Gazeteci İsmail Akar’ın stüdyoda  bulunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim telekonferans yöntemiyle katıldı.
 

Hibe Başvurusu Ocak ayında olacak

2020 yılının korona virüsün gölgesinde geçtiğini söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “2020 deprem orman yangınları sel felaketi ve tabiî ki KOVİD-19 yılı oldu.. 11 Mart’ta ülkemizde ilk korona virüs vakasına rastlanıldı. 16 Mart itibariyle ilköğretim ve ortaöğretim okulları 1 hafta, üniversiteler ise 3 hafta süreyle tatil edildi. 17 Mart’ta ülkemizde korona virüs nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti. 21 Mart’ta 65 yaş üstüne. 3 Nisan’da 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirildi 25 Mart’ta ise tüm eğitim kurumlarında eğitime 30 Nisan’a kadar ara verildi.. 23 Nisan’da TBMM’nin açılışının 100. yıldönümü kutlandı. 1 Haziran’da pandemi ile mücadelede konulan yasaklar kademeli olarak kaldırıldı. 10 Temmuz’da Ayasofya ibadete açıldı. 10 Aralık’ta Sağlık Bakanlığı Türkiye’de vaka sayısının toplam 1 milyon 748 bin 567 olduğunu açıkladı. Ve küçük esnafa 3 ay geçerli olmak üzere 1000 TL hibe ile 500 TL kira yardımı açıklandı. Başvurular e-devlet sistemi ile Ocak ayında başlıyor. Bu arada yeni yıl her şeyden önce sağlık getirsin. Herkese sağlıklı bir yıl diliyorum” şeklinde konuştu.

“En önemli gündem COVID-19 oldu”

2020 yılının manşetini, ‘Kabus gibi geçti’ olarak atan Gazeteci Ertuğrul Sevim, “COVİD-19 2020 yılı boyunca hem ülkemizin hem de dünyanın en önemli gündemi oldu. Hastalığın ülkemize geç girmesi bana göre şansımız oldu. Sonra zaman içinde dünyadaki vaka sayılarıyla aynı duruma geldik. Bu yıl pandemi nedeniyle olumsuz bir yıl olarak anılacak. Ama ulusal güvenliğimiz açısından önemli operasyonlar yapıldı. Ordumuz önemli başarılara imza attı. Ayasofya’nın ibadete açılması çok önemliydi. Yine Azerbaycan’ın Ermenistan işgaline son vermesi ve bu konuda ülkemizin Azerbaycan’ın yanında yer alması 2020’nin en önemli hadiselerinden biriydi. Ekonomik anlamda yaşanan sıkıntıları da unutmamak lazım. Yeni yıl herkese güzellikler ve sağlık getirsin” dedi.

“En büyük sıkıntı eğitimde yaşandı”

2020 yılında herkesin pandemi nedeniyle çok yorulduğunu ve yıprandığını kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Bütün dünya bir an önce bir tünelden çıkıp kurtulmak ister gibi 2020 yılından çıkıp 2021’e merhaba demek istiyor. Ben de böyle düşünüyorum. Mart ayında korona virüsle tanıştık. Sonra yıl boyu Sağlık bakanı’nın açıklamalarını kaçırmadan takip ettik. Bu hastalığın ortaya çıkmasıyla hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Mecburen evlere kapanmak zorunda kaldık. Bana göre en büyük sıkıntı eğitimde yaşandı. Uzaktan eğitime geçilmesiyle birçok sorun ortaya çıktı. Teknolojik alt yapımızın yetersiz oluşu ve ekonomik nedenlerden dolayı birçok öğrenci eğitimle buluşamadı. Gazi Meclisimizin 100. yılı çok önemliydi. Daha nice yıllar diliyorum. Yeni yılda her şey güzel olsun ve sağlıklı kalalım” mesajını verdi.

“Para pul geri gelir ama insan geri gelmez”

2020 yılında her şeyin bozuk düzen ilerlediğini belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Kanuni’nin söylediği gibi sağlıktan daha değerli bir şey olmadığını fark ettik. Yıl boyu korona virüsle ilgili gelişmeler yaşandı. Maalesef bu hastalık nedeniyle en yakınlarımızı kaybettik. Para pul geri gelir ama insan geri gelmez. Ekonomimiz bu süreçte iyice bozuldu. İnsanlar işinden oldu. Birçok sektör olumsuz etkilendi. Dış politikada sıkıntılar yaşandı. Turizm gelirleri düştü. Yaz aylarında turizm faaliyetlerine izin verildi ama eski gelirler yakalanamadı. Yıl boyu çeşitli yerlerde meydana gelen orman yangınları hepimizi üzdü. Ciddi miktarda orman varlığımızı kaybettik. Ayrıca büyük bir kuraklık yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Yakında susuz kalabileceğimiz söyleniyor. Para yok deniyor ama su da bitmek üzere. Yeni yılda tüm bu olumsuzlukların geride kalmasını diliyorum” dedi.