Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılı Türkiye nüfusunu açıkladığını söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “Bu açıklamaya göre ilimizin 2019 nüfusu geçen yıla göre yaklaşık 4 bin kişi artarak 729 bin 483 kişi oldu. 2018 yılında Afyon’un beldelerinde ve köylerinde yaşayanların sayısı 300 bin 901 iken bu rakam 2019 yılı verilerine göre 293 bin 250 oldu. İlimizde 2019 nüfusuna göre 362 bin 447 erkek, 367 bin 36 kişi kadın yaşıyor. 2019 nüfus verilerine göre Afyon’un en büyük ilçesi 55 bin 331 nüfusla Sandıklı olurken, en küçük ilçe 2 bin 329 nüfusla Kızılören oldu. İscehisar ilçesine bağlı Karaağaç Köyü, 2019 nüfus verilerine göre 2317 nüfusa sahip. Köy bu nüfusla 1462 nüfuslu Kızılören ilçesinden daha büyük” şeklinde konuştu.

“Geçtiğim köy ve kasabaların adeta boşaldığını gördüm”

İlimizin uzun zamandır nüfusunun yeterli oranda artmadığına dikkat çeken Gazeteci Ahmet Tunca, “Bundan dolayı bir türlü büyük şehir olamadık. Eskiden köy ve kasabalardan il merkezlerine bugün olduğu kadar göç yoktu. Artık insanlar köyünü, kasabasını terk edip şehre geliyor. Tarımla uğraşmak yerine şehir merkezlerinde asgari ücretle işe girmeyi tercih ediyorlar. Afyon’un nüfus akışına baktığımızda kırsaldaki nüfusumuzun Denizli, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlere çalışmak için göç ettiklerini görüyoruz. Buralarda hem turizm hem sanayi var. İnsanlar rahatlıkla iş bulabiliyorlar. Geçenlerde köyüme giderken yol üzerinde geçtiğim köy ve kasabaların adeta boşaldığını gördüm. Adres soracak kimse dahi yoktu. Bu insanlar nereye gitti? Gençler iş için hep göç ettiler” diye konuştu.

“Yaşlı nüfus artıyor”

Osmanlı’nın dünyada başlayan sanayileşme akımına tam anlamda uyum sağlayamadığını belirten Gazeteci Polat Yılmaz, “Bu durum Cumhuriyet döneminde de sürdü. Birkaç yatırım olmasına rağmen nüfus hareketlenmesi sanayinin olduğu illere yoğunlaşma şeklinde olmadı. Ülkemizdeki şehirler sanayiye göre büyümedi. Birçok şehrimizde gecekondular oluştu. Kötü altyapı oluştu. Bunu kırmak için Türkiye nüfusu kontrol altına alma girişimine yöneldi. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1946-1964 arası Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de nüfus patladı. Seksenli yıllarla birlikte insanlara bakabileceği kadar çocuk dünyaya getirmeleri tavsiye edildi. Şu anda da 15-64 yaş arası nüfusta ülkemiz dünyada ön sıralarda. Ama son yıllarda bu da tersine dönüyor, yaşlı nüfus artıyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Afyon ülkemizin 31. büyük ili”

Afyon’un yaklaşık 730 bin nüfusuyla ülkemizin 31. büyük ili olduğunu belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, “ilk 30 il 750 bin olduğu için büyük şehir oldu. Afyon büyük şehir olamayan 51 ilin nüfus olarak en büyüğü. Büyük şehir olma kapısında ilk sırada yer alıyoruz. Ardımızdan Sivas geliyor. Afyon ve Sivas’ın ülke genelindeki nüfuslarına baktığımızda aslında nüfuslarının büyük şehir olmak için yeterli olduğunu görüyoruz. Ama her iki şehirde göç vermiş. İlimiz kendine yakın olan İzmir ve Denizli’ye yoğun olarak göç vermiş. Afyon ülkemizdeki en büyük kasabalar topluluğu diyebiliriz. Kasaba sayısı kapananlar olmasına rağmen hala çok. Köy sayımız da yine yüksek. Biz kırsal bir şehiriz. Böyle olunca da insanlar iş bulmak için göç ediyorlar. Göçün önüne geçmek istiyorsak bu koşulları değiştirmeliyiz” diye konuştu.