Uzun zamandır açılması gündemde olan Selçuklu Mahallesi’ndeki pazar yeri 19 Nisan Salı günü hizmet açılıyor. Pazar yerinde bugün kura çekimi yapıldı. Kura çekimine Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’te katıldı. Noter huzurunda yapılan kura çekiminde her esnaf grubu için ayrı ayrı kura çekimi yapıldı.  

ZEYTİNCİ ESNAFI İTİRAZ ETTİ, ORTAM GERİLDİ

Zeytinci esnafı kura çekimine “yerimiz küçük mal indiremeyiz” diyerek kura çekiminin yapıldığı noktaya itiraz etti. O noktaya gelen Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Veysel Gök, herkese eşit mesafede yer ayrıldığını belirterek, “Zeytinci esnafının yeri bir santim küçükse ben bedelini öderim” dedi. 

“NE BAĞIRIP DURUYORSUN” SESLERİ YÜKSELDİ

Belediye yetkilileri öfkeli esnafı sakinleştirmeye çalıştı. Bazı esnaflar kurasını çekmek istemediğini belirtti. Bir yetkili öfkeli esnafa, “Evin bir tane reisi olur. 300 küsur kişiye hizmet vermeye çalışıyoruz. Kuranızı çekin sözümüz sözdür. Yayılmazsanız yayılmayın beraber karar verelim” dedi. Bazı esnafların yüksek sesle konuşmasına tepki gösteren bu yetkili isim,  “Ne bağırıp duruyorsunuz bağırmayın sözümüz söz çözelim” dedi. Kura çekim masasının olduğu yerden ayrılan öfkeli kalabalıktan sonra kura çekimi yapılabildi. 

“ODAMIZA BAŞVURU FAZLA OLDU”

Sebzeciler ve Meyveciler Odası Başkanı Veysel Gök Afyon Postası mikrofonlarına konuşarak şunları söyledi: “Burada toplam olarak sebzeci esnafından 136 kişi yer sahibi olacak. 136 kişi çok görünebilir ama sebzeci esnafına başvuru çok oldu. Odamızın üye kaydı fazla olduğu için başvuru da fazla oldu. 250-300’e yakın dosya başvurusu oldu. Dolayısıyla biz daha az kişi boş dönsün diye esnafla yapmış olduğumuz istişareler sonucunda yerleri biraz küçültmek zorunda kaldık. İnsanlar daha az mağdur olsun diye. Dolayısıyla 136 kişi sebzeden yer çekecek, balıkçılıktan 6 kişi çekecek, ayakkabı esnafından 8 kişi çekecek, tuhafiye ve zücaciyeden de 55 tane esnaf kurada yer çekecekler.” dedi. 

“HERKESE EŞİT YER VERİLİYOR”

Başkan Gök, “Az önceki gerilimin sebebi malumunuz bizler odalar olarak seçimle göreve geliyoruz. Bizler bunu yaparken esnafla ortak istişare konusunda yer alıyoruz. İster istemez burada almış olduğumuz karar şuydu; buranın pazarı Salı günü olacağı için Sahipata semt pazarında yeri olanlar, tahsis hakkı olmasın orada yeri var başka esnaf faydalansın diye düşündük. İster istemez bunların da yerleri var girmek istiyorlar bir şekilde bir şeyleri bahane ediyorlar. Yani bu işler böyledir. İş şeye geldiği zaman her türlü çirkefliği yapmak istiyorlar. Gerginlik kendilerinden kaynaklanıyor. Çünkü bugüne kadar yaklaşık 8 aydır bu Pazar yerinin üzerinde duruluyor. Başta Belediye Başkanımız ve Belediye Personeli ve gerekse bizler de esnaftan aldıklarımızı ileterek, hatta birebir esnaf kendisi şikayetini verebiliyor. En ince noktasına kadar bütün başvurular değerlendirildi. Ben şöyle söyleyeyim, Afyon’da noter huzurunda Pazar yerlerine bu şekilde kura çekimi üçtür yapılıyor. Daha önceden oda başkanları kura çekiyordu veya oda başkanları belirliyordu. Yani demek istediğim son derece adil bir yöntem gerçekleştiriyoruz. Burada şikayet edilecek bir nokta yok. Esnaf bize diyor ki; ‘ben oraya yayılamam’ ne yapalım yayılamazsan? Herkes için aynı bu. Sebzeci içinde aynı, zeytinci içinde aynı.”dedi

“KURALAR HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE NOTER HUZURUNDA ÇEKİLİYOR”

Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, kura seçimini Afyon Postası’na değerlendirerek “Öncelikle Pazar esnafımıza Selçuklu Pazar yeri hayırlı uğurlu olsun. Sebzeciler Oda Başkanımız, Giyimciler Oda Başkanımız, Bakkallar Oda Başkanımız, Tuhafiyeciler Oda Başkanımız hepsi birlikte istişare ederek müracaatlar alındı. Tasnif yapıldı ve şartları tutan herkes de kuraya tabi tutuldu. Kurayı da herkesin gözü önünde tamamen şeffaf yaptık. Gizli kapılar ardında yok şuna pay çıkıldı yok buna ekstra bir şey verildi olmasın diye dedikodu olmasın diye noter huzurunda esnafın gözü önünde kura çektiriyoruz. Daha önce pazarcılık yapan arkadaşlar birbirlerine devir ederlerken farklı bir şeyler geliyordu. Burada biz bundan sonraki devirlerde hiçbir şekilde vatandaş diğerine devir edemeyecek. Sadece işi yapmayacaksa belediyeye bırakacak. Belediye kendisi verecek onları yani yetkili belediye olacak. Burada kavgaya, gürültüye, tantanaya hiç gerek yok. Kuralar herkesin gözü önünde çekiliyor. Çıkan arkadaşlara da hayırlı olsun diyorum. Selçuklu semt pazarı ilk olarak 19 Nisan Salı günü açılacak inşallah.” dedi. >>Nail Azbay'ın Haberi.