İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt’un açıklamaları şöyle: 

NE ZAMAN GELİYOR?

Hava sıcaklıkları tekrar arttı. Bir kaç gündür mevsim normallerinin üzerinde. Ama bu geçici bir durum. Çünkü önümüzdeki haftadan itibaren özellikle Salı gününden Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı hava kütlesi yurdumuza giriş yapacak. Fakat bu hava kütlesi bir önceki kadar etkili olacak. 11-12 Nisan kadar etkili olmayacak. Ama sıcaklıklar hissedilir derecede azalacak. Bu azalışa bağlı olarak yağışlar görülecek. İç kesimlerin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı olabilir. 

NERELERDE ETKİLİ OLACAK?

Özellikler Karadeniz’in iç kesimleri Kuzey ve İç Ege ve Doğu Anadolu’da bu dediklerim olabilir. Gece sıcaklıklarıda düşecek. Eksinin altına düşmeyecek gibi görünüyor. Ama 1 veya 2 santigrat dereceye kadar düşecek gibi görünüyor. Bu soğuk ve yağışlı hava kütlesi yaklaşık 2-3 gün etkili olacak ve yurdumuzu terk edecek gibi görünüyor. 

BU SOĞUKLARIN ANLAMI NE?

Bu soğuk ve yağışlı hava kütlesi ne anlama geliyor acaba? Benim hazırladığım dairesel bir iklim takvimi var. Bu iklim takviminde bu soğukların karşılığı Sitte-İ Sevir yani Öküz Soğuğu… 21-26 Nisan tarihine kadar sürecek 6 günlük bir soğuk hava dönemi var. Sitte ne demek? Arapça altı demek. Sevir ise boğa veya öküz demek. Boğanın altısı anlamına geliyor. İşin ilginç yanı 21 Nisan’da Güneş boğa burcuna giriyor. Güneşin boğa burcuna girdiği gün bu soğuklar başlıyor. O yüzden bu soğuklara öküz ya da boğa soğukları deniyor.  >>Afyon Postası’nın Haberi.