Bu sene yaptığı açıklamalarla dikkat çeken ve tahminlerininde haklı çıkan Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt’tan yeni bir açıklama geldi. Haziran ayına sadece 10 gün kala “kar geliyor” diye uyaran Bozyurt, “Uzun zamandır böyle bir olayla karşılaşmadık” tespitinde bulundu. 

İşte Okan Bozyurt’un kendisine ait youtube kanalından yaptığı açıklamaları: 

UZUN ZAMANDIR BÖYLE BİR OLAYLA KARŞILAŞMADIK

Mayıs bizi şaşırtmaya devam ediyor. Kış bizi bu sene bırakacak gibi görünmüyor. Kar ve soğuk geri geliyor. Hemde 20 Mayıs gibi geliyor. Uzun zamandır böyle bir olayla karşılaşmadık. Elimizdeki veriler şu anda bunu gösteriyor. 19 Mayıs’ı 20 Mayıs’a bağlayan gece Balkanlar ve Karadeniz üzerinden yurdumuza soğuk ve yağışlı hava ülkemize sokulacak. Hava sıcaklıkları bütün bölgelerde hissedilir derecede azalacak. İç bölgelerde yağışlar görülüyor. Bunlar her sene görülen öğleden sonra yağışları ya da halkın deyimiyle kırk ikindi yağmurları. Bunlarda bazı bölgelerde  çok sert geçiyor. Bu tabi konveksiyonel yağışlar. Alt atmosfer ile üst atmosferin ısınmasına bağlı. Bunlar lokal ve yerel yağışlar oluyor.

GECE SICAKLIKLARI EKSİ DERECEYİ GÖRECEK

Bu sözünü ettiğim 20 Mayıstaki sistem ise kışın görülen cephesel bir durum. Çok geniş alanlarda etkili olacak. Hava sıcaklıkları 10 ila 15 derece azalacak. Bazı bölgelerde iç kesimlerde yükseklerde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekliyoruz. İç kesimlerde bazı merkezlerde gündüz sıcaklıkları sıcaklıklar 9 ila 10 dereceye kadar düşecek. Gece sıcaklıkları sıfır ila 1 derece hatta bazı merkezlerde sıfırın altında eksi dereceler görülecek. 

ZİRAİ DONA KARŞI DİKKAT!

Muhtemelen 20-23 Mayıs arasında bazı bölgelerde özellikle yüksek kesimlerde zirai don meydana gelebilir. Çiftçilerimizi şimdiden uyarmak gerekiyor. 

ŞİDDETLİ KAR VE FIRTINA GÖRÜLEBİLİR

Yağışlar Marmara, Ege, Batı ve Orta Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde etkili olacak. Zamanla doğuya doğru kayacak. İç Ege, İç Anadolu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksek kesimlerinde yer yer kar yağışı görülecek. Bu sistem doğuya kayacak demiştim. Özellikle İç Anadolunun kuzeydoğusunda doğu anadolunun yüksek kesimlerinde şiddetli kar yağışı ve fırtınaya sebep olabilir diye düşünüyoruz. 

BU ŞEHİR MERKEZLERİNDE KAR GÖRÜLEBİLİR

Erzurum, Kars, Ardahan gibi şehir merkezlerine kar yağabilir diye düşünüyoruz. Son yılların en serin en soğuk ilk baharını yaşıyoruz. Ben bunu bu sene çok sık dile getirdim. >>Afyon Postası'nın Özel Haberi.