Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Teklif Çağrısı kapsamında sürdürdüğü KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı projesi çerçevesinde Devlet Destekleri ve Finansa Erişim Semineri düzenlendi. Akrones Otel’de düzenlenen seminere ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, TOBB Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman, TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Samet Fidan, Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı İl Müdürü Şakir Özen, ATSO Meclis Üyeleri, Meslek Komiteleri Üyeleri ve çok sayıda iş insanı katıldı.

FİNANSA ERİŞİM BÜYÜK BİR SORUN

Seminerin açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Bugün burada, üyelerimizin merak ettiği ve bize sıkça sorduğu devlet destekleri, kredi ve hibe imkânları hakkında ayrıntılı bilgiler edineceğiz. Günümüzde, işini büyütmek isteyenlerin karşılaştığı en büyük sorun, finansa erişim olarak göze çarpmaktadır. Üyelerimiz, hangi kurumun hangi şartlarda destek ve hibe verdiğini öğrendiğinde, yol haritasını daha kolay çizmekte ve hedefe daha kolay ulaşmaktadır. Bu yönüyle, seminerimizin son derece yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.

KOBİ HASTANESİ, İLE SORUNLAR ÇÖZÜLECEK

ATSO tarafından sürdürülen KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı Projesi hakkında da bilgi veren Serteser, “KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı, Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Teklif Çağrısı kapsamında Odamız tarafından hazırlanan, ülke çapındaki 100 proje içinde ilk 20’ye girerek destek kazanan bir projedir. İsmiyle ön plana çıkmış, hatta ‘Yeni bir hastane mi kuruyorsunuz’ soruları ile merak uyandırmıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından da İstanbul’da yapılan Lansman Toplantısı’nda gündeme getirilmiştir. Projemiz, aslında KOBİ’lerin ‘hastalık’ olarak nitelendirilebilecek sorunlarının adeta teşhis edilmesini, teşhis edilen sorunlar için reçete hazırlanarak KOBİ’lere yol gösterilmesini içermektedir. Bugün burada, projemizin ruhuna uygun verimli bir seminer düzenliyoruz. Seminer davetimize icabet eden ve sizlere değerli bilgilerini aktaracak olan Ticaret Bakanlığı ve Eximbank yetkililerine, İŞKUR, KOSGEB ve KGF uzmanlarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM VE MENTÖRLÜK HİZMETİ VERİLECEK

Serteser’in konuşmasının ardından ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol, KOBİ Hastanesi ve Avrupa Ağı Projesi hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Şenol, bu proje kapsamında Romanya ve Litvanya ziyaretlerinin gerçekleştirildiğini, Romanya ve Litvanya heyetlerinin de Afyonkarahisar’a gelerek incelemelerde bulunduğunu belirtti. Şenol, Afyonkarahisar’daki KOBİ’lerin yaşadığı sorunların çözülmesi amacıyla eğitim ve mentörlük hizmeti verileceğini aktardı.

İHRACAT İÇİN BİRÇOK DESTEK VAR

Şenol’un sunumunun akabinde Ticaret Bakanlığı Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Kobi ve Destekleri Dairesi Ticaret Uzmanı Sercan Saydam, “İhracatta Sağlanan Devlet Destekleri” başlıklı sunum yaptı. Saydam, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE), Pazara Giriş Belgeleri, Küresel Tedarik Zincirine Giriş, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş, Yurtdışı Fuarları, Yurtdışı Birim-Marka-Tanıtımı, Tasarım Şirketleri, Tasarım Ofisleri ve İşbirliği Kuruluşlarının Desteklenmesi ile Marka ve Turquality başlıklarında destek sağlandığını aktardı. Saydam, Afyonkarahisar’ın UR-GE ve Pazara Giriş Belgeleri’nde pek çok vilayete göre iyi bir durumda olduğunu belirtti.

KATILIM BELGESİ VERİLDİ

Program, Türk Eximbank İhracat Kredi Sigorta ve Garanti Programları, KOSGEB Destekleri, İŞKUR Destekleri ve Kredi Garanti Fonu sunumları ile devam etti. Programın sonunda semineri takip edenlere Katılımcı Belgesi takdim edildi.