İl Müftüsü Sinan Kazancı’nın açıklamaları şöyle: 

MÜSTESNA BİR ZAMAN DİLİMİ…

01 Nisan 2022 cuma gecesi ilk teravih namazını kılarak ve cumayı cumartesiye bağlayan gece de ilk sahurumuzu yaparak mübarek Ramazan ayına girmiş olacağız inşallah. Bizleri bir Ramazan-ı Şerif ayına daha kavuşturduğu için Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun. Ramazan ayı, Cenab-ı Hakk’ın biz kullarının affına ve mağfiretine vesile kıldığı müstesna zaman dilimlerinden bir tanesidir. Ramazan ayı, bir imtihan yeri olan bu dünyada kulluğumuzun ve acziyetimizin idrakinde ve farkında olarak hatalarımızdan pişmanlık duyup tevbe-istiğfar etmemiz için Cenab-ı Allah tarafından bizlere fırsat olarak sunulmuş mübarek bir aydır.

KUR’AN BU AYDA İNDİ

Ramazan ayı, Kur’an ayıdır; bir yol gösterici, rehber ve kılavuz olan kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim bu ayda indirilmiştir. Cenab-ı Allah Kur’an-ı Kerim’inde; “Ramazan ayı öyle bir aydır ki, içerisinde Kur’anın indirildiği aydır.” (Bakara, 2/185.) buyurmak suretiyle Kur’an’ın bu ayda indirildiğini açıkça bildirmektedir. Ramazan ayı; okunan mukabeleler, hatimle kılınan teravih namazları vesilesiyle Kur’an’la daha fazla hem hal olunan, en önemlisi de bir ömre denk olan ve kendisinde Kur’an-ı Kerim’in indirildiği bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini barındıran mübarek bir aydır.

YORULAN BEDENLER İSTİRAHAT EDECEK

Ramazan ayı, oruç ayıdır; “Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki (oruç tutmak suretiyle kötülüklerden) korunursunuz.” (Bakara, 2/183.) ayet-i kerimesinde açıkça beyan edildiği üzere Ramazan ayının en önemli ibadeti hiç şüphesiz oruçtur. Oruç, Peygamber Efendimizin ifadesiyle “Bizi kötülüklerden koruyan bir kalkandır.” (Buhârî, Savm, 2.)  Oruç, dünya koşuşturmasında yorulan bedenlerimizin istirahat ettiği, daralan yüreklerimizin huzur bulduğu, geçim sıkıntısı çeken kardeşlerimizin haliyle hem hal olma imkânı bulduğumuz en önemli ibadetlerden bir tanesidir. Bu yönüyle bakıldığında oruç bir iç sorgulama, nefis muhasebesi ve empati kurma ibadetidir.

İHTİYAÇ SAHİBİ KARDEŞLERİMİZİN VARLIĞININ FARKINDA OLUNAN AY

Ramazan ayı, kardeşlik ayıdır. Vermiş olduğumuz zekât, fitre ve sadakalarımızla ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin varlığının farkında olduğumuz ve kardeşimizin bir yarasına merhem olma fırsatı bulduğumuz mübarek bir aydır. Ramazan ayı, “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” (Hâkim, II, 15; Heysemî, VIII, 167.) hadis-i şerifinden hareketle, komşumuzun derdiyle dertlendiğimiz, dünyanın neresinde olursa olsun muhtaç kardeşlerimizin yanında olduğumuz, sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygularını yoğun bir şekilde yaşadığımız müstesna bir zaman dilimidir.

BU YILKİ TEMA: RAMAZAN AYI VE DOĞRULUK

İşte böyle mübarek bir ayı en güzel şekilde idrak edebilmek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığımız gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çok önemli faaliyetler gerçekleştirmekte ve vatandaşlarımızın rahmet ve mağfiret ayıyla buluşmalarına vesile olmaktadır. Başkanlığımız aynı zamanda her yıl toplumumuzda bir farkındalık oluşturmak amacıyla Ramazan ayında işlenmek üzere bir ana tema belirlemektedir. Başkanlığımız tarafından 2022 yılı Ramazan teması “Ramazan Ayı ve Doğruluk” olarak belirlenmiştir. Bu itibarla doğruluğun, dürüstlüğün, istikametin üzerinde durulacak ve “Bizi aldatan bizden değildir.” (Müslim, Îmân, 164) buyuran bir doğruluk Peygamberinin ümmeti olduğumuza ve O’na layık bir ümmet olabilmenin yegâne yolunun istikamet ve doğruluk olduğuna vurgu yapılacaktır.

HATİMLE TERAVİH VE SABAH NAMAZI…

Afyonkarahisar İl Müftülüğü olarak vatandaşlarımızın bu mübarek ayı en iyi şekilde değerlendirmelerini ve bu ayın rahmet ve mağfiretinden istifade edebilmelerini sağlayabilmek amacıyla bir dizi faaliyet gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Ramazanda daha fazla dolan camilerimizde her sene olduğu gibi bu sene de Ramazanın coşkusunu aynı safta omuz omuza vererek hep birlikte yaşayacağız. Ayrıca belirlenen bazı camilerimizde hatimle teravih namazı ve hatimle sabah namazı kılmak isteyen vatandaşlarımıza bu imkânı sağlayacağız. Yine bütün camilerimizde hem erkek hem de kadın vatandaşlarımıza yönelik mukabele programları gerçekleştirilecektir.

TV, RADYO PROGRAMLARI

TDV Afyonkarahisar Şubesi olarak, hayır sahiplerimizin yapmış olduğu hayırları ihtiyaç sahiplerine ulaştırma noktasında köprü vazifesi göreceğiz.Gerek camilerimizde gerekse yerel basında gerçekleştirilen irşat faaliyetlerimizle vatandaşlarımıza Ramazanı en güzel şekilde nasıl değerlendirebileceklerini anlatmaya gayret edeceğiz. Ramazan ayı boyunca Kanal 3 TV’de iftar öncesi yayınlanacak olan “İftar Saati”, Gün FM’de hafta içi saat: 11:00’de yayınlanacak olan “Müftülük Saati” programları, Türkeli gazetesinde Ramazan ayı boyunca yayınlanacak olan “Müftülük Gazete Köşesi” ve ayrıca müftülüğümüz resmi sosyal medya hesaplarının aktif kullanımıyla vatandaşlarımıza Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirme fırsatı sağlamaya çalışacağız.Bu vesileyle mübarek Ramazan ayının  Afyonkarahisar’ımıza, ülkemize, İslam alemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın pekişmesine vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim. 

Afyonkarahisar Müftüsü Sinan Kazancı Gün FM’de Gazeteci İsmail Akar’ın konuğu oldu. Kazancı Ramazan ayıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.