Anket yazılımını hayata geçiren Rtürk Firması’ndan Ali Osman Okşar ve Gazeteci Ertuğrul Sevim, Nail Azbay’ın moderatörlüğünde anket çalışmasını değerlendirdi. 

Ali Osman Okşar, anket yazılımı hakkında şunları söyledi: 

SİSTEM SON DERECE GÜVENİLİR

Sistem olarak son derecek güvenli bir sistem hayata geçirdik. Mükerrer oy verme durumu oluyordu. Sağlıklı sonuç olmuyordu. Bunun önüne geçmek için iki yol belirledik. Bunlardan bir tanesi mail onaylı diğeri sms onaylı. Tercihe göre bir anket sistemi. Ankete katılan kişiye sms olarak telefonuna onay kodu gidiyor. Bu onay linkine tıkladığında oyu kabul ediliyor. Aynı numara ikinci kez ankete katılamıyor. Burada ankete katılan kişinin telefon numarası hangi seçeceğe oy verdiği siliniyor. Sadece bu ankete katılım gösterdi olarak sistemde kalıyor. Her telefon bir kere katılabiliyor. Şu anda en iyi yöntem bu var. Diğerleri kırılabiliyor. 

KİMİN KİME OY VERDİĞİNİ BİZ BİLE BİLMİYORUZ

Fişlenmek demek nedir? Bizim şirketimizden bu kişi kime oy verdi diye bir şey istenmiyor. Zaten istenemez. Veri koruma yasası var. Bu yasaya göre veri paylaşılamaz. Biz ulusal çapta yazılımlar hazırlıyoruz. Fişlenme denilen şeyi kabul etmiyorum. Oy verildiği anda oyu veren kişinin nereye oy verdiğini biz sistemden kaldırıyoruz. Sadece kişinin bu ankete katılım gösterdiğini tutuyoruz. Kimin hangi adaya hangi seçeceği seçtiğini biz bile bilmiyoruz. İnsanların artık kendisini rahatlıkla ifade etmesi gerekiyor. Bu kaygıdan kurtulmadığımız sürece olayları idrak edemeyiz. 

5 BİN OY KULLANMAK İSTEDİ

5 bin kişi oy kullanmak istemiş. Sms gönderilmiş fakat vazgeçenler olmuş. Bu ankete 50 bin çoğul gösterim almış. Şu anda 900’den fazla geçerli oy var.