KATILIM YOĞUN OLDU

          Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım törenine çok sayıda kitapsever katıldı.Tanıtım programında kitabıyla genel bir değerlendirmede bulunan Mehmet Behiç Görktan, bu kitabın, babası rahmetli Behçetoğlu Muzaffer Görktan'ın hazırlıklarını yaptığı, ancak sağlığında kitaplaştıramadığı bir çalışma olduğunu söyledi. Muzaffer Görktan'ın Şair Vehbi Çizmeciler'i ve oğlu Osman Çizmeciler'i genç kuşaklara tanıtmak maksadıyla bu çalışmayı hazırladığını belirten Görktan, 'Bize de onun notlarını, anılarını derleyip toparlamak; bu kitabı Afyonkarahisar sevdalısı okurlarımıza sunmak nasip oldu' dedi.

                Osman Çizmeciler ve Muzaffer Görktan'ın Osmanlı Devleti'nin son dönemlerini ve geçirmiş olduğu savaşların toplum ve ülke üzerindeki etkilerini bizzat yaşamış o zor günlere tanık olmuş kişiler olduğunu kaydeden Mehmet Behiç Görktan, 'Vatanın ne zorluklarla kurtarıldığını ve bu kahraman insanların çektiği çileleri ve gösterdikleri fedakârlıkları hepimizin ve özellikle yeni yetişen gençlerimizin bilmesinde büyük yarar olduğunu düşünüyorum. Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e geçişte bu olayları yaşamış kişilerin anılarının çok az olması ve o günleri yaşayan Osman Çizmeciler'in kaleminden o dönemin ortaya konulması da bu kitabın değerini artırmaktadır' diye konuştu.

“TARİH VE EDEBİYAT ALANINDA İLMİ ÇALIŞMA YAPACAKLARA KAYNAK OLACAK”

                Kitapta yalnızca Osman Çizmeciler' in hayatı anlatılmadığını vurgulayan Görktan, 'Cumhuriyet öncesi yılları, Osmanlı Devleti'nin durumu, Cumhuriyet'in ilk yılları, işgal yılları ve Afyonkarahisar'ın bu dönemlerdeki hali; anılarla, nüktelerle, fotoğraf ve belgelerle ortaya konmaktadır. Osman Çizmeciler'in 1920'li yılların Afyonkarahisar'ını anlatan '1924 Afyonkarahisar ve Çocukluk Yıllarım' yazılarını zevkle okuyacağınızı düşünüyorum. Bu arada Afyonkarahisar'da ilk su şebekesinin bağlanmasından, ilk elektriğin gelmesinden, ilk betonarme bina, ilk özel hastane, ilk daktilo, Afyon Lisesi'nin kuruluşu ve ilk öğretmenleri gibi birçok konuyu da hem Muzaffer Görktan'ın hem de Osman Çizmeciler'in kaleminden yine bu kitapta bulabilirsiniz.' ifadelerini kullandı.

                Osmanlı Türkçesi ile el yazması metin bulmanın zorluğundan bahseden Görktan, 'Bu yüzden Osman Çizmeciler'in kendi el yazısı ile yazmış olduğu şiirlerinin bir kısmını orijinal bir şekilde yayınlamayı düşündük. Bunun Osmanlı Türkçesi çalışanlar için faydalı olacağını inanıyoruz. Şiirlerin yeni Türk alfabesiyle yayınlanmış kopyaları da kitabımızda mevcuttur. Ayrıca bu eserin tarih ve edebiyat alanında ilmi çalışma yapacaklara da nitelikli bir kaynak olacağını düşünüyoruz. Babam Muzaffer Görktan'ın 'Dünkü Afyonkarahisar ve Nesilden Nesile Bir Şair Ailesinin Son Ferdi Osman Çizmeciler' adli eserini yayımlayarak bizlere kazandıran başta Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Çoban olmak üzere Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Emel Sarlık ve çalışanlarına candan teşekkür ediyor, bu eseri rahmete yürümüş Karahisarlı büyüklerimizin aziz hatıralarına ithaf ediyoruz' diye konuştu.

GÖRÜLMEMİŞ FOTOĞRAFLAR BU ESERDE

            Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Mehmet Behiç Görktan’ı ilimizin kültürüne, tarihine ve sanatına göstermiş olduğu ilgiden dolayı tebrik etti. Mehmet Behiç Görktan’ın daha önce iki projeyi kendilerine sunduğunu hatırlatan Başkan Çoban;” Ancak bu son proje ‘Dünkü Afyonkarahisar ve Nesilden Nesile Bir Şair Ailesinin Son Ferdi: Osman Çizmeciler' isimli eserde Afyonkarahisar’ın özellikle 1900’lü yılların başlarını anlatan yazılar ve aruz vezninde yazılmış şiirler, Osmanlıca orijinalinden Mehmet Behiç Ağabeyimiz tarafından bana sunulmuştu.  Afyon’a gelen ilk daktilo, ilk yapılan betonarme bina, ilk valiler, yine Afyonkarahisar’da ilk kez yayınlanan fotoğraflar vb. birbirinden değerli bilgilerin yer aldığı eserin Afyonkarahisarlılar’a en kısa zamanda kazandırılmalı talimatını vermiştim. Nasip bugüneymiş. Bu güzelim eseri; Behçetoğlu Muzaffer Görktan Ağabeyimizin değerli oğlu Mehmet Behiç Görktan kardeşimizin elinden almış olacağız. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Rahmetli Osman Çizmeciler, değerli Ağabeyimiz rahmetli Muzaffer Görktan’ın teyze oğlu oğluymuş.. Kendilerini saygıyla hürmetle anıyorum” diye konuştu.

“BASKIYA HAZIR BİR ÇOK ESERLERİMİZ DAHA VAR”

          Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yayınlanan 53’ncü eseri ilimize kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Başkan Çoban; “İnşallah 53’ncü kültür eserimiz Afyonkarahisarımıza ve bölgemize hayırlı olsun. Nasip olursa Gazeteci- Yazar İbrahim Yüksel kardeşimizin Afyonkarahisar’da yaşamış önemli bir şahsiyet olan ‘Adanalı Ziya’ isimli kitabının tanıtımını ve dağıtımını 15 gün içerisinde yapacağız. Yine Veli Cengiz Hocamızın ‘Mutlu Kalın’ isimli eseriyle beraber aynı zamanda 10-15 civarında baskıya hazır hale getirilen eserler var. Bunları da peyderpeydi ilimiz kültürüne kazandıracağız.”  diye konuştu.