteser, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Afyonkarahisar’da yarışacak adaylara seslendi. AK Parti Belediye Başkan Adayı Mehmet Zeybek, MHP Belediye Başkan Adayı Fatih Çetinkaya, İyi Parti Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Mahmut Koçak’ın değerli siyasetçiler olduğunun altını çizen Serteser, şöyle konuştu:
“Belediye Başkan Adaylarına seslenmek istiyorum. Tüm sivil toplum kuruluşları ile, şehrin Valisi ile Rektörleri ile, tüm kurum ve kuruluşları ile uyumlu çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Son 10 senede bundan önceki Valimiz ve mevcut Valimiz’le birlikte, Bakanımız’la birlikte, değerli Milletvekilimiz’le birlikte çok önemli bir uyum yakaladık. Afyon eksikleri olmasına rağmen son 10 yıldır çok hızlı gelişen ve büyüyen bir il. Gelişmeye devam ediyor. Her şey tamam demiyorum, yapılacak iş çok. Ama uyum olmasaydı bunların hiçbirisi olmazdı. Daha hak ettiğimiz yerde değiliz. Uyum sayesinde çok iş yaptık, uyum sayesinde çok iş yapacağız.”
“SAYIN VALİMİZ TUTULMAZ’I TEBRİK EDİYORUZ”
Şehrin ilerlemesi için her kurum ve kuruluşa görev düştüğünü hatırlatan Serteser, “Her zaman daha iyisini yapmaya çalışmalıyız. Her zaman daha iyisini yapmamız gerek. İhracatta Süper Lig olarak tabir ettiğimiz, Türkiye’de 16 ilâ 18 ilin yer aldığı 1 milyar dolar ihracat yapan iller sıralamasına girmeliyiz. Her ilin birbiri ile rekabeti var. Öne çıkmamız lazım. Afyon olarak kendi özelliklerimizi üst düzeyde ortaya çıkarmalıyız. Ege’deki bir il, yanında Ankara var. Çok önemli üründe lider ya da eş sıradayız. Çok çalışmalıyız. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak ben, Belediye Başkanımız, Sayın Valimiz çok çalışmalıyız. İşimizi severek yapmalıyız. Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz bu değerleri öne çıkarmak için çok çaba sarf ediyor. Tanıtım, değerlerimizi ortaya çıkarmak demektir. 81 milyonluk bir ülkeyiz. 81 milyonluk bir ülkede herkesin Afyonkarahisar’ın tüm değerlerini tanıdığını söyleyemeyiz. Ülkemize ve komşu ülkelerimize tanıtım yapmalıyız. Sayın Valimiz’i tanıtıma önem vermesi dolayısıyla tebrik ediyor, kendisine saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

SERTESER’İN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR:
-Son seçimde herkesi kucakladığımızı düşünüyorum. Çok güzel bir Meclis ve Yönetim oluşturarak hizmetimize devam ediyoruz. Bu seçimde ben çok mutlu oldum. Bize oy vermeyen kişiler de vardı, ama ‘Şu şahıs bize oy vermedi, onun işi ile ilgilenmeyelim’ demedik. Herkesin bize düşen işi ile ilgilenmeye çalıştık. Kimini yaptık, kimini yapamadık ama bu düstur ile çalıştık.
-İlk dönemimizde mevcut hizmet binamızı yaptık. O proje, o gün eldeki para ile yapılamayacak durumdaydı. Ödeyeceğimiz bir kredi aldık. Geçtiğimiz Haziran ayında da bu binanı kredisini ödemiş olduk. Bu bina yaklaşık 12 milyon 500 bin liraya mal oldu. O zamanki durumumuz bu krediyi almaya uygun değildi. Ama biz yaptığımız projeksiyonlarla bu krediyi ödeyebileceğimizi planladık. Ben ve Başkan Yardımcımız Mustafa Gül şahsi olarak kefil olarak bu krediyi aldık.
-İkinci dönemde eski hizmet binamızı yıkıp Afyon’a modern bir iş merkezi kazandırdık. O binayı 3, 5 milyon liraya mal ettik. 2016 senesinde tüm binanın 240 bin lira kira geliri vardı. Yıkıp yeni iş merkezi yaptıktan sonra 2017 yılında 819 bin 918 lira, 2018 yılında 839 bin lira kira geliri elde ettik
-Üçüncü dönemimizde hizmet binamızın arkasındaki binada mermercilerimize kalıcı fuar olarak tanzim edip vereceğiz. Müteahhitlerimizin, mimarlarımızın, dekoratörlerin buradan çok faydalanacağını düşünüyorum. Biz öncelikle bu projeyi Afyonlu mermercilere sunacağız. Bu işin tutacağını ve şehir dışından pek çok talebin de geleceğini düşünüyoruz. Bu projemiz hazır. Bu da 7-8 milyon liralık bir proje. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu da bu projeyi destekliyor.
