Kurtuluş Savaşı'nı zafere götüren ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Büyük Taarruz ve Kocatepe’yi tarihin usta isimleri Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Bingür Sönmez “Büyük Taarruz ve Kocatepe’yi Bir De Bizden Dinleyin” paneliyle anlattılar.

Kamil Miras Anadolu Lisesi Konferans Salonunda yapılan panele Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekilleri Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İbrahim Yurdunuseven, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Özdemir Şan, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, il müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panelde ilk olarak Vali Mustafa Tutulmaz katılımcılara hitap etti.

Zafer Haftası Boyunca Dolu Dolu Programlar Hazırladık

25 Ağustos tarihinin önemine ve bugünün bu anlamlı panelle daha da güzel hale geldiğine değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Öncelikle bu güzel programa hoş geldiniz. İlimiz gerçekten bugün çok anlamlı ve diğer günlerden farklı bir gün yaşıyor. Bugün bir taraftan Zafer Haftasının başlangıcının olması, bir taraftan da değerli hocalarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Bingür Sönmez’in burada olması ile güzel bir gün yaşıyoruz. Halkımızın bu güzel etkinliğe olan ilgisi bizleri çok sevindirdi. Hepinize katılımınızdan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Değerli hocalarımızdan bir söz aldık. İnşallah en kısa zamanda bu tür bir etkinliği ilimizde yapmayı planlıyoruz. Zafer Haftası boyunca dolu dolu programlar hazırladık. Her programın kendine özgü özellikleri var. Sizlerden bu programlara da aynı coşku ve aynı heyecanla katılmanızı istiyoruz” dedi.

25 Ağustos Afyonkarahisar’ın Şereflendiği Bir Gündür

25 Ağustos’un Türkiye Cumhuriyetinin var oluşunun başlangıç günüdür diyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Bugün bizim için çok önemli. Niçin önemli? Çünkü Zafer Haftasının başlangıcı yani Büyük Taarruzu, kurtuluşa giden adımın atıldığı gündür bugün. Zafer’in planlarının yapıldığı gündür bugün. Bugün 14 Km’lik yolun sessizce ve cesurca yüründüğü gündür. Bugün Türkiye Cumhuriyetinin var oluşunun başlangıç günüdür. Bugün Cumhuriyetin kazanıldığı Afyonkarahisar’ın şereflendiği bir gündür. Bugünde sizleri coşkulu ve heyecanlı bir şekilde görmüş olmanın büyük bir mutluluğunu yaşadığımı tekrar etmek isterim. Bugünden başlayarak bu hafta birbirinden önemli ve farklı etkinliklerle ecdadımızı, rahmet ve minnetle anmak adına onlara bağlı olduğumuzu ve onların yolundan gittiğimizi göstermek adına çok sayıda etkinlik yapıyoruz. Bu etkinliklerde sizleri de görmek istiyoruz. Allah bir daha bu millete bu tür sıkıntılar yaşatmasın diyor, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere savaş arkadaşlarını ve 1071’den bu güne bu ülkeyi vatan yapan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Ardından panel etkinliğine geçildi. Prof. Dr. Bingür Sönmez öncelikle Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın öz geçmişi hakkında bilgiler verdi. Düşmanı şaşırtmak için çay partisi verildiğini, futbol maçı düzenlendiğini hatırlatan Prof. Dr. Bingür Sönmez, o dönemde bu olayın gazetelerde nasıl yer aldığını anlattı. Panele kalpakla devam eden Prof. Bingür Sönmez ardından Milli Mücadele dönemini anlatması için sözü Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya bıraktı.

Kocatepe’ye Yürüyüş Yapmak Güzel Bir Ritüeldir

Salonu selamlayarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. İlber Ortaylı: “Afyonkarahisar 60 yıl önce devlet binaları dışında çok fazla fonksiyonu olmayan, mütevazı bir şehirdi. Ama şimdi kısa zamanda oldukça gelişmiş bir il. Sanayi ve tarım bakımından epey bir ilerleme kat edilmiş. İhracat geliri de artmış durumda. Bu bölge Konya ile birlikte atılımlar yapan ve yapmakta olan bir il. Bu şehri daha da geliştirdiğimizde Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal ve mukaddes şehitlerimizin vazifelerini tamamlamış ve yollarında yürümüş oluruz. Türkiye önemli hamleler yapmış bir ülke ama önemi çok ta bilinmiyor. En önemli hamleleri tıp alanında yaptı. Çok değerli isimler var. Nihayet yarımda olsa bir Nobel Ödülü verdiler. Türk bilim insanlarının kıymeti bilinmiyor. Kocatepe’ye yürüyüş yapmak güzel bir ritüeldir. Burası çok önemli bir bölgedir. Burada zafer kazanıldığı ölçüde Türkiye’nin tekrar bizim olduğu açığa kavuşmuştur” diye konuştu.

Büyük Taarruz Zaferi Üstün Bir Kurmay Savaşıdır

Büyük Taarruz’un çok zor şartlarda elde edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. İlber Ortaylı: “1922 Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra, ki çok manidar bir savaştır, Yunan Orduları duruldu. Buradaki Büyük Taarruz Zaferi üstün bir kurmay savaşıdır. Türk Kurmaylarının ne kadar üstün olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda Türk askerlerinin ne kadar inatçı ve dayanıklı olduğu anlaşıldı. Bizler bu zaferi kazandık ama Yunan’ı daha da öteye kovalayamadık. Çünkü ordu bitkin haldeydi ve hali de yoktu. O dönemde Kazım Karabekir Paşa o dönemde daha da ileriye gitmekle uğraşmayalım, elimizdekini de kaybederiz diyor. Çünkü o dönemde vatan öyle bir halde ki dört bir yandan kuşatılmış durumda. Ancak Büyük Mareşal Gazi Mustafa Kemal “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri” dedi. Şimdiki Ege o dönem Akdeniz’dir. Bu noktaya çok büyük tartışmalar arasında gelindi. Ama Mustafa Kemal ileri görüşüyle bu zafere ulaştı” şeklinde konuştu.

Türkiye Burada Kuruldu, Burada Kurtuldu

Prof. Dr. İlber Ortaylı: “1. Dünya Savaşı’ndan 1922’ye savaşlardan yorgun düşen bir Millet vardı. Ağustos’lar bizim tarihimizde önemlidir. Mustafa Kemal Paşa Ağustos’ta Kocatepe’ye çıktı. Çünkü psikolojik bir duruş hazırladı. Yunan Ordusu yolu olmayan, haddi olmayan alanlara girdi ve er ya da geç kaybedecekti. Buna yönelikte bir hırçınlıkları vardır. Bu bölgeler Yunan zulmünden çok çekmiştir. Mustafa Kemal’in çay partisinde olduğunu düşünenler bir de bakıyorlar ki o çoktan harbe başlamış, siperleri dağıtmış. Türk Ordusu ricat bilmez. Bunu da Sakarya’dan sonra Büyük Taarruz Harekâtını yaparak gösterdi. Türkiye burada kuruldu, burada kurtuldu. Bundan daha fazlasını yapmamız da mümkün değildi” dedi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Bingür Sönmez’e panel sonrası Vali Mustafa Tutulmaz ve Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu çiçek ve çeşitli hediyeler takdim ederek, panelde aktardıkları bilgiler ve katılımları için teşekkür ettiler.