Mali Müşavirlerin meslek standartlarını iyileştirmek amacıyla MHP Konya Milletvekili Esin Kara tarafından 7 maddelik bir yasa teklifi hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne(TBMM) sunuldu. Konu hakkında bir açıklama yapan Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oda Başkanı Kadir Arık, bu teklife Afyonkarahisar Milletvekilleri’nin de destek vermesini talep etti.

Bu teklif yasalaşmalı

Sunulan teklifin yasalaşması gerektiğini ifade eden Arık, “3568 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden son zaman içinde oluşan birtakım zaruri değişikliğe ihtiyaç duyulmuş ve bu ihtiyaçlar çeşitli zaman ve zeminlerde defalarca dile getirilmesine rağmen maalesef bu güne kadar herhangi bir sonuç elde edilememiştir. Bir meslektaşımız olan MHP Konya Milletvekili sayın Esin Kara tarafından 12.02.2019 tarihinde TBMM’ne yıllardır dile getirdiğimiz sorunlarımıza  çözüm olacak olan  ve 7 maddeden oluşan bir yasa teklifi sunulmuştur. Afyonkarahisar SMMMO yönetim kurulu ve oda üyelerimiz adına  aşağıda maddeleri sunulan yasa teklifinin bir an önce yasallaşması hususunda  öncelikle ilimiz milletvekilleri olmak üzere bütün Milletvekilerimizden bu yasaya destek olmalarını  bekliyoruz.” dedi

YEŞİL PASAPORT VERİLMELİ

Madde 1: 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanuna göre çalışan meslek erbabının; yabancı meslek mensupları ile rekabet edebilmeleri için; kendileri ve eşlerine yeşil pasaport verilmesi öngörülmektedir.

GEÇİCİ VERGİ KALDIRILMALI

Madde 2: 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun mükerrer 120.maddesine göre verilen 4.Dönem geçici verginin kaldırılması öngörülmektedir.

DOĞUM YAPAN MALİ MÜŞAVİRLER...

Madde 3:193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu, 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu, 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu ,488 Damga Vergisi Kanunu ve 3065 Katma Değer Vergisi Kanuna göre Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin aracılığı ile verilecek olan beyanname ve bildirimlerin verilme süresi ile önceki 5 gün içinde meslek mensupların 1.derece akrabalarının vefat etmesi, bayan serbest muhasebeci mali müşavirlerin doğum yapması veya meslek mensubunun ağır hastalığı nedeniyle beyanname verme sürelerinin; beyan tarihinden sonraki 5.gün tahsil süresinin ise beyan gününü takip eden 2.gün akşamına ertelenmesi öngörülmektedir.

KATMA DEĞER VERGİSİ

Madde 4: 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanuna göre Serbest Mali Müşavirlerin yapmış olduğu hizmetlerden doğan Katma Değer Vergisine (1/9 oranında tevkifat öngörülmektedir.

KOSGEB DESTEK VERSİN

Madde 5:Mesleğe yeni giren serbest Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin ilk büro açımlarında KOSGEB desteği öngörülmektedir.

BEYANNAME AĞUSTOS AYINA ALINSIN

Madde 6: 5604 Sayılı Mali Tatil İhtas Edilmesi Hakkındaki Kanuna göre mali tatil ile Temmuz ayında verilmesi gereken beyannamelerin beyan ve ödeme süresinin Ağustos ayının 10' una ertelenmesi öngörülmektedir.

ARABULUCULUK YAPILSIN

Madde 7 : 3568 Sayılı kanuna göre faaliyet gösteren meslek mensubu iş ve ticaret mahkemelerinin görev olanına giren uyuşmazlıklarda arabuluculuk yapabilmesi öngörülmektedir.