Türkiye’nin yerli yeşil yeni üretim kapasite ve yeteneklerine ilişkin bir farkındalık oluşturmak amacıyla Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu’nun verdiği Türkiye ve Dünya Ekonomisi dersinin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve geleceğe inanan, hayal kurmaktan vazgeçmeyen bir grup genç tarafından oluşturulan Yerli Yeşil Yeni Platformu anlamlı bir projeyi hayata geçiriyor.Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde Mesleki ve Teknik Eğitim Liselerinde toplumsal algıyı iyileştirmek amacıyla eğitim modülü adı altında Mesleki ve Teknik Eğitim Toplumsal Farkındalık Projesi yürütülüyor. Proje’nin pilot uygulaması Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak ve Manisa illerini kapsayan TR33 Bölgesi’ni kapsayacak şekilde çok katmanlı olarak tasarlandı.Yerli Yeşil Yeni Projesinin açılışı ve Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi Hobi Atölyesinin açılışı birlikte yapıldı. Açılış kurdelesini Vali Mustafa Tutulmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Osman Tezgiden ve diğer katılımcılar birlikte kesti.

'ÜRETEN İNSANA İHTİYAÇ VAR'

Mesleki eğitimin önemine değinen ve nitelikli üretim yapabilen insana ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz:” Eğitim bizim için olmazsa olmaz. Meslek eğitimi ise eğitimin de olmazsa olmazı. Çünkü meslek eğitimi demek üretim demektir. Üretim olmadan geleceğe yönelik güçlü bir devlet olmak mümkün değildir. Üretmek, üretmek, üretmek başka yol yok. İnsan gücüyle üreteceğiz. Bir taraftan teknoloji hızla gelişiyor. Teknolojiyi de kaçırmamalıyız. Üretimde teknolojiyi de kullanacağız ama bu teknolojiye yön verecek teknisyen, tekniker önemli. Eskiden ara elaman diyorduk ama şuanda aranan elemanlarsınız. Fabrikaları, atölyeleri işletecek olan kişilere daha çok ihtiyaç var. Bu sebeple aranan tekniker ve teknisyen ihtiyacını attırmamız lazım. İnsanımızda maalesef şöyle bir algı var. Herkes en üst düzey meslek sahibi olmak istiyor. Evet, bu güzel ama bizim işini iyi yapan insanlara ihtiyacımız var. İşini iyi yapan insan ekonomik açıdan da sıkıntı yaşamıyor. Yani özetle bizim nitelikli üreten insana ihtiyacımız var. İşte yerli yeşil yeni bu mantıkla ortaya çıkan bir projedir” dedi.

'SİNERJİ YAKALADIK'

Projenin örnek bir proje olması için iki bakanlığın projeyi incelediğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Bir sinerji yakaladık. Üniversite ile Milli Eğitim ve toplumun ihtiyaçlarını yan yana getirdik. Çözümü ortak bulmaya çalıştık. Bu gerçekten örnek bir uygulamadır. Afyon’dan çıkan bu projenin Türkiye’de örnek olması düşüncesiyle bu proje iki bakanlığın dikkatini çekmiştir. İki bakanlığımız projeyi dinlemek için proje koordinatörü ve ZEKÂ yetkililerini çağırdılar ve sunum yaptılar. Biz de Valilik olarak projenin destekçisi olduk. Proje ilimiz için çok önemli. Çünkü sanayileşmeyi hızla ilerleten ve üretimin önemli şehirlerinden birisiyiz. Kırsal nüfusumuz Türkiye ortalamasına göre yüksek. Genellikle köyde yaşayan kesim çocuğu hemen meslek sahibi olsun ister. Meslek Liselerinde bu projenin uygulanması ile becerisi artacak olan öğrencilerin işe girmeleri ve işte başarılı olmaları daha da artacaktır. Ben projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu proje yaygınlaşır ve Türkiye’ye örnek bir proje olur” diye konuştu.

İNCELEME GEZİSİ YAPILDI
Konuşmaların ardından projenin açılışı yapıldı. Ardından Hobi Atölyesi için kurdele kesimi yapıldı. Vali Tutulmaz ve protokol üyeleri atölyede inceleme gezisi yaparak, öğrencilerle sohbet etti. Afyonkarahisar Valiliği’nin desteği ile Yerli Yeşil Yeni Platformu tarafından tasarlanan ve Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından üretilen farkındalık kitaplıkları üçü il merkezinde, dördü ilçelerde olmak üzere toplam 7 meslek lisesine kuruldu.