‘Sehven emekli’ edildikleri gerekçesiyle maaşları kesilen gaziler için dün ülkemizin dört bir köşesinden gaziler bir araya gelerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde nöbet tutarak eylem yaptılar.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği Genel Merkezi öncülüğünde yapılan bakanlık önündeki nöbete ilimizden de gaziler katıldılar.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı ve bir çok gazide eyleme destek amacıyla Bakanlık önüne gittiler.

Ellerinde Türk bayraklarıyla Bakanlık önünde yapılan nöbet eyleminde basın açıklaması da yapıldı.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği  Başkanı Mustafa Işık tarafından yapılan basın açıklamasında; “ Değerli basın mensupları bu gün burada şehit aileleri ve Gaziler olarak Karşınızda bulunmaktan ve bu açıklamayı yapmaktan büyük üzüntü duymaktayım.

 17 Aralık 2019 itibarı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye genelinde 236 terörle Mücadele Gazisinin Emekli Maaşlarını kesmiştir.

Vatani Görevini yapmakta iken Terörle Mücadelede yaralanarak tedavisi bittikten sonra Devletin Gazi maaşı bağladığı her Gazi aynı zamanda Engelli bir vatandaş olmuştur.  Gazilerimizden çalışabilir durumda olanlara toplumdan kopmasın, yalnızlığa itilmesin psikolojik travma yaşamasın diye  Rehabilite amaçlı Devlet kurumlarında çalıştırmak üzere 1 istihdam verilmektedir.

5510 sayılı kanunun 38. Maddesi ve 6495 sayılı torba kanunun 80. Maddesi yasalaşana kadar,  gazilerimiz engellilik oranlarına göre Devletimizin Engelli vatandaşlara sağladığı emeklilik haklarından yararlanmakta idi.

 Bu kanunlar yasalaştığından itibaren Gazilerimizin;

1- Gazi olmadan önceki sigorta giriş ve primleri silinmiştir.

2- Devletimizin 5510 sayılı kanunun 28. maddesi ile Engelli vatandaşlara sağladığı emeklilik hakları elinden alınmıştır.

Bu sebepten Gazilerin emeklilik durumları ne kadar uzuv kaybı olursa olsun eli, kolu bacağı, gözü olmasa da mecburi olarak 65 li yaşlara kalmıştır.  Gazilerin maaşlarının kesilmesinin 2 Temel sorumlusu vardır. Birincisi 2013 yılındaki mevcut hükümettir. Askerlik öncesi sigorta giriş ve prim günlerini yakmış, emeklilik hakkımızı  gasp etmiştir. İkinci sorumlu ise Sosyal Güvenlik Kurumu dur.

 Sosyal Güvenlik Kurumunun 2008 ve 2013 yılında çıkan kanun maddelerini bilmeyerek, engellilikten dolayı günü dolup müracaat eden Gazilere emekli olabilirsiniz diyerek maaş bağlamış, şimdi ise ben hata yaptım, hatamı yeni fark ettim şimdi maaşlarınızı kestim demiştir.

Madem bu Gaziler  emekliliği hak etmiyordu Sosyal Güvenlik Kurumu neden  emekli maaşı bağladı.??? Gazilerin maaşlarını kestiniz, sigorta primlerini yaktınız, sıradakiler tüm Şehit aileleri ve Gaziler mi? Kanun bilmez, çıkan kanunları takip etmez, Sosyal Güvenlik Kurumu, 7 Aralık 2019 Tarihli 7194 Sayılı Kanunun 48. Maddesi ile 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 79. Madde ile kendini kurtarma çabasına girmiştir.  Kanunu çıkarır çıkarmaz da 10 gün içinde Gazilerin maaşlarını kesmiştir..

Neymiş efendim Gaziler SEHVEN emekli edilmiş. Gaziler hem işlerinden olmuş, hem de bağlanan emekli maaşları kesilerek mağdur edilmişlerdir.

TÜRKİYE HARP MALULÜ GAZİLER, ŞEHİT DUL VE YETİMLERİ DERNEĞİ olarak 17 Aralık 2019 Tarihinde Gazilerimizin maaşlarının kesilmesi haberini alır almaz Türkiye genelinde  44 şubemiz ve Genel Merkez olarak 20 Aralık 2019 tarihinde SGK İl Müdürlükleri önünde basın açıklaması yaptık.

24 Aralık Salı günüde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde tüm şubelerimizle beraber basın açıklaması yapma kararı aldık.  Bunun neticesinde 23 Aralık Pazartesi günü Aile ve çalışma Bakanı ile görüşülmüştür.  Sayın bakan; kendisinin yürütme makamı olduğunu, bugün yapılacak olan bakanlar kurulu toplantısında Yasama Makamına, ileteceğini, sonuç olarak çözüm noktasında kendisine yetki verilirse en iyi şekilde çözeceğini taahhüt etmiştir.

Anayasamızın 10 maddesinde “ Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.” ifadesi yer alır.

61. Maddesinde ' Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.' hükmü bulunmakta iken;

 Yasalaşan bu kanun maddeleri Anayasaya da aykırıdır. Bu maddeleri yazanlar kesinlikle devlet ile gazisini karşı karşıya getirmeye çalışan art niyetli kişilerdir.

Bu kanunu yazsa yazsa 2013 te hükümetin içindeki fetöcülerdir. Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz bu oyunları bozacağız.  Kanun ile sigorta primleri sayılmaz demek var olan hakkı gasp etmektir.

Gerekirse tüm hukuki yollar denenecek Anayasa Mahkemesine gidilecek, insan hakları mahkemesine gidilecek.  Yüce Gazi meclisten Gazilere yapılan bu büyük ayıptan derhal geri dönmesini bekliyoruz.

Şehit aileleri ve Gaziler bana kardeşimden daha yakındır, onlara yapılan yanlışı kendime yapılmış sayarım diyen, Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan sesleniyorum tüm Gazilerimize yanlış yapılmıştır, bu sorunun size sağlıklı bir şekilde iletilmediği kanaatindeyiz.

 Cumhurbaşkanımıza konuyu anlatmak için randevu talep ediyoruz. Unutmamalıdır ki Vatan için uzuvlarını veren Gaziler Şehitlerin şahitleridir. Gazinin el, ayak, göz, protezini ödemediniz sustuk. Hastanede tedavi farkları çıkardınız sustuk.  Şehit annesine 597 TL layık gördünüz sustuk.

 Şehitler gaziler arasında ayrımcılık yaptınız sustuk.  Yılda bir defa hatırlayıp göstermelik bir törenle gönülleri almaya çalıştınız.  Gaziler Belki hayata küstüler ama bu vatana asla küsmediler.

Vatan dediler başka bir şey demediler” denildi.