İl Genel Meclisi’nde gündem dışı söz alan MHP’li Ahmet Zeki Ertürk, özetle şunları söyledi:

AFYON’UN EĞİTİM DURUMU

Ben Afyon’un eğitim durumuna değinmek istiyorum. Geçmiş bir hafta içinde YÖK’ün Üniversiteye giriş sınavlarının sıralaması yayınlandı. Büyükşehirleri mukayese için pek kabul etmiyorum ama onları da sayıyorum. Eskişehir 2’nci, Denizli 4’üncü, Konya 9’uncu sırada bunlar bizim klasmanımızda değil. Bunlar daha üst sekmentte bu yüzden değerlendirme dışında tutuyorum.

TÜRKİYE ORTALAMASININ 11.5 SORU GERİSİNDEYİZ

Burdur 12’nci sırada, Uşak 15, Isparta 22, Kütahya, 37 Afyonkarahisar 52’nci sırada. Hatırlarsanız şubat ayında Milli Eğitim Müdürümüzü buraya davet etmiştik. Geçiş sınavları ile ilgili meseleyi gündeme getirdiğimizde kendisine başarı durumumuzu sormuştum. O zaman bir cevap vermişti kendisi bize. Şöyle bir cevap vermişti. Türkiye ortalamasının 11.5 soru gerisindeyiz demişti. Ölçme değerlendirme biliminde böyle bir kriter yok. 100 soruda 11.5 geride olmakla 200 soruda 11.5 soru geride olmak farklı şeyler.

ÇOCUKLARIMIZ GERİ ZEKALI DEĞİL

Dolayısı ile kriter bellidir. Buda YÖK’ün değerlendirmesi sağlıklı bir kriterdir. Bizim klasmanımızda Burdur ile Afyon arasında 40 basamak fark var. En yakınımızdaki Kütahya ile Afyon arasında 15 basamak fark var. Biz bu duruma göre Türkiye’de geçebildiğimiz 29 vilayet var. Afyon başarı sırasında son 3’te 1’de yer alıyor. Bizim çocuklarımız geri zekalı değil.

NE YAPACAKSA YAPSINLAR

Her ne kadar savunmalarda kırsal kesimlerde öğrenci çok dense de üniversite geçiş sınavında biliyoruz ki öğrenciler kurslara dershanelere gidiyorlar. Milli Eğitim Müdürlüğü ne yapacaksa yapsın. Bizim çocuklarımıza yazık olmasın. Niçin bu durumdayız. Siyasetçiler olarak buna sahip çıkmalıyız. Bu meseleyi kökten çözmeliyiz.