10 yıl önce aslı Anıtkabirde bulunan Büyük Taarruz Panoramasının, Diaroma haline getirilerek Afyon’a getirilmesi fikrinden oluşturulan proje kapsamında tüm çalışmalar 2010 yılında başlatıldı. Genelkurmay Başkanlığından alınan özel izinle profesyonel fotoğraf ekibinin Anıtkabir Müzesinde ziyaret saatlerinin kapatılmasından sonra 3 gün toplam 18 saat içerisinde 600 kare haline çektikleri fotoğraf kareleri İspanya’da bulunan özel bir dijital editasyon firmasında diaroma haline getirildi. 

40 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞTI

Oluşturulan dijital orijinal diaromanın en son renk ayarları orijinal panoramaya uygun olarak gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 kişilik bir ekibin çalıştığı diaroma Aftaş Otogar içerisinde her biri 240 metrekare olmak üzere toplam 480 metrekare olarak yekpare olarak İzmir'de bulunan dijital baskı merkezinde basıldı. Yekpare basım aşamasının sadece 36 saat sürdüğü diaromanın ilk baskısının yüzde 98’i basımı tamamlandığında oluşan renk hatası yüzünden diaroma tekrar basılarak özel bir paketleme yöntemiyle Aftaşa getirildi. 

120’DEN FAZLA PROJEKTÖR KULLANILDI

Öncesinde çelik taşıyıcıların monte edildiği alanda en son gerdirme işlemi direk bire bir kendi yerinde yapıldı. En son olarak her iki diaroma arkadan led aydınlatma sistemleriyle aydınlatıldı. Arka planlarda yaklaşık 120 den fazla led projektör ve armetür kullanıldı. Aftaşa’ta bulunan Büyük Taarruz Diaromasını bu zamana kadar  Aftaş Şehirlerarası Otobüs Terminalini kullanan 6 milyon kişinin gördüğü tahmin ediliyor. 

MURAT AKARÇAY İMZASI VAR

Gazeteci Yazar Murat Akarçay’ın Büyük Taarruz ile ilgili gerçekleştirdiği Büyük Taarruz Diaroması yapıldığı dönem içerisinde İlimiz için önemli çalışmalar içerisinde yer aldı. Yapılan çalışmaları dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Prpf Dr Veysel Eroğlu yakından takip ederek yapım aşamasında birkaç kez alanı ziyaret etti. >>Afyon Postası’nın Haberi.