DSİ’nin Afyonkarahisar’da yürüttüğü 3 projeden bir tanesi tamamlandı. Evciler ilçesini kapsayan toprak toplulaştırma projesinin tamamlandığı haberi DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’dan geldi. 

YÜZDE 41 ORTANINA ULAŞILDI

Afyonkarahisar ili   Evciler ilçesi Akyarma, Altıova, Baraklı, Bostancı, Evciler Merkez ve Gökçek Köyleri ile Sandıklı ilçesine bağlı Hırka, Kızılca, Emirhisar, Saltık, Sorkun ve Yumruca Köyünde tamamlanan proje çalışmaları ile ilgili yazılı açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Bu yıl içerisinde tescil edilerek tapuları dağıtılan 9430 ha’lık alan ile proje kapsamında toplam 23795 ha’lık alanda 29727 adet parselin toplulaştırma sonucu 17424 adet olarak tapularının dağıtıldığını ve % 41,38 oranında toplulaştırma oranına ulaşıldığını, söz konusu köylerde 964 km tarla içi yollarının açılarak, 60 menfez geçişinin tamamlandığını, sınır düzeltilme, ağaç kök sökümü ve tarla içi geliştirme hizmetleri işlerinin yapıldığını, arazi toplulaştırma ve TİGH pojesi tamamlanan köylerde geleneksel tarım faaliyetleri dışında üretim faaliyetleri ve ürün deseninde değişiklikler ile üretimin artacağı tahmin edilmektedir” dedi.

MALİYETLERDE AZALMA VAR

Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf ve kamulaştırma maliyetlerinde azalma olmaktadır.

PARSELLER BÜYÜDÜ

Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulması ile  yola ve kanala kavuşur. Parseller arasındaki mesafeler azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artmaktadır.