Afyon Kocatepe Üniversitesi öğretim üyelerinden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, 2021 ve 2022 yılındaki kış mevsimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Afyon Postası canlı yayınında Nail Azbay’a konuşan Dr. Bozyurt, özetle şunları söyledi: 

SADECE LEYLEK GÖÇLERİYLE KONUŞMUYORUM

Leyleklerin 1984 yazı ve 1995 yazında erken göç etmişlerdi. 1985 kışında dünya ortalama sıcaklığında önemli bir düşüş görülmüştü. Tabi o dönem küresel ısınma bu kadar bariz değildi. Yeni yeni filizleniyordu. Leylekler bunun göstergesidir.Ben sadece leyleklerin göç tarihine bakarak ben bu yorumları yapmıyorum. Özellikle okyanus atmosfer ilişkisi, güneş aktiviteleri ve daha pek çok parametreye bakarak yorum yapıyorum. 

1985 VE 1996 KIŞLARINA BENZER BİR MEVSİM OLABİLİR

Ben şimdi verilere bakıyorum.Bu seneki kışın soğuk geçeceğini gösteriyor. Buna benzer veriler 1985 ve 1996 kış döneminde de yaşandı. Kuzey ve orta Avrupa çok sert kış yaşamıştı. Anadolu yarımadasıda bundan nasibini almıştı. Oldukça soğuk ve yağışlı kış mevsimleri yaşanmıştı. İç bölgelerde yoğun kar yağışı ve şiddetli don olayları ve aynı zamanda da güney batı bölgelerinde zirai don olayları yaşanmıştı. 

KURAK BİR SONBAHAR GEÇİRECEĞİZ

Bu sene mevsim normallerinin altında bir sonbahar yaşayacağız. Yağış yönündede mevsim normallerinin altında bir sonbahar olacak. Çok yağışlı bir sonbahar olmayacak. Ama bu tablo kışın değişecek gibi duruyor. Eylül ve Ekim ayları kurak geçecek ama soğuk geçecek. Serin geçecek. Aralık ayından itibaren tablo değişecek. 

BU KIŞ ÜŞÜYECEĞİZ VE YAĞIŞA DOYACAĞIZ

Verilere baktığımızda Orta Akdeniz üzerinden Türkiye’ye oldukça yağışlı sistemlerin gelmesini öngörüyoruz. Orta Avrupa’ya da soğuk ve yağışlı sistem gelecek. Yani yağışlı bir kış mevsimi olacak. Bol kar ve yağmur göreceğiz. Özellikle kuzey bölgelerde bol kar yağışı, batı bölgelerinde ise bol yağmur yağışı bekliyoruz. Özellikle Ocak, Şubat ve Mart aylarında. Bu kış hem üşüyeceğiz, hemde yağışa doyacağız. 

2030 YILINDAN SONRA GÜNEŞ SUSKUN DÖNEME GİRİYOR

Hala dünyada bir soğuma mevcut. Normallerin altında bir güneş enerjisi var. Aslında güneşte patlamalar başladı. Ama bu patlamalar normallelerin altında seyrediyor. Güneş fizikçilerinin yaptıkları yorumlara göre 2030 yılından sonra güneş suskun döneme girecek. Uzun bir dönem güneş dünyaya çok az  enerji gönderecek. Küresel ısınma ile başedslebilrise dünyada küçük bir buzul çağı yaşanabilir. Ama bu durumu küresel ısınma perdeliyor. Nasıl perdeliyor. Atmosferde aşırı miktarda sera gazı biriktiği için dünya bu soğumayı hissedemiyor.  Aslında şu anda soğuma dönemindeyiz. Ama bunu hissedemiyoruz. Biz bu süreci sanayi öncesi bir dönemde ya da 50 yıl önce yaşasaydık şu anda ciddi anlamda soğuma dönemini yaşamış olacaktık. Eğer soğuma dönemini tam olarak yaşamış olsaydık sonbahar çok daha soğuk, kış çok daha uzun geçecekti, yazlar serin ve yağışlı geçecekti. Eğer sera gazı durumu az olsaydı. 

2011 YILINA BENZER BİR MEVSİM OLABİLİR

Güçlü soğuk ve yağışlı hava kütleleri gelecek. Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında kar yağışı bol ama sıcaklık yönünden düşük bir dönem olacak. Özellikle gece ayazlarının kuvvetli olduğu bir kış mevsimi yaşacağız diye düşünüyorum. Ciddi anlamda bir kış yaşadığımız dönem 2011’di. Afyon ve pek çok ilimiz soğuklukta rekorlar kırmıştı. Bu senede ona benzer bir kış mevsimi yaşacağız diye tahmin ediyorum. 

Okan Bozyurt, kendisine ait youtube kanalındada söz konusu konuya değinen bir video yayınladı.