Türkiye’nin en ünlü İklim Bilimcilerinden olan Dr. Okan Bozyurt, kendisine ait Youtube kanalında leylek göçleri ile alakalı bir video yayınladı. Bozyurt, bu videoda leylek göçlerinin bu sene 10 gün önceden başladığını, bu güne kadar böyle bir şeyin yaşanmadığını, bununda sert bir kış mevsiminin habercisi olduğunu söyledi. Dr. Bozyurt’un o videoda anlattılarını Afyon Postası okurları için derledik… İşte o açıklama:

BURSA’DA ÇOK İLGİNÇ BİR OLAY YAŞADIM

Mevsim gereği bir konuya değineceğim. Mevsim geçişine yaklaşıyoruz. Son baharın başlarına doğru geldik. Öncelikle bu konuyla ilgili yaşadığım ilginç bir konudan bahsetmek istiyorum. Bu sende16 Ağustos tarihinde Bursa’da Otogarda ilginç bir olaya tanıklık ettim, leylek göçlerine tanıklık ettim. Neden ilginç diyorum leylek göçleri her sene olan bir olay. Fakat bu sene bunu ilginç kılan şey erken göç etmeleriydi. Her sene leylekler 26 Ağustos ile 5 Eylül tarihleri arasında göç etmeye başlarlar. Olması gerekenden 10 gün önce göç ettiler. Bu bir şeyin göstergesidir. Bu Kuzey Yarım Kürede kışın çok sert geçeceğinin göstergesidir. 

BİLİMSEL OLARAK İSPAT EDİLMİŞ BİR KONU

Bunu neye dayanarak söylüyorum, Ankara Üniversitesi’nde bir dergide bilimsel bir çalışmaya imza atmıştık. Leyleklerin son bahar göçleriyle ilgili analizler yaptık. İlginç sonuçlara ulaştık. Bu sonuçlarda en önemlisi şuydu. Leylekler olması gerekenden daha önce göç ederse o sene kuzey yarım kürede kız daha sert geçiyor. Olması gerekenden geç göç ederlerse kış aylarının daha ılıman geçtiğini tespit etmiştik. 

İLK KEZ BU KADAR ERKEN GÖÇ ETTİLER

1979 yılından beri leyleklerin göç ettikleri tarihlerle ilgili elimizde veriler var. Hiç bir zaman bu kadar erken göç ettiklerini görmedik. Daha doğrusu tespit etmedik. Bu sene özellikle kuzey ve orta Avrupa’da çok şiddetli kış koşullarının yaşanacağını ben şimdiden öngörebiliyorum. Bunu sadece leylek göçlerine bakarak söylemiyorum.  Okyanus atmosfer ilişkilerindeki verilere dayanarak söylüyorum.  Nitekim elimdeki verilerde bunu gösteriyor aslında. Güneş aktiviteleri oldukça seyrediyor. Lanina hala devam ediyor. Bütün veriler bu sene kuzey yarım kürede kışın oldukça sert geçeceğini gösteriyor. 

LEYLEKLER NEDEN GÖÇ EDİYORLAR?

Leylekler neden göç ediyor? Onların göç rotalarındaysak bunları görebiliyoruz. Sadece son baharda değil ilk baharda da göç eder leylekler. Çünkü sıcak yerlerde yaşarlar. Leyleklerin dünyanın manyetik alanlarından etkilendiği biliniyor. Kış soğuklarına karşı oldukça hassas bir varlıklar. En ufak bir soğumada leylekler kışın geldiğini hissedip göç ediyor.   

BU DURUM KANAT ÇIRPMADAN GÖKYÜZÜNE YÜKSELMESİNİ SAĞLIYOR

Leyleklerin göç ederken davranışlarına baktığınızda yavaş yavaş havalanıyorlar ve daireler çizerek gökyüzüne çıkıyorlar. Bunun nedeni atmosferdeki termal ısı kaynaklarından yararlanıyor. Konveksiyonal akımlar öğleye doğru başlıyor. Yerde ısınan hava daireler çizerek gökyüzüne doğru yükselmeye başlıyor. Bunun nedeni dünyanın kendi etrafından dönmesinden dolayı oluşan bir kuvvet. Leyleklerde bu akıma kendilerini kaptırıyor ve ısınan sıcak hava ile daireler çizerek yukarıya doğru çıkmaya başlıyor. Bu leyleklere ne sağlıyor? Kanat çırpmadan gökyüzüne çıkmalarını sağlıyor. Daha sonrada belirli bir yükseklikte üst atmosferdeki hava akımı etkisiyle göç etmeye başlıyorlar. BU hava akımları olmazsa ne olur? Leylekler sürekli kanat çırpmak zorunda kalır. Leylekler çabuk yorulur ve uzun mesafe yol kat edemezler. Önümüzdeki kış çok çetin geçecek. Üşümeye hazır olalım. >>Nail Azbay’ın Özel Haberi. 


Okan Bozyurt'tun kanalında yer alan açıklamalar aşağıdaki videoda yer alıyor...