Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

Programda artan korona virüs vakalarıyla ilgili değerlendirme yapıldı.

Korona virüs vakalarını gitgide arttığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Toplumumuzda duyarlı insanlar olduğu kadar duyarsız insanlar da çok fazla. Bu kadar kayıp olduğu halde maske takmayan, sosyal mesafeye dikkat etmeyen ve hijyenine özen göstermeyen kişiler olduğunu görüyoruz. Bu son derece üzücü. Neredeyse herkesin ailesinden birileri bu virüse yakalandı. Şu günlerde açıklanan korona virüs vaka sayıları geçmişe döndü. Azalırken bir anda artmaya başladı. İlimizde de vaka sayılarının arttığı gözlemleniyor. Emirdağ’da şu anda 18 tane yer karantinada. Haziran ayında ilimizde 350 vaka, 17 can kaybı vardı. Şu anda 5400 vaka var. Vefat eden kişi sayısı 130, yoğun bakımda 40 hasta var. Entübe hasta sayısı ise 15. İlimizde günde 300-350 vaka ortaya çıkıyor. Rakamlar ürkütücü. Bu virüsün ekonomik etkileri de hepimizin malumu” diye konuştu.

“Hepimiz bir ve beraber olmalıyız”

Yaz aylarında hem ülkemizde hem de dünyada hareketliliğin arttığına dikkati çeken Gazeteci Polat Yılmaz, “Turizm ve ticaret pandemiden çok fazla etkilenmesin diye yaza başlarken normalleşme sürecine geçtik. Ama görüldü ki insanlarımız bu süreci bilinçsiz bir şekilde geçirdi. Bir anda tedbirler unutuldu ve herkes normal hayatını yaşamaya başladı. Devlet tedbirleri açıklıyor. Ama insanlar maskelerini koluna veya çenesinin altına indirmeye devam ettiği sürece yol almak mümkün değil. Çarşıda bu tarz manzaralara hep rastlıyoruz. Devlet elinde sopayla insanları tedbirli olmaya zorlayamaz. Tedbirli olmak hepimizin görevi. Hepimiz bir ve beraber olmalıyız. Ortak bir dili benimsemeliyiz. Siyasiler ayrımcı dilden vazgeçmeli” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Açıklanan istatistik sayılarında bir yanlışlık var”

Afyon’un nüfus itibariyle ülkemizin yüzde biri olan bir il olduğunun altını çizen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “İl merkezi ve ilçelerimizdeki vaka sayılarını topladığımızda ülkemizin beşte biri falan ediyor. Bu son derece ilginç. Vakalar her yerde sürekli artıyor. Örneğin Bolvadin’de bir günde 85 vakanın çıktığını gördüm. Her gün yine virüs dolayısıyla hayatını kaybedenler oluyor. Böyle küçük bir ilde vaka sayıları böyle çıkıyorsa açıklanan istatistik sayılarında bir yanlışlık var. Bu hastalıkla dünyada çok iyi mücadele eden bir ülke yok. Çok fazla test yapmak lazım. Vakarlı bulup, hastaların izole edilmeleri önemli. Bana göre Kızılay’ın kan bağış aracı gibi sürüntü alım merkezleri oluşturulmalı. Ülkemizde bir-iki milyon test yapılmalı. Bunu yaparsak hastalık tespit edilebilir” diye konuştu. 

“Herkes oldukça bunaldı ama sağlığı için göğüs geriyor”

Millete evden çıkma denirken Giresun’da miting düzenlenmesinin doğru olmadığını belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Bizler 65 yaş üzerindeki insanlar neredeyse 6 aydır evden çıkmıyoruz. Herkes oldukça bunaldı ama sağlığı için göğüs geriyor. Yine Ayasofya’nın açılışında toplanan kalabalığı gördük. Bu nasıl tedbirdir? Sağlık çalışanlarına son derece minnet borçluyuz. Bir siyasi liderin çıkıp doktorlara dair söylediği sözler çok üzücü. Bunlar kabul edilemez. Sağlıkçıların canlarını hiçe sayarak çalıştıkları ortada. Yine bazı şehirlerde virüs taşıyan insanların toplu taşıma ile evlerine döndüklerini görüyoruz. Bunların önüne geçilmezse vakalar artmaya devam edecektir. Ekonomik olarak da genel bir sıkıntı var. Herkes maddi imkanları ölçüsünde birbirine yardım ediyor. Dayanışma olmasa durum daha kötüye gider” diye konuştu.