Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Kaymakamlar ve ilgili kurum müdürleri katıldı. 

Toplantıda ilk olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Bekir Yümnü söz aldı. Kurum olarak Kadına yönelik şiddet konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Ardından Şiddet Önleme Merkezi Müdür Vekili Elif Kılıç, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Eylem Planı kapsamında alınması gereken tedbirler konusunda sunum eşliğinde bilgiler verdi. 

Kaybolan Aile Değerlerini Topluma Kazandırmalıyız

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise konuşmasında şiddet olaylarının iki yönlü nedeni olduğunu söyleyerek: “Bu tür olaylarda bir maddi, iki manevi nedenler var. Her iki durumda da zarar gören aile kavramı oluyor. Bizlerin kaybolan aile değerlerini topluma yeniden kazandırması gerekiyor. İnşallah Kadın Kültür Evleri bu noktada bizlere en büyük hizmeti verecek. Aile kavramını iyi anlatmalıyız. Çünkü parçalanan ailelerde yaşayan çocuklar sorunlu kişilik olarak topluma dönüyor maalesef. Bu da geleceğimiz açısından büyük risk taşıyor” dedi. 

Toplum Olarak “Bana Ne” Anlayışından Kurtulmamız Gerekiyor 

Son olarak konuşan ve kadın, çocuk ve yaşlıya yönelik her türlü istismarın ve şiddetin üzerinde önemle durulması gereken konu olduğunu belirten Vali Gökmen Çiçek, konunun sadece ülkemizde değil tüm dünyada kanayan bir yara olduğunu belirtti. Kadına yönelik şiddet çok konuşulan ancak çabuk unutulan bir konu diyen Vali Gökmen Çiçek: “bu konu sadece Emniyet ve Jandarma ekseninde düşünülecek bir konu değil. Toplum olarak “bana ne” anlayışından kurtulmamız gerekiyor. Merhamet ve şefkat duygusunu toplumun her kesimine yaymalıyız. Şiddet olayları özellikle çocuklara yönelik şiddet olayları benim içimi acıtıyor. Son dönemlerde toplum olarak göçmenlere karşı sert ve kırıcı uslüp takınır olduk. Söylenen kaba sözleri hayretle karşılıyorum. Bizim gibi bir medeniyete sahip toplumumuza böyle sözler yakışmıyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Böyle Bir Medeniyete Sahip Toplumdan Bu tür Olaylar Çıkması Üzüyor

Bu konuda vicdanlarımızı biraz daha zorlamalıyız diyen Vali Gökmen Çiçek, benim Vali olduğum ilde şiddet ve taciz ve buna benzer olaylar olmamalı gayretindeyim diyerek bu konudaki kararlılığını anlattı.  Bu konuda daha hassas ve duyarlı davranılması gerektiğini önemle vurgulayan Vali Gökmen Çiçek: “Kadına yönelik şiddet ve istismar olayları zor konular, yoğun gayret ve çaba gerektiren konular ama elimizden geleni yaparak bu sorunları hep birlikte çözmeliyiz. Dünyaya medeniyet, adalet ve hoşgörü dağıtan bir milletten bu tür olaylar çıkması beni derinden üzüyor. Bizler inançlı insanlarız kadın ve çocukları korumalı ve kollamalıyız. Bizim olduğumuz ilde kadına, çocuğa, yaşlıya veya herhangi bir başka kimseye kimse dokunamamalı, şiddet uygulayamamalı, dokundurmamalıyız. Bu konu sadece ilgili bakanlıkları ilgilendiren bir konu değil toplum olarak hepimizi yakından ilgilendiren önemli bir konu” şeklinde konuştu. 

Kadın Kültür Evleri Projesine Sahip Çıkalım

Toplumsal olarak hepimizi yaralayan bu tür olayların çözülmesi noktasında çalışmalar yapacağımız Kadın Kültür Evleri projesine desteklerinizi bekliyorum. Bu projeye ne gerek vardı veya ne işe yarayacak diye eleştirenler olduğunu görüyorum, biliyorum. Bizler bu projede Kadın Kültür Evleri ile kadınlarımızı eğitmek istiyoruz. Anne Akademisi de diyebiliriz. Kadınlarımız belki de bizlere anlatamadıkları birçok konuyu hem cinslerine anlatırlar diye düşünüyoruz ve böylelikle de onlara destek olmuş oluruz. Sosyal, kültürel ve diğer alanlarda kadınlarımızın gelişmesine katkı sağlayacak seminerler ve eğitimler düzenleyeceğiz. Çünkü bir kadını eğittiğimizde aslında bir toplumu da eğitmiş oluyoruz. Lütfen bu projeye bu açıdan bakalım ve sahip çıkalım. Bir kişiyi bile kurtarmış olursak bu gurur bize yeter” diye konuştu. 

Vali Gökmen Çiçek konuşmasının ardından konuya ilişkin görüş ve önerileri dinledi. Bu konuda yapılabilecek çalışmalar konusunda görüş alış verişinde bulunuldu.