banner16

banner15

Küçükçobanlı muhtarından manda kaymağı açıklaması

Küçükçobanlı Mahalle Muhtarı Süleyman Çağlın, “Köyümüzde faaliyet gösteren bahsi konu geçen işletmenin kuruluşundan bu tarafa tamamen doğal yollarda yapmış olduğu süt kaymağını manda kaymağı diye sattığı ima edilmektedir. Bu kesinlikle doğru değildir. Bu işletmemiz ürünlerini pazarlarken süt kaymağı diye pazarlamaktadır” dedi

GÜNDEM 28.12.2020, 17:19
Küçükçobanlı muhtarından manda kaymağı açıklaması
banner18

Muhtar Çağlın’ın açıklamaları şöyle: 

YETİŞTİRİCİLERİ ZORLUYOR

Biz Küçük Çobanlı Köyü olarak ağırlıklı geçim kaynağımız tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Hayvancılıkta ise ağırlıklı olarak mandacılık üzerinedir. Bilindiği gibi manda varlığı ilimizde günden güne, gerek ekonomik şartları bakımından gerekse yeni yetişen nesillerin mandacılığı yapmak istememesinden dolayı azalmaktadır.  Şöyle ki; mandacılık yetiştiriciliği özellikle Pazar yönünden bazı sıkıntıları vardır. Sütü, özellikle de kesim ve manda satışı sırasında fazla rağbet görmemesi, fiyat bakımından da sığıra göre özelliklede yavrularının ucuz olması ve fazla kişi tarafından rağbet görmemesi gibi nedenlerden dolayı yetiştiriciler zorlamaktadır.  

HALK ARASINDA GÖBEK BAĞLAMA OLARAK BİLİNİR

Kaymak konusuna gelince de, mandaların ortalama 6 ila 8 kilo arasında süt verimi vardır. Akşam sağımından sonra sütler,  süzme işleminden sonra 2. 2,5 Litrelik tabanı geniş, ağız kısmı dar olan özel yapım kaymak tavalarına yarım olacak şekilde  doldurulur. Daha sonra tavalar kısık ateşte ortalama 95 dereceye   kadar ısıtılır. Halk arasında göbek bağlama olarak bilinen sütün kabarması gerçekleşmiş olur. Taşırılmaması önemlidir. 

SÜTÜN TERLEME OLAYI…

Tavalardaki süt, serin bir odaya alınarak sabaha kadar soğuması beklenir.  Sabah  sağımından sonra sütler,  süzme işleminden sonra bu yarım pişen tavaların üzerlerine doldurulur. Üzerlerine doldurulmadan önce akşam pişen süt kaymak tabakasına zarar vermeden boşaltılır. Boşaltma işlemi gerçekleştirilirken kenarları iğne ile açılırsa daha uygun olur. Tabakalaşan kaymak fazla zarar görmez. Daha sonra bu tavalar yine hafif kısık ateşte ortalama 95 derece ilk pişirme işleminde olduğu gibi ısıtılır. Kabarma işlemi gerçekleştikten sonra bu tavalar bir sehpa veya masa üzerine yan yana dizilir, üzerleri  temiz örtülerle kalın olacak şekilde örtülür ve terlemeye bırakılır. Sütün terlemesi olayı ise, sütün içinde bulunan su miktarının buharlaşarak azalmasıdır. tavalar daha yavaş soğuduklarından  dolayı  kaymağın oluşumunda önemlidir.  Terleme işleminden sonra bu tavalar   ortalama  +4 derece soğuklukta bir soğuk odaya veya soğutuculu buz dolaplarına yerleştirilir. 

BİR BUÇUK GÜNLÜK EMEK

Sabah çıkartılarak, ince uçlu bir aletle (iğne vb.) kaymak üzerine, artı (+) olacak şekilde iki ayrı çap çizilir. Aynı şekilde kaymak tavasının etrafı da çizilerek kaymağın serbest hale geçmesi sağlanır. Dört parçaya bölünen kaymağın her parçası elle ters çevrilerek alındıktan sonra, parçalar düz bir tabağa daire oluşturacak şekilde yerleştirilir, sunuma hazır hale getirilir. Bu işlemler ortalama 36 saatte yani birbuçuk günde meydana gelmekte olup tamamen doğal ve hijyenik ortamda yapılıp bir kaymak ortamala 3 litre safi sütten meydana gelir. Sadece sırf manda sütünden yapılan kaymağa Afyon Kaymağı,  manda ve inek sütü ile yapılan karışık kaymağa süt kaymağı denir. Bizim burada asıl vurgulamak istediğimiz ise Kaymak yapımı uzun ve zahmetli bir iş olduğundan, satışı sırasında değerinin altında fiyatlara satılmasıdır. 

