Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınıp yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın atanması konusu ekseninde ekonomi değerlendirildi. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

“Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alınarak yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal atandı” diyen Gazeteci İsmail Akar, “Murat Uysal, yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 6 Temmuz 2019’da görevden alınan Murat Çetinkaya’nın yerine getirilmişti. Uysal, 16 ay içerisinde görevden alınan ikinci Merkez Bankası başkanı oldu.Merkez Bankası son yıllara kadar özerkti. Bu değişiklikle bu yapısını bir anlamda kaybetti. Yine bu değişiklikle kamuoyunda son zamanlarda yaşanan dövizdeki yükseliş ve TL’nin değer kaybının faturasının Merkez Bankası Başkanına çıkarılması gibi bir algı oluşuyor. Ağbal da bir anlamda ilk siyasi olarak atanan Merkez Bankası Başkanı oldu. Bana göre bu değişiklik ekonominin ateşini düşürmez ” şeklinde bilgilendirmede bulundu.

“Başarısızlığın bir faturası olması lazım”

Son günlerde dövizde dövizde inanılmaz bir yükseliş olduğunu söyleyen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Buna Merkez Bankası müdahale edemedi, başarılı olamadılar. Bu başarısızlığın bir faturası olması lazım. Ya Hazine Bakanına ya da onun bir bürokratına bir fatura kesilmeliydi. Bu fatura Merkez Bankası Başkanına kesildi ve Murat Uysal görevden alındı. Halbuki bir önceki başkanda faizleri indirmiyor diyerek görevden alınmıştı. Naci Ağbal Cumhurbaşkanlığında stratejik planlamada bulunuyor ve önemli bir görev yapıyordu. Artık Bakanlıklar kendi yatırımlarını planlayamıyor. Bunu Cumhurbaşkanlığı yapıyor. Yatırımların planlanmasının başında da Naci Ağbal bulunuyordu. Sıkı bir para politikası uyguluyordu. Merkez Bankası özerk görünüyordu. Bu atamayla bunun böyle olmadığı anlaşıldı” diye konuştu.

“Birinin kefalet ödemesi gerekiyordu”

Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılara değinen Gazeteci Ahmet Tunca, “Bu yaşanan sıkıntılar Hükümeti de rahatsız etmeye başladı. Birinin kefalet ödemesi gerekiyordu. Sn. Cumhurbaşkanımız ekonomik sıkıntıların nedeni olarak yüksek faizleri gösteriyordu. Faizleri de Merkez Bankası belirliyor. Merkez Bankası aslında tarafsız ve bağımsız bir kuruluş. Buraya tarafsız bir ismin getirilmesi gerekir. Döviz son derece arttı. Enflasyonun durması için insanların mevduatlarını TL’ye yatırmaları gerekiyor. Ancak dövizdeki artış nedeniyle insanlar dövize yatırım yapıyorlar. Bu olayın kefaletini Merkez Bankası Başkanları ödemeye başladı. Naci Bey ekonomi açısından tecrübeli bir isim. İnşallah ekonomi rayına oturur ve Sn. Ağbal’a da müdahale edilmez” diye değerlendirmede bulundu.

“Merkez Bankası ve Başkanı özgür olmalı”

“Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki Merkez Bankalarının ve Başkanlarının durumu nedir?” sorusunu sorarak konuşmasına başlayan Gazeteci Polat Yılmaz, “Gelişmemiş ülkelerdeki durumu nedir? Halkımızın bunu kıyaslaması gerekir. Bugün ABD’deki Merkez Bankası’nın ve başkanlarının ne kadar bağımsız ve özerk olduğunu hepimiz biliyoruz. Avrupa’da durum aynı. Gelişmiş ülkelerde Merkez Bankalarının ve Başkanlarının özgür olduğunu görüyoruz. Eğer bir yerde Merkez Bankası ve Başkanı özgür değilse zaten buranın gelişmemiş olduğunu net olarak görebiliriz. İktidarın belli motivasyonları, günü kurtarma kaygıları var. Merkez Bankası ise geleceğe ilişkin planlamalar yapıyor. Bu da aralarında çatışmaya neden oluyor” şeklinde konuştu.

Gazeteciler İsmail Akar ve Ertuğrul Sevim’in stüdyoda hazır bulundukları programa il dışında olmaları nedeniyle Gazeteciler Ahmet Tunca ve Polat Yılmaz telefon bağlantısıyla katıldılar.