Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası 21’inci Meslek Komitesi (Şekerleme ve İçecek Sektörü) genişletilmiş toplantısı, ATSO hizmet binası toplantı salonunda gerçekleştirildi. ATSO Meclis Üyesi Ömer Altınay’ın idaresinde, Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Serkan Ayhopa’nın da katılımıyla düzenlenen toplantıda şekerleme sektörünün sorunları ele alındı. 

Toplantıyı Afyon Postası’ndan Nail Azbay’a değerlendiren ATSO Meclis Üyesi Ömer Altınay özetle şunları anlattı: 

FABRİKA SATIŞI 265 TL AÇIKLANDI AMA…

Özelleştirilen fabrikalardan doğrudan bize şeker verilmiyor. Perakende satış yapan arkadaşlara veriyorlar. Onlarda istedikleri fiyatı uyguluyorlar. Fabrika satış fiyatı 265 TL olarak açıklandı ama biz bu fiyattan şeker alamıyoruz. Yok diyorlar bizlere. Mecburen piyasadaki perakendecilerden alıyoruz. 

PEŞİN PARAYLA BİLE ŞEKER VERMİYORLAR

Bütün arkadaşlar bu konuda muzdarip. Peşin parayla bile şeker vermiyorlar. Bu işi piyasada yapan üç beş kişi var onlara yönleniyoruz onlarda afaki fiyat uyguluyorlar. 260 lira olarak açıklanan şekeri 460 liraya bulamıyoruz. 

DEVLETİN VERDİĞİ FİYATTA PİYASADA ŞEKER YOK

Afyon’da şeker fabrikası özelleşti. Küp şeker ve toz paket şeker olarak kendi ürünlerini kendi marketlerinde ya da anlaştığı marketlere veriyor. Daha önce fabrikadan doğrudan alabiliyorduk. Ya da bu arkadaşlardan da alabiliyorduk. Bu arkadaşlar 5 lira 10 lira zam koyup bize satıyordu. Ama şimdi fabrikadan aldıkları rakamların neredeyse iki katını koyup satış yapıyorlar.  90 liraya 130 liraya şeker buluyorduk. Bir anda 265 lira fiyat açıklandı. Devlet fabrikalardan tek fiyat çıkacak dedi. 265 liraya satışta olan şeker yok. Piyasada devletin açıkladığı rakam yok en az iki katı fiyat var. O fiyatada bir çok arkadaş bulamıyor. 

TOPLANTI SONRASI ŞU METİN YAYINLANDI

Meslek Komitesi üyelerinin görüş ve düşüncelerini dile getirdiği toplantıda şu hususlar üzerinde duruldu:

-Afyonkarahisar ile özdeşleşen lokumda kullanılan şeker fiyatlarında artış meydana gelmiştir. 

-Üretici ve paketleme izni olan firmalar (marketler vb), Türk Şeker Fabrikaları’ndan 50 kilogramlık şeker çuvalını 250-260 TL dolaylarında edebilmekte; ancak şekerleme sektöründeki üretici firmalar, özelleştirilen Şeker Fabrikaları’ndan aynı rakama şeker tedarik edememektedir. 

Şekerleme üreticilerinin piyasadan şeker tedarik ücreti 450-500 TL’yi bulmaktadır. Özelleştirilen Şeker Fabrikaları’nın yeterli şeker arzı yapmadığı, sektördeki toptancıların ise fiyatların artacağı düşüncesiyle şeker satışını ileri tarihlere erteledikleri bilinmektedir. Bu durum, şeker piyasasında dengesizliğe neden olmakta; yaşanan bu olumsuzluklar nedeniyle kapanma noktasına gelen işletmeler bulunmaktadır. 

ATSO BAŞKANI SERTESER’E KONU İLETİLDİ
Toplantının ardından ATSO Meclis Üyeleri Ömer Altınay ve Serkan Ayhopa, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser’i ziyaret etti. Altınay ve Ayhopa, Serteser ile şekerleme sektöründeki sorunlar ve çözüm önerileri hakkında istişarede bulundu. Serteser, “Afyonkarahisar, lokumu ve şekerleme ürünlerinin kalitesi ile haklı bir üne kavuşmuştur. Hem Afyon Lokumu geleneğini sürdüren ve bu bağlamda istihdam ve ihracat sağlayan, hem de ilimizin tanıtımına katkıda bulunan şekerleme sektöründeki sorunların en kısa sürede çözüme kavuşması için çalışacağız. Sayın Milletvekillerimiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ve ilgili Bakanlık ile görüşerek Meclis Üyelerimiz Sayın Ömer Altınay ve Sayın Serkan Ayhopa ile birlikte bu işin takipçisi olacağız” dedi.