banner16

banner142

banner15

banner143

Küçükçobanlı muhtarından manda kaymağı açıklaması

Küçükçobanlı Mahalle Muhtarı Süleyman Çağlın, “Köyümüzde faaliyet gösteren bahsi konu geçen işletmenin kuruluşundan bu tarafa tamamen doğal yollarda yapmış olduğu süt kaymağını manda kaymağı diye sattığı ima edilmektedir. Bu kesinlikle doğru değildir. Bu işletmemiz ürünlerini pazarlarken süt kaymağı diye pazarlamaktadır” dedi

banner138
GÜNDEM 28.12.2020, 17:19
Küçükçobanlı muhtarından manda kaymağı açıklaması
banner18

Muhtar Çağlın’ın açıklamaları şöyle: 

YETİŞTİRİCİLERİ ZORLUYOR

Biz Küçük Çobanlı Köyü olarak ağırlıklı geçim kaynağımız tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Hayvancılıkta ise ağırlıklı olarak mandacılık üzerinedir. Bilindiği gibi manda varlığı ilimizde günden güne, gerek ekonomik şartları bakımından gerekse yeni yetişen nesillerin mandacılığı yapmak istememesinden dolayı azalmaktadır.  Şöyle ki; mandacılık yetiştiriciliği özellikle Pazar yönünden bazı sıkıntıları vardır. Sütü, özellikle de kesim ve manda satışı sırasında fazla rağbet görmemesi, fiyat bakımından da sığıra göre özelliklede yavrularının ucuz olması ve fazla kişi tarafından rağbet görmemesi gibi nedenlerden dolayı yetiştiriciler zorlamaktadır.  

HALK ARASINDA GÖBEK BAĞLAMA OLARAK BİLİNİR

Kaymak konusuna gelince de, mandaların ortalama 6 ila 8 kilo arasında süt verimi vardır. Akşam sağımından sonra sütler,  süzme işleminden sonra 2. 2,5 Litrelik tabanı geniş, ağız kısmı dar olan özel yapım kaymak tavalarına yarım olacak şekilde  doldurulur. Daha sonra tavalar kısık ateşte ortalama 95 dereceye   kadar ısıtılır. Halk arasında göbek bağlama olarak bilinen sütün kabarması gerçekleşmiş olur. Taşırılmaması önemlidir. 

SÜTÜN TERLEME OLAYI…

Tavalardaki süt, serin bir odaya alınarak sabaha kadar soğuması beklenir.  Sabah  sağımından sonra sütler,  süzme işleminden sonra bu yarım pişen tavaların üzerlerine doldurulur. Üzerlerine doldurulmadan önce akşam pişen süt kaymak tabakasına zarar vermeden boşaltılır. Boşaltma işlemi gerçekleştirilirken kenarları iğne ile açılırsa daha uygun olur. Tabakalaşan kaymak fazla zarar görmez. Daha sonra bu tavalar yine hafif kısık ateşte ortalama 95 derece ilk pişirme işleminde olduğu gibi ısıtılır. Kabarma işlemi gerçekleştikten sonra bu tavalar bir sehpa veya masa üzerine yan yana dizilir, üzerleri  temiz örtülerle kalın olacak şekilde örtülür ve terlemeye bırakılır. Sütün terlemesi olayı ise, sütün içinde bulunan su miktarının buharlaşarak azalmasıdır. tavalar daha yavaş soğuduklarından  dolayı  kaymağın oluşumunda önemlidir.  Terleme işleminden sonra bu tavalar   ortalama  +4 derece soğuklukta bir soğuk odaya veya soğutuculu buz dolaplarına yerleştirilir. 

BİR BUÇUK GÜNLÜK EMEK

banner139

Sabah çıkartılarak, ince uçlu bir aletle (iğne vb.) kaymak üzerine, artı (+) olacak şekilde iki ayrı çap çizilir. Aynı şekilde kaymak tavasının etrafı da çizilerek kaymağın serbest hale geçmesi sağlanır. Dört parçaya bölünen kaymağın her parçası elle ters çevrilerek alındıktan sonra, parçalar düz bir tabağa daire oluşturacak şekilde yerleştirilir, sunuma hazır hale getirilir. Bu işlemler ortalama 36 saatte yani birbuçuk günde meydana gelmekte olup tamamen doğal ve hijyenik ortamda yapılıp bir kaymak ortamala 3 litre safi sütten meydana gelir. Sadece sırf manda sütünden yapılan kaymağa Afyon Kaymağı,  manda ve inek sütü ile yapılan karışık kaymağa süt kaymağı denir. Bizim burada asıl vurgulamak istediğimiz ise Kaymak yapımı uzun ve zahmetli bir iş olduğundan, satışı sırasında değerinin altında fiyatlara satılmasıdır. 

