İşte Görgöz’ün açıklamaları:

 

Virüs salgını dünya üzerinde yayılmaya başladığı andan   itibaren ve henüz Türkiye’de görülmemişken, maske fiyatları çok fazla yükselmeye başladı. Bunun nedeni, Türkiye’nin Çin’e koruyucu malzeme ve maske göndermesiyle mevcut stokların azalması, bununla birlikte yurtiçindeki maske taleplerinin yükselmesiydi.

Maske karaborsaya düştü

Virüs Türkiye’de görüldüğünde sağlık bakanı ve uzmanlar, sağlık çalışanları dışında maske takılmasına  gerek yok dediler. Salgın hızla yaygınlaşmayı sürdürünce, maske takılması gereklidir, sokağa çıkanlar maskesiz çıkmasın dediler. Maske takılacak denince, piyasalarda maske karaborsaya düştü ve bulunması da zorlaştı. Önce Ticaret Bakanı halkın ulaşabileceği her yerde maske satışı olacak diye açıklama yaptı.  Gelen tepkiler üzerine 1 gün sonra ise Akp genel başkanı “maske satışı yasak, ücretsiz dağıtacağız” dedi.

ECZANALERE DAĞITILACAK MASKE GELMEDİ

Maske dağıtımını PTT yapacak dediler. Aşırı talepten dolayı PTT sistemi çöktü. Bu defa başvuruların e-Devlet üzerinden alınacağını, dağıtımı PTT’nin yapacağını söylediler. Baktılar olmadı vazgeçtiler işi eczanelere çevirdiler.Eczanelere hala ücretsiz dağıtılacak maskeler gelmedi.  Şimdilik sadece büyükşehirlerde dağıtım başladı. Bu hafta içi Afyon’da da dağıtım başlar diye tahmin ediliyor. Kişi başı 10 gün için 5 adet maske dağıtılacağını biliyoruz.

MASKE SATIŞI HUKUKEN YASAKLANAMAZ

Şimdi örneğin hastanede işi olan 65 yaş üstü vatandaşlarımız bu maskeleri parasıyla bile satın alamıyorlar çünkü Akp genel başkanı çıktı maske satışı yasak dedi. O gün bugündür insanlar Afyon’ da ve diğer küçük iller de  maskesiz dolaşıyorlar çünkü maske yok. Maske satışı hukuken yasaklanamaz. Çünkü Eczacılar gelen taleplere göre parasıyla satın aldığı malları tıpkı diğer ilaçlar gibi satmak durumunda. Kaldı ki böyle bir kararın bilgisinin daha öncesinde eczacılara verilmesi gerekmez miydi? Hiç olmazsa ücretsiz dağıtılacak maskeler, halka ulaştırılarak kadar, eczanelerdeki satışı devam ettirilmeliydi. Toplu taşıma araçları ve marketlere maskesiz girilmemesi gerekiyor ancak vatandaşın maskesi yok.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI TAM BİR FİYASKO

İktidar her işte olduğu maskede de sınıfta kaldı. Halbuki bu süreç, en baştan kurulması gereken “sağlık konseyi ve bilim insanlarıyla” birlikte daha planlı, programlı yürütülebilirdi. “Sokağa çıkma yasağı” konusuna şimdi girmeyeceğim. Tam bir fiyasko!