Afyonkarahisar’da yaşayan ve Kılıç Ustası Kerem Uçkun, tarihi dizilerden sonra kılıçlara olan ilgini arttığını söyledi. Dekoratif bir ürün olarak kılıçların evlerde kullanılmaya başlandığını kaydeden Uçkun, şöyle konuştu: “Ben kendi atölyemde hobi olarak parlatma işini yapıyorum. Daha sonra cila işlemine geçiyoruz. Bir sonraki aşama ise kılıç kabzasında elimizi siper eden balçak yapımına başlıyoruz. En son aşama ise kabza yapımına başlıyoruz. Bir kılıcı yapmak yaklaşık 1 günümü alıyor.”

“DEKORATİF ÜRÜNE DÖNÜŞTÜ”

Kılıcın eskiden savaş meydanlarında kullanıldığını hatırlatan Uçkun, bu ürünün artık dekoratif bir ürüne dönüştüğünü ifade etti. Uçkun: “Bu ürünler tabi dekoratif ürünler. Bu yüzden paslanmaması gerekiyor. Onun için paslanmaz çelik kullanıyoruz. Kabzaya ceviz ağacını kullanıyoruz. Daha çok bu ürün tercih ediliyor. İnsanlar eskiden savaş meydanlarında cenk meydanlarında kullanılan bu kılıçları artık evlerinde dekoratif bir ürün olarak kullanıyor. Evinin bir köşesine asabiliyorlar. Kimileri kılıcın üzerine ismini yazdırabiliyor.” diye konuştu.

“1000 LİRAYA KADAR ALICI BULUYOR”

Kılıcın işçiliğine göre fiyatlarının değiştiğini söyleyen Uçkun şunları söyledi: “Tarihi dizilerden sonra bu kılıçlara olan ilgi artmaya başladı. Bir kılıç işçiliğine göre 450 liradan 1000 liraya kadar fiyatlarda değişiklik olabiliyor. Ben bunların dışında av bıçağı, kasap bıçağı gibi ürünlerde yapıyorum.” 

--