Afyon Postası’ndan Nail Azbay canlı yayın konuğu olan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş özetle şunları söyledi: 

KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSU

Kentsel dönüşüm siyasi bir karar. Bize eğer belediyemizden bir talep olursa gerekli katkıyı veririz. Akıllı şehir konusunda belediye başkanımızın talebi olmuştu. Hemen bir komisyon kurdum. Destek verecek bir komisyon oldu. Karşılıklı etkileşim içerisinde bu devam ediyor. Kentsel dönüşüm konusunda da bir destek talebi olursa desteği veririz. Tabiki içinde yaşadığımız şehrin estetik olmasını isteriz. Hem işlevsel hem estetik olmasını isteriz. 

ŞEHRİN GÖRÜNTÜSÜ ÇOK KÖTÜYDÜ

Ali Altuntaş döneminde kent kurultayları yapılırdı. Ben forumlar yönetirdim.  Bizim şehirden üniversiteye gelinceye kadarki alandaki şehir görünümü çok kötü. Karşıyaka’nın eski halini hatırlayın. O zaman belediye başkanı Burhanettin Bey’di. Buranın peyzajı değişsin derdik. Şimdi önemli ölçüde değişti. Yol sıkıntılıydı. Oradaki binalar aynı şekilde. Otogarda şehir içindeydi. Oradan üniversiteye gelinceye kadar algıladığı Afyon köyü bir Afyon’du. Bunun gibi önerilerimiz hep oldu. Daha önce Erenler Bölgesi’nin inşasına yönelik sürekli taleplerimiz oldu. 

ERENLER KONUSU

Kampüs üniversitelerinde bu tür yapılanmalar kaçınılmaz. Konya Selçuk Üniversitesi’nde de aynı yapılaşma söz konusudur. Burasıda zaman içerisinde benzer bir durum olacak. Kampüs Üniversiteleri Planlama açısından başlangıçta bazı durumlar kaçırılmış olabilir. Orada yaşayacak insanların profiline göre bir

15 TEMMUZ SÜRECİNDE GAYRİ NİZAMİ ŞEBEKELER BÖLGEYE YERLEŞMİŞ

Orada asayiş konusunda zayıflıklar yaşandı. Özellikle 15 Temmuz sürecinde biraz emniyet birimimiz zayıflaması ile birlikte gayri nizami şebekeler oralara yerleştiler. Ama valiliğimizin iradesiyle emniyetimiz, jandarmamız gerekli önlemleri alarak önemli bir noktaya getirildi. Tabiki orada asayiş noktasının oluşturulması çok önemliydi. Şu anda karakolun yapıldığı yer üniversitemize ait bir yerdi. 10 yıl önce burayı verdik. En kıymetli yerilerimizden bir kısmını emniyete bir kısmını İl Sağlık Müdürlüğü’ne verdik. Asayişin çözülmesi önemliydi. Valimizin ve emniyet müdürümüzün özel gayretleriyle burada ciddi önlemler alındı. 

ERENLER’DE ALT YAPI

Burada alt yapı konusu imajı bozuyor. Belediyenin haklı yanıtları var. İnşaatların devam ettiği söyleniyor. İnşaatlar devam ediyor, bu yüzden yapılan yollar bozuluyor. Ama sorunlu görülen yerlerde düzenlemeler yapılıyor. Peyzaj görüntüsü, alt yapı hizmetlerinin sağlıklı olması, su birikintilerinin çamurun olmaması bir başka boyut. 

GÜNÜ BİRLİK KİRALAMALAR BİTMELİ

Bir başka boyutta oradaki ev sahiplerine düşüyor. Günü birlik kiralamalardan kaçınmak gerekiyor.Bu şebekeler daha çok buraları kullanıyor. Uyuşturucu, kadın ticareti gibi hiç ağzımıza almak istemediğimiz, üniversiteyle hiç uzaktan yakından ikisi olmayan konular. Gençlerimizi korumak gerekiyor. Hepsi bize emanet.  Biz böyle görüyoruz. Bizim çocuklarımızda başka yerlere emanet. Böyle bakıyoruz meseleye. Dolayısıyla bu tür kiralamalardan kaçınmak gerekiyor. Ne kadar önlem alınırsa ama serbest pazar ekonomisi var. Burada görev halka düşüyor. Her şey devletten beklenmeli. Birey olarak sorumluluğumuz var.