-Şehrimizin adının Afyonkarahisar ya da Afyon olması konusundaki kişisel fikrim Afyon olmasıdır. Bununla ilgili bir kamuoyu oluşturulması için tüm üyelerimize internet sitemiz üzerinden bir anket yapabiliriz.
-Hiçbir zaman siyasete adım atmadım. TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu, “Bizim işimiz siyaset değil, bizim işimiz ekonomi” der. Biz de böyle düşünüyoruz.
-İhracatta 1 milyar dolara ihraç kalemlerindeki çeşitliliği artırarak ulaşacağız. Hem mevcut ihracat kalemlerinin hacimlerini artıracağız, hem de yeni ihracat kalemleri bulacağız.
-İhracatımız bu sene artacak. İlk 11 ayda yüzde 10.4 artmış durumda. Daha bir ayımız var. Bu yılı ihracatta yaklaşık 340 milyon dolar civarında kapatmayı düşünüyoruz. İhracatçılarımız çalışıyorlar.
-Türkiye çalışacak. Afyonkarahisar da çalışacak. 81 il bu konuda çalışacak. Hükümetimiz de çalışıyor ve çalışacak, bunu birlik ve beraberlik içinde başaracağız.
-Bir nakit sıkışıklığı var, dövizde dalgalanmalar oldu. Elinde para olan kişiler de tutuyor. Çok kişi borçlandı. Çekirdek aileden giderek büyük şirketlere kadar özkaynakla büyüme ve tasarruf azaldı. Ülkemizde tasarrufu artırmalıyız. Tasarruf olmayınca yatırım da borçla yapılıyor. Türkiye düşmanı çok olan bir ülke. Biz kendimizi hiçbir zaman Norveç’le, Hollanda’yla kıyaslayamayız. Dış etkilere maruz kaldığınızda bu tip sıkıntılar çıkabiliyor. Bu dönemde de borçla büyüme sıkıntılara neden oluyor.
-Asgari ücretin 2 bin 20 lira düzeyinde olacağını tahmin edebiliyorduk. Burada Hükümetimiz’in de asgari ücretin bir kısmını sübvanse etmesini talep etmekteyim. İşveren, çalıştırdığı işçinin, personelin ailesini, çoluk çocuğunu da düşünür; işten ayrılmaların olmamasına gayret eder. Ama bu konuda işverene de yardımcı olmak gerekir.
-AFJET iyi durumda. Genel Müdürümüz Yusuf Ulutürk çok iyi çalışıyor. Ekip büyüyor, rakamlar büyüyor. Önemli işler yapıldı. AFJET, Ticaret ve Sanayi Odası’nın eski Yönetim Kurulu Başkanları'ndan Çetin Alpı döneminde kurulmuştu. O dönemin görev yapan yöneticilerin çok büyük emekleri geçti. AFJET, son dönemde büyük bir şirket haline geldi. 10 yıl sonra yapılacak bir değerlemede AFJET’in Türkiye’nin önemli şirketleri arasına gireceğini düşünüyorum. Futbol takımının ana sponsoru olarak amatörlükten bu noktalara getiren şirket oldu. Salih Sel Başkanımız’ı da unutmayalım. Spor Kulübü’nün yıllardır başkanlığını yaptı. Bir ara Ali Rıza Gürakar Bey yine önemli işler yaptı.
-İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ve İTO Yönetimi, Afyonkarahisar’da 20. Dönem 1. Meclis Çalışma Toplantısı sırasında Odamız’ı ziyaret etti. 13 yıldır ATSO Spor Oyunları’nı düzenlediğimizi söyleyince ‘Bizim de takımımız var, bizimle maç yapar mısınız’ diye sordular. Biz de kabul ettik. 22 Aralık’ta bizi önce tekne gezisinde ağırladılar. Ardından Cemile Sultan Korusu’nda İTO yöneticileri ile yemekte bir araya geldik. Orada konuşma yaptık. 23 Aralık’ta da İstanbul Güngören Stadyumu’nda İTO Futbol Takımı ile ATSO Futbol Takımı dostluk maçı yaptı. ATSO Futbol Takımı 5-4 öndeyken uzatma dakikalarında penaltı golü ile 5-5 oldu. Böylece dostluk kazanmış oldu. Bu maçın rövanşı da Afyon’da yapılacak.