Dünya Mevleviliğinde Konya’dan sonra ikinci adres olan Afyonkarahisar’da Hz. Mevlana'nın 745. ölüm yıldönümü anma etkinlikleri olan Şeb-i Arus Gecesi düzenlendi. Kocatepe Spor Komleksi’nde bulunan Tınaztepe Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Afyonkarahisar halkı yoğun ilgi gösterdi. Semah gösterilerinden önce konuşan Mevlevi Üstadı Mustafa Özbağ, Mevlana’nın hoşgörü iklimine dünyanın ihtiyacı olduğunu söyledi.

“DİNLERİN DEĞİL DİNDARLARIN PROBLEMİ VAR”

Mevlana’nın “ne olursan ol yine de gel” sözünü hatırlatan Mevlevi Üstadı Mustafa Özbağ,  “dinlerin değil dindarların problemi var” dedi. Özbağ şöyle konuştu: “Salon küçük geldi diyebiliriz. Tabi bu durum bizim insanımızın Mevlana’nın hoşgörüsüne, anlayışına, inancına ne kadar muhtaç olduğunu gösteriyor. Çünkü dünya üzerinden büyük sıkıntılar ve büyük sıkıntıların da dini kaynaklı olduğu bir dönemdeyiz. Aslında dinlerin kendi arasında bir problemi yok sadece dindarların problemi var. İşte bu Mevlana’nın hoşgörüsüne, anlayışına ne kadar ihtiyacımız olduğunu ortaya koyuyor. Bir sıcak duyguya, “gel” sesine muhtacız.”

“ANADOLU’DA HOŞGÖRÜ HAKİM”

Dünya’da Müslümanların katledildiğini, fakat Anadolu’da bütün dinlerin hoşgörü içerisinde yaşadığına vurgu yapan Özbağ, “Dikkat edin 1000 yıldan beri bu topraklarda bir kilise bombalanmamış. Bir tane havra bombalanmamış. Bir tane Hristiyan’ın, Yahudi’nin burnu kanamamış. Fakat şimdi Müslümanların burnu kanıyor. Çok enteresan olanı şu. Çok üzgünüm. Filistin’de İsrail Müslümanları katlediyor. Buna üzülüyorum. Fakat şuna da seviniyorum. Anadolu’da bu topraklarda bir tane Yahudi vatandaşımızın burnu kanamıyor. Biz ne güzel bir din öğretisi almışız. Bütün dinlere kucak açmışız. Biz bunu Bakara ’da ki sureye bağlıyoruz. Biz bize indirilene iman ettiğimiz gibi İbrahim’e de, Musa’ya, İsa’ya da, Yakup’a da oğullarına da indirilene iman ettik. Onların da peygamberlerini da peygamber olarak kabul ettik. Biz bu bakımdan Şeb-i Aruz vesilesi ile ne olursan ol gel diyoruz. İster ateşe tapın ister puta tapın, isterseniz hiç inanmayın. Ama ne olursanız olun gelin, ey insanlar kardeş olun çağrısında bulunuyoruz.”

“NOEL’E SAYGI DUYUYORUZ”

Yaklaşan yılbaşı hakkında da sorularımızı yanıtlayan Özbağ, bu güne saygı duyduklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Noel, Hristiyan vatandaşların bir bayramı bir neşe günü. Saygı duyuyoruz. Bizim nasıl Ramazan bayramımız, kurban bayramımız var ise, nasıl bizim milli bayramlarımız var ise insanlardan bizim bayramlarımıza saygı duymalarını bekliyor isek, buda Hristiyan vatandaşların bayramı, eğlencesi. Bunu ben saygı ile karşılıyorum. Bazı kimseler kendilerini onlardan görüp onlarda kutlayabilirler. Biz bu noktada bir şey söyleyecek değiliz. Hristiyan vatandaşlarımızın Noel günlerini kutluyoruz. Bir sıkıntımız yok.” dedi. Gece, sema gösterisi ile devam etti. Vatandaşlar tarafından sema gösterisi büyük beğeni toplarken, gece yapılan duaların ardından son buldu.

Kocatepe Gazetesi