Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca engelli vatandaşların başkalarına ihtiyaç duymadan toplumsal yaşama katılabilmeleri, kamu kurum ve kuruluşlarında daha rahat ulaşımı ve hizmet alabilmelerine yönelik oluşturulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu, belirli kriterleri sağlayan bina, alan ve taşıtlara erişilebilirlik belgesi veriyor.

Bu kapsamda Afyonkarahisar Yüntaş A.Ş. Otobüs işletmesine ait 40 otobüse erişilebilirlik belgeleri Vali Mustafa Tutulmaz’ın katıldığı programla teslim edildi.

Erişilebilirlik Kavramı Olmazsa Olmaz Olmazlarımızdan

Programda konuşan ve engellilerin her geçen gün topluma daha fazla entegre olduğunu söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Güzel bir hizmetin belgelendirildiği bir programdayız. Gerek kamu kurum ve kuruluşları, gerekse özel sektörde her geçen gün engelli kardeşlerimizin topluma daha fazla entegre olması yönündeki gayretler hızlı bir şekilde devam etmektedir. Engelli kardeşlerimizin topluma entegre olabilmelerinin yolu işte bu erişilebilirlik konusunda daha fazla imkân sağlanması ile mümkün olacaktır. Her hizmete erişebilmeleri, gitmek istedikleri yere rahat ulaşabilmeleri, kamu kurum ve kuruluşlarına ya da özel sektör kuruluşlarına, alış veriş merkezlerine, hastanelere rahat gidip hizmetleri oradan rahat bir şekilde alabilmeleri ile ilgili olarak oluşturulan bu erişilebilirlik kavramı, bugün bizim açımızdan olmazsa olmaz kavramlardan birisidir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız bu konuda denetleniyor,  eksikleri varsa giderilmeye çalışılıyor. Ancak şöyle bir sıkıntı ile karşı karşıyayız. Öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarımızın binalarının önemli bir kısmı erişilebilirlik anlayışlından önce yapılmış olması dolayısıyla, bir kısmının da tarihi özellikler taşıması dolayısıyla binalarda tadilat yapmak zor olabiliyor. Bunlara da alternatif çözümler bulmaya çalışıyoruz” dedi.  

Toplumda Duyarlılık Oluşmaya Başladı

Toplumda hızla erişilebilirlik konusunda duyarlılık oluştuğunu ifade eden Vali Mustafa Tutulmaz: “Bazen ek yol, merdiven ya da asansör yaparak problemleri çözmeye çalışıyoruz. Bu durum Valilik konağında büyük sıkıntı. Tarihi özellikli bir bina. Binaya dokunulmasına müsaade edilmiyor. Bu sebeple giriş katında bir odayı engelli kardeşlerimize hizmet verilmesi yönünde dizayn ederek, burada engellilerinizin problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Ben hızlı bir şekilde artık toplumumuzun da bu duyarlılığa ulaştığını, kamu görevlilerinde duyarlılığın arttığını görmekten mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Engellilerimizin genel anlamda da topluma entegrasyonu önemli. Bu yönde de kamu ve özel sektörün yanında belediyelerinde önemli bir gayreti ve çalışmaları var. Devletimiz sosyal devlet alanında her türlü hizmeti yapma yolunda ve bu konuda tavizsiz bir şekilde ilerliyoruz. Bundan sonra da bu çalışmalar devam edecektir. Bugün yapılan hizmette çok güzel ve anlamlı. Belediyemizi tebrik ediyorum. Toplu taşımada kolaylık getirecek bu sistemi oluşturdular. Engelli kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından erişilebilirlik belgeleri otobüs şoförlerine teslim edildi.

Bina, Açık Alan ve Taşıtlarda Denetimler Yapılıyor

2005 tarihinde yürürlüğe giren 5378 sayılı engelliler hakkında kanuna dayanılarak çıkarılan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği 20.07.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında Valilikler bünyesinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları oluşturuldu. Valiliğimiz bünyesinde 2013 yılında kurulan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu yönetmelik kapsamında kamu, özel ve tüzel kişiliğe ait bina, açık alan ve taşıtlarda eksiklerin giderilmesi için denetimler gerçekleştirmekte ve uyarılarda bulunmaktadır. Gerekli çalışmaları yapmayan kurum ve kuruluşlara Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.

2019 yılında 267 Denetim Yapıldı

Afyonkarahisar Valiliği Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu her yıl komisyonca hazırlanan denetleme programı kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. 2019 yılında il merkezi ve ilçelerinde 197 bina, 25 açık alan, 45 toplu taşıma aracı olmak üzere toplamda 267 denetim gerçekleştirildi. Bu kapsamda Yüntaş A.Ş. Otobüs İşletmesi bünyesinde toplu taşıma hizmeti veren 40 otobüs komisyon teknik ekiplerince peyderpey denetlendi ve denetimler neticesinde otobüslerin aranan kriterleri sağlayarak erişilebilir olduğu belirlendi. Bu çerçevede her bir otobüs plakası için Erişilebilir Belgesi hazırlandı.