Afyonkarahisar’ın ilk ve tek dijital gazetesi olan Afyon Postası, canlı yayınlarını sürdürüyor. Yayınların bu haftaki konuğu Bakkalar Odası Başkanı Cengiz Üstün oldu. Gazeteci Nail Azbay’ın sorularını yanıtlayan Üstün, pandemi döneminde esnafların yaşadıklarını ve beklentilerini anlattı. Üstün, isim vermeden Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Konak’ada yüklendi. 

İşte Üstün’ün canlı yayında söylediklerinin özeti; 

TOPLUMUN EN BÜYÜK KESİMİYİZ

Ben Afyon’da 37 esnaftan bir tanesiyim. Salgın döneminde Afyon’da bir çok sıkıntıyla karşılaştık. Kendi bünyemizin dışında farklı noktalardan destekler aldık. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek bize ciddi manada destek oldu. Kendisinden Allah razı olsun. İş yerlerimizin dezenfekte etmeye çalıştık. Belediyemiz yapıyordu ancak heryere yetişmesi çok zor. Bizde işin ucundan tuttuk. Kendi esnafımız başta olmak üzere böyle bir hizmet sunduk. Bunun dışında esnafımızı her alanda bilgilendirmeye çalıştık. 

BAZI ODALAR ESNAFINDAN BU DÖNEMDE PARA TOPLADI

O dönemde bazı olumsuzluklarla karşılaştık. Benim bin tane üyem var. Biz kendi imkanlarımızla bu hizmetleri sunduk. Ama burada farklı meslek gruplarından olan arkadaşlarımız bunları esnafından para alarak yaptırdılar. Bunlar çok üzücü şeyler. Mesela Kuaförler Odası.. Belki bizden daha fazla etkilendi. Bir dönem kapalı kaldılar. Kahveciler Odası… Onlarda kapalı kaldı. Şu an açık ama oyun oynanmıyor. 

BİZİ ŞOV YAPMAKLA SUÇLADILAR

Birde bizim üst kuruluşumuz var. Esnaf Odalar Birliğimiz var. Bizim esnafımıza ulaşmamız lazım. Evciler’de, Başmakçı’da, Sandıklı’da, Şuhut’ta bulunan esnafımıza gidip onları dinlememiz gerekiyor. Bizim odalarımız kendi yağını kavuran kalender esnaf teşkilatlarıyız. Devletimizden bir destek almıyoruz. Her odanın geliri aynı değil. Burada el atacak yer Odalar Birliğidir. 

Bizim 265 delegemiz var. Söz sırası geldiğinde 20 bin esnafın başkanıyım diyor. Yok öyle bir şey. 

Bu süreçte fedakarca çalışan oda başkanlarımızı şov yapmakla itham ettiler. Cumhurbaşkanımızın başlattığı “Biz bize yeteriz Türkiyem” kampanya vardı. Çok anlamlı bir kampanyaydı. Bu arkadaşımız buraya bir yardımda bulundu. Şahsi değil, odalar birliği olarak. Ama bir çok arkadaşımız Muzaffer başkanım mesela  “Biz bize yeteriz Emirdağım” dedi. Emirdağ’da safa bir çok yardımda bulundu. Hem maddi hem manevi.  Sandıklı’da Ali Çiçek başkanımız. Gecesi gündüzü yoktu. Esnafımıza kefilsiz kredi veren ilk kişi kendisiydi. Bu arkadaşlarımız şov yapmakla itham edildi. Bırakın kendi yapması gerkenleri iş yapan arkadaşlarımızı şov yapmakla itham ettiler. 

İNSAN UTANIR

Beni, Cengiz Üstün’ü tanımayabilirsiniz. Ama Bakkallar Odası’nı tanıyacaksınız. Ben bugün varım yarın yokum. Tüzel kişilik olarak beni dinlemek zorundasınız. Ben bir çok kez sordum. Ama cevap almak mümkün değil. Biz temsil makamındayız. Seçilmişiz. İl başkanları gibi atanmış değiliz. 

37 odadan 35 odamıza birer litre el dezenfektanı gönderiyorlar. Bunuda hizmet ettik diye anlatıyorlar. İnsan utanır. Bu odalar içerisinden Bakkallar Odası ve Sandıklı Pazarcılar Odası yok. Bunu çıkıp hizmet ettik diye anlatıyorlar. İnsana gülerler. Biz temsil noktasındayız. 

ZİNCİR MARKETLERİN SAYISI BU DÖNEMDE 40 BİNDEN 50 BİNE ÇIKTI

Hazırlanmakta olan bir yasa teklifi vardı. Ticaretin kurallarını koyacak bir yasa teklifiydi. Ticaretlerini nasıl yapacaklar, lokasyonları belirlenecek, belli bir nüfus yoğunluğu olacak bir yasa teklifi.  Ama bu yasa teklifi pandemi nedeniyle çıkartılamadı. Zincir mağaza dediğimiz bu mağazaların sayısı 40 binden 50 binlere ulaştı. Yasa çıkmadan şube sayılarımızı artıralım dediler. 250 Milyarlık pastadan daha fazla pay alalım dediler. Buradan da bu süreçte kimler fayda sağladı bu soruya cevaptır. Adeta yangından mal kaçırıcasına sayılarını artırdılar. Afyon’da eve getir diyene “Emrin olur” diye bir kampanya başlattık. 58 mahallemize hizmet verdik. Bunların yaralarına merhem olmaya çalıştık. Zimem geleneğimizi belediye başkanımızın çağrısıyla bir çok mahallemizde hayata geçirdik. 

