Bu akşam itibariyle covid-19 salgını nedeniyle kahvehaneler yeniden kapanıyor. Kahveciler ve Çay Ocakları Esnaf Odası Başkanı Atila Kocabaş, Afyon Postası’ndan Nail Azbay’a konuşarak özetle şunları söyledi: 

BU SÜREÇTE YÜZDE 80 ZARAR ETTİK

Biz zaten 16 Mart’ta kapattık. 3 ayın sonunda açıldık. Ama oyun gibi şeyler olmadan açıldık. Sadece çay ve kahve sunumu yapabilecek şekilde açıldık. Zaten kapandıktan sonraki açılmamız bize açılmış gibi olmadı. İşlerimiz yüzde 80 azaldı. İnsanlar oyun oynamaya vakit geçirmeye geliyorlardı. Yüzde 80’in üzerinde zarar ettik. 

BATTIK DİYORUM BAŞKA BİR ŞEY DEMİYORUM

Hepimiz kapatma noktasına gelmiştik. Yanımızda çalışanları korumaya çalıştık. Devletin verdiği bir kaç bin lira ile onları idare etmeye çalıştık. İstihdamımız azaldı. Eve ekmek götürecek halimiz kalmadı. Virüsün yayılımı hızlanınca devlette bu kararı almak zorunda kaldı. Bize gelen kısıtlamlar bizi çok zor duruma düştük. Açık ve net olarak ben battık diyorum başka bir şey demiyorum. Esnafımız gerçekten kan ağlıyor. Kiramız, vergimiz algımız devam ediyor. Bunlar devam ediyor. Sağlık yönünden alınan bir karar olduğu için bir şey diyemiyoruz. Ayakta kalmaya çalışıyoruz. Artık çırpınıyoruz. Sektör olarak çok zor günler geçiriyoruz. 

AFYON’DA 1000 KAHVEHANE VE ÇAY OCAĞI VAR

İl genelinde yaklaşık bin kıraathane var. Ben kiracımdan 9 ayrdır bir kuruş para almadım. Bazı iş yeri sahipleri kira bedelinin yarısını aldı. Kapalı olduğu dönemde almadı. Bazıları hiç dinlemedi. İşine geliyorsa dur dedi. İnsanlar borç harç bir şekilde götürdü. Tükenmişlik halindeyiz. 

72 YILINDAN BERİ YAPTIĞIM İŞİ BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORUM

Ben 1972 yılından beri kendi iş yerimde bu işi yaptım. Geldiğim nokta ne? Böyle giderse kapatmak. Bu nereye kadar böyle? Hele oyunları serbest bırakmazlarsa işimiz daha kötü. Bu şekilde süreç devam ederse kapanan çok esnafımız olur. Kendim dahil. 72 yılından beri bu işi aynı binada yapıyorum. Bu iş böyle devam ederse kapatmayı düşünüyorum. 

HER OYNANA OYUNA KUMAR DİYE BAKIYORLAR

Birde anlayış farkı var. Kahvelerde her oyun kumar olarak algılanırsa bu oyunlar temelli yasak haline gelirse o zaman zaten bu mesleği yapmanın bir anlamı kalmaz. Çünkü kimse işin içinden çıkamaz. 

BÖYLE GİDERSE YIL SONU İTİBARİYLE KAPATMALAR BAŞLAR

4-5 aydır açılabilecekken bazı yerler açmadı. Sırf bu oyunların yasak olmasından dolayı. Benim gündüz müşterim yok akşam müşterim var dediler açmadılar. Şimdi tekrar kapandılar. Zaten açmamışlardı.  Bu adam ne yapacak. Ya dükkan sahibine diyecek “arkadaş ben kirayı ödeyemiyorum” Ya vergisini ödeyemeyecek. Gelir yokki giderini karşılayabilecek. Ne yapacak mecburen kapatacak. Yıl sonundan sonra göreceğiz.

AFYON POSTASI'NI TELEFONUZA İNDİRİN, AFYON'DA OLAN BİTEN HER ŞEYİ ANINDA ÖĞRENİN

-Android işletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın...

-İOS (Apple) İşletim sistemine sahip cihazlara indirmek için tıklayın... 

-İnstagram'da Afyon Postası'nı takip edin...

Afyon Postası Whatsapp ve BİP Hattı: 0539 248 93 03...