Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği’nin Kongresi Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla Belediye Meclis Salonunda yapıldı.Kongreye Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Esnaf ve Sanatlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak ve muhtarlar katıldı.
'BU MAKAM MİLLETİN MAKAMı'

Kongre öncesi konuşan Vali Mustafa Tutulmaz, 40 yıllık tecrübesinde bu kadar rekabet ortamı olan bir seçim süreci görmediğini ifade ederek öncelikle bu rekabet ortamından başarıyla çıkan muhtarları tebrik etti. Muhtarlık makamının millet makamı olduğunu hatırlatan Vali Mustafa Tutulmaz: “İnsanların takdirini alarak seçilmek gerçekten zordur. İnsanların oy kullanma sonrasındaki beklentileri olacaktır. Bu nedenle seçim geride kaldı. Seçim sürecindeki rekabet ve birbirinize olan tavırlarınız geride kaldı ve geride de kalması gerekiyor. Şu anda bulunduğunu makamlar milletin makamıdır. Yani sizlerin sorumluluk alanlarınız olan o mahallenin ve o köylülerin makamıdır. Sizler ne kadar seçilmiş olarak ve bizlerde atanmış olarak belli makamlara gelmişsek te bu makamların asıl sahiplerinin milletimizin makamı olduğunu unutmamalıyız. İşte bizler bu anlayış ve yaklaşımla görevlerimizi yerine getirmeliyiz. Artık herkesi kucaklayacaksınız. El uzatacaksınız ve elinizden gelen desteği vereceksiniz. Bundan sonrada her şeyi bir kenara bırakıp bulunduğunuz yerin sorunları ve istekleri yerine getirme gayreti içerisinde olacaksınız. Bizlerde sizlerin her zaman takipçisi ve destekçisi olacağız. Muhtarlarımız halkımızın bize karşı elçileridir. Onların problemlerini isteklerini ilgili kurum ve kuruluşlara ve bizlere iletecek olan sizlersiniz. Muhtarlar bir taraftan da bizim halkı ilgilendirecek sözlerimizi ileten elçilerdir. Bu durum sorumlulukları da beraberinde gerektiriyor. Bu sorumlulukların başında da özel çıkarlar yerine ortak çıkarları gözetmek konusunda duyarlı olmaktır. Bende bu yönde sizleri daha hassas olmanızı istiyorum” dedi.
'MUHTARLIĞIN ÖNEMİ ARTIYOR'

Muhtarlık kurumunun önemine değinen Vali Tutulmaz; “Muhtarlık en eski kurumlardan birisi olup bulunduğu mahalle ve köy için büyük önem arz eden kurumlardır. Muhtarlık kurumu her geçen gün imkânları arttıkça da önemi artan bir kurumdur. Bu kurumların uzun süredir ayakta kalabilmesinin nedeni de bu makamlara olan vefa borcu ve yapılan çalışma ve hizmetleri gereğidir. Bu görev bilincini de arttırarak devam ettirmemiz gerekmektedir. Yeni seçilen muhtarlarımızın da seçim ortamının geride kaldığını, bunun bir hizmet yarışı olduğunu, vatandaşın hizmet yarışında sizi tercih ettiğini, bayrağı size verdiğini ve bu bayrağı bir sonraki alacak kişiye kadar en iyi şekilde taşımanız gerektiği bilincini taşımanız gerektiğini tekrar hatırlatmak isterim” diye konuştu.
'DERNEKLER İKİLİLİK OLUŞTURUYORDU'

Muhtarların tek bir dernek etrafında bir araya gelmesinin önemli olduğunu söyleyen Vali Tutulmaz; “Malum ilimizde iki farklı muhtar derneği vardı. Biz iki dernek arasında seçim yapmadık. İkisine de aynı mesafede ve aynı ilgiyle yaklaştık. Ama bu derneklerin kendi aralarında ikilik durumu oluşması söz konusuydu. Tabi ikiliğin gerekli bir durum olmadığı ortaya çıktı. Şimdi ise ilimizin kalkınması ve gelişmesi için birleşmenin gerekli olduğu bilinciyle enerjiler birleşmesi durumu söz konusudur. Ben inanıyorum ki ortaya çıkan enerjiyle, mahallelerin, beldelerin daha yaşanabilir bir hale gelmesine gayret gösterilecektir. Bundan sonrada kamuyla olan ilişkilerinde tek çatı altında toplanan muhtar derneği kendisini daha güçlü hissetsin. Çünkü aynı düşüncede ve görüşte olan kişiler bir araya geldiğinde daha güçlü ses getirecektir. Bu yönde de dernek bir karar aldığında ilgili kamu kurum ve kuruluşlara iletiminde, takibinde ve sonucunda daha verimli sonuçlar alınacaktır. Bizlerde muhtarlar deneğinin birleşmesi için desteklerde bulunduk ve sonucu olumlu oldu. Artık muhtarlar deneği tek çatıda buluşuyor. Şu anda da kongre için bir arada bulunmaktayız. Bu durumun bizleri sevindirdiğini belirtirken tek çatı altında buluşmanın ilimiz için hayırlar getireceğini düşünüyorum Bu anlamda Afyonkarahisar Muhtarlar Derneği kongresinin ilimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
'HALKI KUCAKLAYIN'

Yeni seçilecek yönetime de tavsiyelerde bulunan Vali Mustafa Tutulmaz: “Yeni yönetim kesinlikle kucaklayıcı olmalı. Birlik ve beraberlik içerisinde güçlü olalım. Kazanan yönetimi tebrik ediyor, kaybeden isimleri de cesaretleri dolayısıyla kutluyorum. Kim seçilirse seçilsin bu kongreden kucaklaşarak ayrılın” ifadelerini kullandı.

Vali Mustafa Tutulmaz’ın konuşmasının ardından muhtarlar yeni başkanlarını seçmek için oy kullandı.