BU DOĞRU DEĞİL

Daha önce yapılan röportajlarda ise kesinlikle bizim diğer kaymak üreticilerini kötülemek veya zan altında koymak gibi bir amacımız yoktur. Bu yanlış anlaşılmalardan dolayı bizlerde üzüntü içerisindeyiz.  Köyümüzde faaliyet gösteren bahsi konu geçen işletmenin kuruluşundan bu tarafa tamamen doğal yollarda yapmış olduğu süt kaymağını manda kaymağı diye sattığı ima edilmektedir. Bu kesinlikle doğru değildir. Bu işletmemiz ürünlerini pazarlarken süt kaymağı diye pazarlamaktadır.   Bizim sıkıntımız süt ürünlerinin zor şartlar altında üretilip değerinde elden çıkarmamamızdan dolayıdır. 

KAYMAK VE MANDACILIĞI YENİ NESLE AKTARMAK İSTİYORUZ

Köyümüzde anaç olarak bine yakın manda, toplam popülasyonu  ise  2000  civarında olup. Bizim köy olarak amacımız kaymak ve mandacılığın yetişen nesillerimize biz nasıl atalarımızdan öğrendiysek aynı şekilde bizden sonra gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Kamu oyuna duyurulur.  

Yorumlar (0)
-3°
parçalı az bulutlu
Namaz Vakti 19 Ocak 2021
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 18 38
2. Fenerbahçe 18 38
3. Gaziantep FK 18 34
4. Galatasaray 18 33
5. Hatayspor 18 31
6. Alanyaspor 18 30
7. Karagümrük 18 27
8. Trabzonspor 18 27
9. Antalyaspor 19 25
10. Malatyaspor 18 24
11. Sivasspor 18 23
12. Başakşehir 18 23
13. Konyaspor 18 22
14. Göztepe 18 22
15. Kasımpaşa 18 22
16. Rizespor 18 21
17. Gençlerbirliği 18 19
18. Kayserispor 18 16
19. Erzurumspor 19 16
20. Ankaragücü 18 15
21. Denizlispor 18 14
Takımlar O P
1. Giresunspor 17 35
2. İstanbulspor 17 34
3. Samsunspor 17 33
4. Altay 17 32
5. Adana Demirspor 17 31
6. Tuzlaspor 17 30
7. Ankara Keçiörengücü 17 28
8. Altınordu 17 28
9. Bursaspor 17 27
10. Bandırmaspor 17 24
11. Adanaspor 17 21
12. Ümraniye 17 20
13. Boluspor 17 19
14. Menemen Belediyespor 17 16
15. Balıkesirspor 17 16
16. Akhisar Bld.Spor 17 13
17. Ankaraspor 17 9
18. Eskişehirspor 17 3
Takımlar O P
1. M. United 18 37
2. Man City 17 35
3. Leicester City 18 35
4. Liverpool 18 34
5. Tottenham 18 33
6. Everton 17 32
7. Chelsea 18 29
8. Southampton 18 29
9. West Ham 18 29
10. Arsenal 19 27
11. Aston Villa 15 26
12. Leeds United 18 23
13. Crystal Palace 19 23
14. Wolverhampton 19 22
15. Newcastle 18 19
16. Brighton 19 17
17. Burnley 17 16
18. Fulham 17 12
19. West Bromwich 18 11
20. Sheffield United 19 5
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 16 41
2. Real Madrid 18 37
3. Barcelona 18 34
4. Villarreal 18 32
5. Real Sociedad 19 30
6. Sevilla 17 30
7. Granada 18 27
8. Celta de Vigo 18 23
9. Cádiz 18 23
10. Real Betis 18 23
11. Levante 17 21
12. Athletic Bilbao 18 21
13. Getafe 17 20
14. Valencia 18 19
15. Eibar 18 19
16. Deportivo Alaves 18 18
17. Real Valladolid 18 18
18. Elche 16 16
19. Osasuna 18 15
20. Huesca 18 12