Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

“Kısa çalışma ödeneği Mart sonunda bitiyor”

Korona virüs vakalarının ilimizde azalmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Gazeteci İsmail Akar, “Vakalar azaldı diye gevşemeyelim ve tedbirlere uymaya devam edelim. Virüs tamamen ortadan kaybolana kadar maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak hepimizin sağlığı açısından son derece önemli. Kısa çalışma ödeneği Mart ayı sonunda bitiyor. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında sigorta primlerini devlet karşılayacak. Bunu da işverenlere aktarmış olalım.Ayrıca salgından sıkıntı yaşayan ve geçen seneki cirolarında yüzde 50’den fazla azalma olan yiyecek içecek sektöründeki şahıs firmalarına destek başvuruları sürüyor. Ciro kaybında olan firmalar kaybı olan cirolarından yüzde 3 destek alacak. Burada dikkat edilmesi gereken konu şu basit usul ve kurumlar Vergisi mükellefi olanlar bu destekten faydalanamaz” diye konuştu.

Normalleşme için acele ediliyor”

Bu süreçte düğün, taziye ve kongrelerin yapılmaması gerektiğini vurgulayan Gazeteci Polat Yılmaz, “Bana göre normalleşme için acele ediliyor. Biraz daha beklenmeli. Korona virüsün görüldüğü diğer ülkelerde böyle bir normalleşmeden bahsedilmiyor. Bizde ise Mart ayından itibaren normalleşmeye geçileceği konuşuluyor. Bunun nedeni ekonomik bana göre. Sağlık açısından değerlendirmek gerekir. Aşılanma daha tamamlanmadı. Bir işletme örneğin bir kahvehane gelen müşteriye alınan kararı nasıl uygulayacak? Kurallar konulabilir ama bunun uygulanabilirliği denetlenmeli. En azından Mart sonuna kadar bekleyip toplumun yarısı aşılansaydı da ondan sonra normale dönseydik diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Afyon en az vaka olan 10 il içinde”

Pandeminin en önemli özelliğinin dış dünya ile iletişimi daha fazla olan yerlerde hızlı yayılması olduğunu belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Bu virüs ilk çıktığından beri metropollerde ve nüfusların kalabalık olduğu şehirlerde daha hızlı yayıldı. Ülkemizde de benzer bir seyir oldu. Turizmin geliştiği ve nüfusun kalabalık olduğu şehirlerimizde vaka sayıları daha fazla görüldü. Karadeniz’de de son zamanlarda turizm hareketliliği nedeniyle vaka sayılarının arttığını biliyoruz. Afyon’da virüsün az olması bizleri mutlu ediyor. Ülkemizde vakanın en az olduğu ilk 10 il içindeyiz. Benim ilçem Bolvadin’de de vaka sayıları oldukça düştü.Fakat mobilasyon devam ettiği sürece salgında artış olabilir. İşte bu yüzden özellikle üniversiteler yüz yüze eğitime açılmıyor. Bu arada bu süreçte devletin aldığı tedbir ve destekleri olumlu buluyorum” diye konuştu

“Virüs dünyanın üzerine kabus gibi çöktü”

Korona virüsün Çin’den dünyaya yayıldığını anımsatan Gazeteci Ahmet Tunca, “Virüsün yarasadan insana geçtiği bilgisini hepimiz biliyoruz. Ama son zamanlarda bu virüsün labarotuarda üretildiğiyle ilgili de değerlendirmeler yapılıyor. Sonuçta virüs dünyanın üzerine kabus gibi çöktü. Afrika ülkelerinden tutun da dünyanın en gelişmiş ülkelerine kadar her yerde bu virüs görülüyor. Kısacası tüm dünya bu virüsten zarar gördü. Ülkemiz aşılama konusunda başarılı. Ben de geçtiğimiz hafta evimin yakınındaki Aile Hekimliğine giderek aşı oldum. Herhangi bir sorun yaşamadım. Allah devletimize zeval vermesin. Bir an önce bu virüsün yok olmasını diliyorum” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Yayın sırasında hafta içinde PKK’lı teröristlerin şehit ettiği 16 asker polis ve vatandaşımıza yorumcular başsağlığı dileklerini iletti.Bu olay sonrası yaşanan siyasi kaosun da son bulmasının altı çizildi.

.