Kocatepe Gazetesi'nin haberi şöyle: 

Akdeniz bölgesinde yetişen kamışları ney sazına dönüştüren 35 yaşındaki Yunus Bozdoğan, yeni restore edilen Taşhan’da hem ney üflüyor hem de bu enstrümanın yaygınlaştırılmasını sağlıyor. Kamışın ney sazına dönüşmesi için 2 yıl  beklemesi gerektiğini belirten Bozdoğan, şöyle konuştu: “Ney sazı genelde Akdeniz bölgesinde yetişen kamışlardan yapılmakta. Çok nadir bulunur ölçülü düzgün kamışlar. Bizde bulabildiğimiz kamışlardan ney sazı yapmaya çalışıyoruz. Bu kamışlar tabi kesilir kesilmez ney olmuyor. Kesildikten sonra iki yıl bekleme süresi var. Kuruması ve içindeki suyu dışarı atması için. Ondan sonra biz bunu ölçülendiriyoruz, düzeltiyoruz ve ney açmaya hazır hale getiriyoruz. Kurumuş bir kamışı önce düzeltiyoruz bunu ateş yardımıyla düzeltiyoruz. Her kamışın düzelmeye fıtratı olmayabiliyor. Akordun düzgün olması neyin iyi olduğunu gösterir.”

13 ÇEŞİT NEY VAR

Ney enstrümanın nasıl ayarlandığı konusunda bilgiler veren Bozdoğan, bunun için ölçülerin önemli olduğunu söyledi. Bozdoğan: “Bilinen 13 çeşit ney sazı var. Ses tonlarına göre uzunluklara göre ney sazının perdelikleri ona göre ayarlanıyor. Gerek elimizde olan şablonlardan yararlanırız.  Düzgün bir akorttun olması için ölçülere dayalı bir şekilde yaparız.” dedi

AKORT AYARI İKİ GÜNÜMÜ ALIYOR

2 yıl bekleyen bir kamışın bir saatte ney sazına dönüşebileceğini fakat akort ayarının iki günü alabileceğini kaydeden Bozdoğan: “Eğer uygun bir kamışı bulduğumuzda ney sazına dönmesi bir saatte tamamlanır. Fakat bunun akkordu iki günü alabilir. Bazen beklenmesi ve yağlanması gerekebiliyor. Her kamıştan ne yazık ki ney sazı olmuyor. Düzgün olsa bile kamış, ney sazı olmuyor. İç yapısı farklı olabiliyor. Yetiştirdiği yere göre farklılıklar olabiliyor.” Bozdoğan, ney sazının ruhu dinlendirdiğini söyleyerek herkesi bu enstrümanla tanışmaya davet etti.