Afyon Postası TV’nin Canlı Yayın konuğu Kahveciler ve Çay Ocakları Esnaf Odası Başkanı Atila Kocabaş oldu.  Gazeteci Nail Azbay’ın sorularını yanıtlayan Kocabaş şunları söyledi:

EVİNE EKMEK GÖTÜREMEYEN MESLEK GRUBU OLDUK

Bu süreci derinden hisseden kahveci esnafı oldu. 16 Mart 2020’de kapandık. O tarihten sonra bazı tarihlerde açıldık. Ama faaliyetlerimizi yapamayacak şekilde açıldık. Bizler eğlence ve dinlenme yerleri olarak ruhsatlandırılan yerleriz. Biz insanlara çay kahve veririz onlarda sohbet eder oyun oynar vaktini geçirir ve evine gider. Bizim oyunumuz olmayınca müşterimiz gelmedi. Çayın tadı geçti. Yüzde 80 ciro kaybettik. Daha önce size bunu anlatmıştım. Yanında çalışan insana ekmek veremeyen, evine ekmek götüremeyen bir meslek grubu olduk. Pandemi döneminde en çok etkilenen biziz. Bu bir gerçek. Yetkililerde bunu kabul ediyor.  

DERİN ADALETSİZLİKLER YAŞADIK

Virüs sadece kahvehanelerde mi var? Bir bakın. Üç harfli dediğimiz alış veriş merkezlerine bir bakın. Oralarda insanlar sırt sırta alışveriş yapıyorlar. Madem bizi kapatıyorsunuz onlarıda kapatın. Bu süreçte derin bir adaletsizlikler yaşadık. Biz gerçekten battık. İş yerini kapatan başka mesleklere dönen üyelerim var. Yılların kahvecisi olarak bu işi yapamayanlar var. Digitürk’e para yatırıp maç yayınlayacağı gün kapatan esnaflarımız var. Bunlar binlerce lira ödediler maç yayını için. Biz hakikaten battık. Zor durumdayız. Bizim yaramız o kadar derin ki pansumanlarla iyileşecek değil. 

14 AY KAPALI KALDIK 9 BİN LİRA DESTEK ALDIK NEYE YARAR? 

14 aydır kapalı olan bir işletmeyiz. Sağolsun devletimiz bin liradan 3 bin lira destek verdi. Tüm esnafa verdi. Sadece bize değil. Belediyemizde bin lira verdi. Bin lira daha vereceğini düşündüklerini duyurdu. Şimdi 5 bin lira destek verecekler. Yani toplamda kahveci esnafımızın bu süreçte toplam alacağı 9 bin lira. 14 aydır faaliyette bulunmayan bir işletmeye 9 bin lira neye ilaç olur? Neye yarar? Biz 25 bin lira kredi aldık. İlk iki taksitini ödedik. Ondan sonra ötelendi. Nasıl ötelendi? Faiziyle birlikte ötelendi. İşyerim kapalı ne kadar ertelersen ertele. Yarın açıldığımda şu borçları öde diyecekler. Ben bu adaletsizlikten nasıl çıkacağız. Benim hiç bir üyemin ümidi kalmadı. 14 aydır evine ekmek parası götürmeyen bir işletme borçlarını nasıl ödeyecek. Bence bu destek yeterli değil. 

EN AZ 3 SENE BORÇLARIMIZ ERTELENMELİ

Bizim borçlarımız 3 sene ertelenmeli. Bize yeni bir kredi verilecekse bile 3 sene ödemesiz faizsiz bir kredi olması gerekir. Biz en azından borçlarımızı dağıtalım faaliyetimizden de diğer ödemeleri yaparız. Biz bu parayla geriye dönük borçlarımızdan kurtulacağız. Bizim Bağkur primlerini yatıramayan esnaflarımız var. Kapalı olduğumuz sürede bari bizi Bağkur primlerinden muaf tutmaları gerekiyor.   Bizim elektriğimize suyumuza doğalgazıma fatura geliyor. Ama iş yerimiz kapalı. 14 ayda biriken bu gider bir anda açılsak nasıl yok olacak. Bizim desteğe gerçekten ihtiyacımız var. Kendi esnafım adına üzüntülüyüm.

EN AZ 10 BİN KİŞİ BU SEKTÖRDEN EKMEK YİYOR

Afyon il bazında düşünelim. Köylerimizde, kasabalarımız ilçelerde ve şehir merkezimizde. Odamıza kayıtlı 1020 kahvehane ve çay ocağı işleten esnafımız var. Bunun yanında 180 tane internet kafe gibi oyun salonu olan yerler var. Yani toplamda sadece bu sekterde 1200 esnafımız ekmek yiyor. Bunların yanında çalışanlar var. Bunların yanında aileleri var. Bunların yanında mal aldığımız tedarikçilerimiz var. 10 binden fazla kişi bu alandan ekmek yiyor. Kapanma işinin esnafa maliyeti çok büyük. 

25 BİN LİRA İÇİN ESNAF ODASINA KAYI OLDULAR BU YÜZDEN İŞLETME SAYISI ARTTI

Yıllardır bu işi yapan, gayet güzel oyun masaları olan işletmem dükkanlarını kapattı. Bir kaç esnafımız halı ve oto yıkamaya dönen esnaf grupları var. Sayı bazen aldatıcı oluyor. 25 bin lira verilirken esnaflardan oda kaydı istendi. Bu 25 bin lirayı almak isteyen ve odaya kayıt olmayanlar bir anda kayıt oldular. Sanki yeni esnafmış gibi algılandı. Bu seferde açan çok kapatan az gibi bir durum ortaya çıktı. Gerçek bu değil. Gerçek onlar kayıt dışıydı kayda girmiş oldular. 25 bin liranın hatırına. Bakarsanız sicil memuruna sorarsanız açan çok der. 

KUMAR OPERASYONLARI KONUSU 

Kumar oynayan ve bu şekilde yakalanan kişiler kahvelerde oturup vakit geçiren insanlar değiller. Bu insanlar zaten illegal şekilde bir takım yerlerde toplanıp bu alışkanlıktan bağımlılıktan kurtulamayan kişiler. Bundan evvelde yapıyorlardı. Bu dönemde toplu halde toplanmak yasak olunca insanların dikkatini çekti ve şikayet edildiler. Bu yüzden baskınlar oldu. Öne çıktılar. Yoksa daha evvelde aynı şeyler vardı. İnsanların dikkatlerini çekmiyorlardı. Bunların kahvecilikle alakası yok. 

OYUNUMUZU ELİMİZDEN ALMAYIN

Gerekli tedbirleri almak kaydıyla tam olarak açılalım. Bize şart getirin bunu sağlayıp açılalım. Bir çay içmek için bize kimse gelmiyor. Oyunumuzu elimizden almayın. Biz gerekli mesafeyi sağlayalım. Her şeye uyalım. Esnaf teşkilatının önünü açmak gerekiyor. 

ESNAF BAKANLIĞI İSTİYORUZ

Market yasası bir an evvel uygulanmalı. 10 bin nüfusun altına açılmayacak deniliyordu. Şimdi 2 bin nüfuslu yerde bile açılıyorlar. En az haftada bir gün kapalı olmalılar. Bu üç harfliler her şeyi satıyor. Anayasa esnafı kollamakla yükümlü tutuyor. Bizi kollayacak bir bakanlığın kurulması gerekiyor.