İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt’un açıklamaları şöyle:

SICAKLIKLAR SİZİ ALDATMASIN

Yaz sıcaklıkları sizi aldatmasın. Bilimsem olarak yaz 21 Haziran’da geliyor. Daha ilk bahardayız. Bu şu demek. 21 Haziran’a kadar bu sıcaklıkları geçici. Yeniden yağışlar bağlayacak. Yani halk deyimiyle kırk ikindi yağmurları… Öğleden sonra yağmurları… Haziran’ın ilk yarısında bizi oldukça yağışlı günler bekliyor. Şiddetli gök gürültülü sağanak yağışlar, beraberinde dolu yağışları bunların yanında şiddetli fırtınalar görülebilir diye tahmin ediyorum.

FİLİZ KOPARAN FIRTINASINA DİKKAT

Bunun bir nedeni var. Benim hazırladığım dairesel bir iklim takvimi var. Bu takvimde bir fırtına var ki ismiyle dikkat çekiyor. Ne bu? 2-3 Haziran’da gerçekleşecek olan Filiz Koparan Fırtınasından bahsediyorum. Bu fırtınanın en önemli özelliği özellikle ormanlık alanlarda yetişen ağaçların ya da insan elinin değmediği yerlerde ağaçların doğal budanması sağlanıyor. Bu dönemde çıkan fırtınalar ağaçların ölü dallarını kırıyor ve ağacın gençleşmesini sağlıyor. Doğadaki denge ne kadar önemli değil mi? Bizim elimizin ulaşmadığı yerde bir şekilde gereken yapılıyor. Filiz Koparan fırtınasından sonra 10 Haziran’da Ülker Doğumu Fırtınası gelecek. Bu iki fırtınanın etkisi şöyle oluyor. Haziran 15’ine kadar iç kesimlerde özellikle öğleden sonra gök gürültülü sağanak yağışlar zaman zaman dolu yağışların gelmesine yol açıyor. Ve sıcaklıklarda azalıyor. Bu sıcaklıklar geçici. Son gözlemlere göre yağışların başlamasıyla Haziran’ın ilk günlerinde genel olarak hava sıcaklıkları azalacak.

HAZİRAN’DAN SONRA SICAK GÜNLER GELİYOR: GÖLGEDE 40 DERECE OLACAK!

Ama şunu söyleyeyim. Haziran’dan sonra bizi gerçekten sıcak günler bekliyor. Temmuz ve Ağustos’tan sonra mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklara karşılaşacağız. Özellikle 25 Temmuz’dan 5 Ağustos arasında ülkemizde kavurucu sıcaklıklar bekliyorum. Hatta bunu 10 Ağustos’a kadar uzatabiliriz. İç kesimlerde gölgede bile sıcaklık 40 derece olacak diye tahmin ediyorum. Güneyde bu 45 olacak. Bu çok ciddi bir rakam. İstanbul’da bile gölgede 40 derece sıcaklık göreceğiz. İstanbul gibi yerlerde nemi eklersek bunaltıcı günler bizi bekliyor. >>Afyon Postası'nın Haberi.