AFYON’DA 9 DA İŞ YERİNİN KAPATILMASI YANLIŞTI

Ramazan ayı içerisinde valiliğimiz bir karar aldı. İş yerleri 9’da kapansın dediler. Bu yanlış dedik. Alışveriş saatlerini yayarsak sosyal mesafeyi koruruz dedik. 9’da kapatmak yanlıştı.İş yerleri kapandı. Benzinliklerde yığılmalar oldu. Sonra sayın valimizin talimatıyla tekrar işletmelerimiz 12’ye kadar açık olmasını sağladık.

BU BORCU NASIL ÖDEYECEĞİZ BUNU KONUŞMALIYIZ

Esnafımızın pandemi öncesinden beri finans sorunu var. Bu süreçte geçmişten gelen borçlar nedeniyle  hiç bir esnafımızın siciline bakılmaksızın herkese kredi verildi. Kooperatifimiz ve Halk Bank bu noktada gayretle çalıştı. Esnaf ve zanaatkarımıza krediler ödendi. 3 aylık ertelemelerin günüde geldi. Önümüzdeki günler ne getirir bilmiyorum. Bu borçlar bizim borcumuz. Asıl konu bu. Bu borcu nasıl ödeyeceğimizi bizim konuşmamız lazım. 

2007’DEN SONRA ÜRETİM EKONOMİSİNE GEÇMELİYDİK

Herkes borçlu. Kemal Derviş’ten günümüze kadar gelen yüksek faiz, düşük kur sistemiyle insanlar tüketim ekonomisine alıştırıldı. 2002’de AK Parti belki buna devam etmek zorundaydı. Ama 2007 yılında üretim ekonomisine geçmeliydik. Yurt dışında gelen sıcak para borsa, faiz, döviz üçgeninde gidip geldi. Bu para üretime dönüşmedi. 3 kayıt üzerinde döndü. Sermaye sahipleri kazandı. Bunun cezasını biz çekiyoruz. Maalesef geçemedi. Ancak 15 Temmuz’dan sonra uyanıldı. Sıkıntılar kısa sürede gitmeyecek. Bu konuda planlama yapılacak. Sahadaki insanları dinlemeliler. Sorunları çok iyi biliyorum. Tarım ve hayvancılıktan başlayarak bu üretimi yapmak zorundayız. 

SİGORTALI 25 YILDA, BAĞKURLU 35 YILDA EMEKLİ OLUYOR

Emeklikte yaşa takılanların ötesinde esnafımızın yaşadığı pek çok adaletsizlikler var. Bir örnek vereceğiz. Bir çok siyasi dahi bunu bilmiyordur. Geçmişte sigortalı bir vatandaşımız. 5 bin 500 primini tamamladı. 25 yılı tamamladı. Yaşıda doldu ve emekli oldu. Peki bağkurlu esnafımız ne durumda? Bağkur esnafı 25 değil 35 yıl süresi var. 5 bin 500 değil, 11 bin primi doldurması lazım. Yaşıda 55 olup hala emekli olmayan esnaflarımız var. Bu Allah içinde kanunlar içinde bu adalet mi? Şu anda sigortadan 7 bin iş gününde emekli olan vatandaşımız, Bağkurlu iken 9 bin isteniyor.  Bu adalet değil. İnanır mısınız daha fazla çalışmasına rağmen daha az maaş alıyor. 

ACİLEN BU İKİ KANUN ÇIKMALI

Öncelikle haksız rekabetin önlenmesi için yasa çıkması lazım. Meclis açıldı. Milletvekillerimiz bununla ilgilenmeli. İkinci konuda emeklilikle ilgili adaletsizliklerin ortadan kalkması için gerekli düzenleme yapılmalı. 

HALK, SELAM VERECEĞİ ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPMALI

90’lı yıllarda açılan alışveriş merkezlerine vatandaşlarımız teşvik edildi. Hem devletimiz hem vatandaşımız tarafından bu böyle oldu. Zaman gösterdiki bunların Türk Milleti’nin yanında olmadığı görüldü. Bizler yerel mağazalarımıza gidip selam verip sohbet edebileceğiniz, paramız yoksa yazdırabileceğimiz esnafımızdan alışveriş etmeliyiz. Şimdi bir çok konseptlerle insanları kandırıyorlar.

AFYON POSTASI’NA BAŞARILAR DİLİYORUM

Afyon Postası’na yayın hayatında başarı diliyorum. Teşkilatımızın, esnafımızın sıkıntılarını dile getirme şansı yakaladık. Bu yayınlarınızın devam etmesini diliyorum. 

AFYON POSTASI'NI TELEFONUZA İNDİRİN, AFYON'DA OLAN BİTEN HER ŞEYİ ANINDA ÖĞRENİN

-Android işletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın...

-İOS (Apple) İşletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın...