Afyon Postası Yazı İşleri Müdürü Esma Azbay, Diyetisyen Salih Gürel ile Ramazan ayında beslenme üzerine özel bir röportaj gerçekleştirdi. O röportaja dikkat kesilelim:

Soru: Ramazan ayı yaklaşıyor. Öncelikle sahur vaktinde neler tüketmeliyiz? İçecek olarak ne içmeliyiz?

HAŞLANMIŞ YUMURTA ANNE SÜTÜYLE EŞ DEĞER PROTEİNE SAHİP

Ramazan ayında uzun süreli açlık bizi bekliyor. İftar sürecine kadar zorlanmamamız için sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz. Sahuru kahvaltı gibi geçirebilirsek daha rahat oruç tutabiliriz. Kahvaltı olarak kastettiğimiz, sahurda 1 tane haşlanmış yumurta yemek çok faydalı olacaktır. Bu arada haşlanmış yumurta anne sütüyle eş değer proteine sahiptir. Bunun yanında 3-4 parmak büyüklüğünde beyaz peynir tüketilebilir. Uzun süre tok tutacağı için daha rahat bir şekilde oruç tutmayı sağlayacaktır. Bunların yanında 5-6 adet zeytin yemekte fayda var. Uzun süre su içmeyeceğimiz gibi kabız olmamak için lifli besinlerden tüketilmeli. Bunların yanında domates, biber, salatalıktan bir söğüş; yanında yeşillik tüketilebilir. Daha uzun süre tokluk sağlaması açısından tam buğday ya da çavdar ekmeği tüketilebilir. Çaylardan da yeşil çay güçlü bir antioksidandır, kilo vermek isteyenler için de iyi bir destek çayıdır. Ama onkolojik tedavi alan veya gebelik sürecinde olanların yeşil çay tüketmesi çok sağlıklı değildir.

Soru: Halk arasında siyah çayın sahur vaktinde içildiği zaman susattığı söyleniyor. Gerçekten susatır mı? 

ÇAY İÇİNCE SU İHTİYACI KARŞILANMAZ

Hayır, susatmasından ziyade sahur vaktinde sadece çay içmiyoruz bunun yanında su depolarımızı dolduracağımız için siyah çay da içilebilir. Şunu söyleyebilirim ki su ihtiyacını su karşılar, çay içilince su ihtiyacı giderilmez. Bunun için suyu ayrıca içmek gerekir. Çay fazla tüketildiği zaman vücutta demir eksikliği yapabiliyor. Bu yüzden naçizane tavsiyem sahur vaktinde bol su ve bitki çayı tüketmek daha faydalı.

Soru: İftar ve Sahur vakti arasında ne kadar su tüketmeliyiz?

KİLOYA GÖRE SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Biz danışanlarımıza su tüketimi konusunda hep şunu söylüyoruz; binde 32 oranından hesaplarsak, örneğin 100 kiloda olan kişinin günde 3,2 litre su içmesi gerekir. Ama sahurda bir anda sadece suya yüklenmek doğru değil. İftar ile sahur arasındaki vakitte eşit dağılım yaparak su tüketmek daha faydalı. 

Soru: İftar sofralarında nelere dikkat etmeliyiz? 

ŞERBETLİ TATLILARDAN UZAK DURUN

İftar sofralarında öncelikli olarak su, ardından kan şekerimizin yerine gelmesi için hurma ile orucumuzu açabiliriz. Orucu açarken bir anda hızlı su tüketmek mideyi yoracağı için doğru olmaz. Yemeğe ilk olarak çorbayla başlanmalı. İftar sofralarında çorba eksik olmasın. Çorbanın ardından bir ana yemek olmalı. Benim tavsiyem haftada 4 gün sebze ve kuru baklagillerden, 3 gün ise et ve tavuktan olan ana yemeklerle beslenilmeli. Yemeklerden sonra ise tatlı tercihimizi sütlü tatlılardan yana kullanmamızda fayda var. Zaten Ramazan ayına en çok yakışan tatlı güllaç tatlısıdır. Şerbetli tatlılardan biraz uzak durmak gerekiyor. Sonuçta uzun süre açlık olacağı için metabolizma bir anda şaşıracak. Sulu yemek, posalı yemek, lifli yemekler insanları kabızlığa karşı korur. Ayrıca iftar sofralarında bir çeşitte probiyotik besinlerden yoğurt, cacık, ayran, kefir olsun ki bağırsak hareketlerini de güçlendirmiş olalım. 

Soru: Afyon mutfağına özel lezzetlerden olan bükme, haşhaşlı katmer, sucuk, kaymak gibi lezzetlerden hangilerini tüketebiliriz ya da tüketebilir miyiz? Tavsiyeniz nedir?

RAMAZAN AYINDA SUCUK, BÜKME, KATMER TÜKETİMİ…

Kalori yönünden düşündüğümüz zaman kaymak, sucuk, bükme, katmer çok faydalı olduğunu söyleyemeyiz. Ancak kültürümüz gereği seviyoruz, diyenler de aşırıya kaçmadan ölçülü bir şekilde tüketmeye özen göstermeliler. Çok olmamak suretiyle 2-3 adet sucuk, avuç içi kadar bükme ya da katmer yiyebilirler. Ama unutmayalım ki bunlar hamur işi olduğu için susama ihtiyacını artıracaktır. Bunun için sahurda en güzel beslenme şekli kahvaltı çeşitleridir. Bunlardan hariç olarak sahurda da yoğurt, ayran tüketilebilir. Hatta sahurda ve iftarda hoşafta tüketilebilir. Tatlı ihtiyacı da karşılanmış olur ama hoşafı da direkt şekerle değil de kendi suyuyla kaynatmakta fayda var. Çünkü çok şekerli ve çok tuzlu şeyler susatır. Dengeyi korumak çok önemli bu yüzden.

Esma Azbay: Peki Hocam, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.

Salih Gürel: Ben teşekkür ederim. Bu vesile ile de bizi izleyen herkesin Ramazan Bayramının şimdiden hayırlara vesile olmasını diler ve kutlarım..