BU DOĞRU DEĞİL

Daha önce yapılan röportajlarda ise kesinlikle bizim diğer kaymak üreticilerini kötülemek veya zan altında koymak gibi bir amacımız yoktur. Bu yanlış anlaşılmalardan dolayı bizlerde üzüntü içerisindeyiz.  Köyümüzde faaliyet gösteren bahsi konu geçen işletmenin kuruluşundan bu tarafa tamamen doğal yollarda yapmış olduğu süt kaymağını manda kaymağı diye sattığı ima edilmektedir. Bu kesinlikle doğru değildir. Bu işletmemiz ürünlerini pazarlarken süt kaymağı diye pazarlamaktadır.   Bizim sıkıntımız süt ürünlerinin zor şartlar altında üretilip değerinde elden çıkarmamamızdan dolayıdır. 

KAYMAK VE MANDACILIĞI YENİ NESLE AKTARMAK İSTİYORUZ

Köyümüzde anaç olarak bine yakın manda, toplam popülasyonu  ise  2000  civarında olup. Bizim köy olarak amacımız kaymak ve mandacılığın yetişen nesillerimize biz nasıl atalarımızdan öğrendiysek aynı şekilde bizden sonra gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Kamu oyuna duyurulur.  

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 09 Aralık 2021
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 15 39
2. Konyaspor 15 27
3. Fenerbahçe 15 27
4. Hatayspor 15 26
5. Başakşehir 15 25
6. Alanyaspor 15 24
7. Galatasaray 15 23
8. Karagümrük 15 22
9. Beşiktaş 15 21
10. Adana Demirspor 15 20
11. Sivasspor 15 19
12. Giresunspor 15 19
13. Kayserispor 15 19
14. Altay 15 18
15. Antalyaspor 15 18
16. Gaziantep FK 15 18
17. Göztepe 15 14
18. Öznur Kablo Yeni Malatya 15 14
19. Kasımpaşa 15 11
20. Rizespor 15 10
Takımlar O P
1. Ankaragücü 15 30
2. Erzurumspor 13 28
3. Ümraniye 14 27
4. Eyüpspor 14 27
5. Bandırmaspor 14 25
6. Samsunspor 14 22
7. Tuzlaspor 13 21
8. İstanbulspor 14 20
9. Kocaelispor 14 20
10. Gençlerbirliği 14 20
11. Boluspor 14 19
12. Adanaspor 15 19
13. Menemenspor 14 18
14. Bursaspor 14 17
15. Manisa FK 15 17
16. Denizlispor 14 15
17. Ankara Keçiörengücü 14 14
18. Altınordu 15 13
19. Balıkesirspor 14 7
Takımlar O P
1. Man City 15 35
2. Liverpool 15 34
3. Chelsea 15 33
4. West Ham 15 27
5. Tottenham 14 25
6. M. United 15 24
7. Arsenal 15 23
8. Wolverhampton 15 21
9. Brighton 15 20
10. Aston Villa 15 19
11. Leicester City 15 19
12. Everton 15 18
13. Brentford 15 17
14. Crystal Palace 15 16
15. Leeds United 15 16
16. Southampton 15 16
17. Watford 15 13
18. Burnley 14 10
19. Newcastle 15 10
20. Norwich City 15 10
Takımlar O P
1. Real Madrid 16 39
2. Sevilla 15 31
3. Real Betis 16 30
4. Atletico Madrid 15 29
5. Real Sociedad 16 29
6. Rayo Vallecano 16 27
7. Barcelona 15 23
8. Valencia 16 22
9. Athletic Bilbao 16 21
10. Osasuna 16 21
11. Espanyol 16 20
12. Mallorca 16 19
13. Villarreal 15 16
14. Celta de Vigo 16 16
15. Granada 15 15
16. Elche 16 15
17. Deportivo Alaves 15 14
18. Cádiz 16 12
19. Getafe 16 11
20. Levante 16 8
Günün Karikatürü Tümü
banner136