Fuarın açılışına katılan Vali Mustafa Tutulmaz, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ile birlikte açılış kurdelesini kesti.

Deniz Turizmi Dışında Her Alanda Potansiyelimiz Var

Açılış programı sonrası Gıda Fuarı kapsamında düzenlenen panel etkinliğine katılan Vali Mustafa Tutulmaz burada Afyonkarahisar’ın Gastronomi unvanı almadaki başarısını anlattı. Afyonkarahisar’ın turizm potansiyeline değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Öncelikle bizleri onur konuğu olarak davet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Burada olmaktan büyük onur duyduğumu da ifade etmek isterim. Komşu vilayetler olarak güzel bir dayanışma örneği olarak bir aradayız. Turizm Afyonkarahisar’ın olmazsa olmazı. Turizmin birçok yolu var diğer illerde farklı turizm alternatifleri de ön plana çıkmış durumda. Bu açıdan baktığımızda Afyonkarahisar’ın deniz turizmi dışında tarihi, doğal güzellikler var. Bu güzelliklerin turizme yansıması gerekiyor. İnsanlar turizm amaçlı seyahatlerinde ne yenir düşüncesine kapılıyor ve araştırmalar yapıyor. Yani aslında yemekte turizmde önemli bir etken. Gezme, eğlenme öncelik ama 2. Öncelik yeme içmedir. Afyonkarahisar deniz turizmi dışında her alanda turizm potansiyeli olan bir yer. Termal turizm açısından baktığımızda 27 bin yatak kapasitesi ile önemli bir potansiyele sahip. Bu termal kapasitesi apart oteller, devre mülkler, 5 yıldızlı oteller olmak üzere değişik yatak kapasitelerini içeriyor. Bu otellerin aktif olarak çalışabiliyor olması turizm çeşitliliğini sağlamakla mümkün olacaktır” dedi.

Afyon’dan Bir Şekilde Geçtim Ama Potansiyeli Vali Olunca Gördüm

Tanıtım çalışmalarına ağırlık verildiğini bu çalışmaya başlama sürecini anlatan Vali Mustafa Tutulmaz. “İnsanlar termale geldiklerinde sadece orada kalmak istemeyecek. Yemek kültürünü tanıyacak, gezecek, göreceklerdir. Bu anlayışla Afyonkarahisar için ne yapabiliriz diyerek çalışmalara başladık. Ben Antalyalıyım. 35 yıldır Antalya’ya giderken bir şekilde Afyonkarahisar’dan geçtim. Geçerken bir şeyler alırım, yerim içerim ancak Afyonkarahisar’a Vali olarak geldikten sonra mevcut potansiyeli görme imkânım oldu. Ülkemizde 82 milyon nüfusun büyük bir bölümü bir şekilde Afyonkarahisar’dan geçmiştir. Ancak şehir merkezine girerek zenginliklerini ve kültürel değerlerini görme imkanı olmamıştır.  Bu yol üzerinden en fazla geçen biri olarak ben eğer bu potansiyeli bilmiyorsam buradan bir kez geçen bir kişinin öğrenme imkânı mümkün değil dedim ve çalışma yolumu bu yönde ilerletmeye başladım” diye konuştu.  

Tanıtım Çalışmalarını Visit Afyon ile Artırdık

Artık turizmde şehirler yarıştığını söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkelerin yarışma dönemi geride kaldı. Eskiden ülkeler ön plandaydı ama şimdi şehirler ön plana çıkmaya başladı.  Bu rekabette bizim ön plana geçmemiz lazım. Öncelikle tanınmadığımızı tespit ederek tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdim. Bu doğrultuda vakıf mı kuralım, dernek mi olsun derken devletin yapısı içerisinde bunu çözmenin mümkün olmadığını görünce Tanıtım Ofisi kurduk. Bu ofise devlet memuru mantığı ile değil özgür düşünce ile hareket edin diye bir yetki verdik. İl için ne yapılması gerekiyorsa yapın ve beni bilgilendirin dedim. Hızlıca çalışmalara başladık. Visit Afyon adlı bir internet sitesi kurduk. Devlet logolu olmayan, sivil bakış açısı ile oluşturulan bir adres. Bu siteyi mobil uygulama ile destekledik. Mobil uygulama navigasyon sistemli. Adeta bir şehir rehberi. Bu uygulama sizi rahatça gitmek istediğiniz yere ulaştırıyor. Bunu verimli bir şekilde duyurmaya çalıştık. Valiliğimizin sosyal medya hesaplarından ve Visit Afyon hesaplarından her gün en az bir tane paylaşımlar yapmaya başladık. Bu paylaşımlar yavaş yavaş ilgi görmeye başladı.”

Yaptığımız Etkinliklerle Yaşayan Şehir İmajı Oluşturduk

Yaşayan şehir imajı vermek adına çok sayıda etkinliğin yapıldığını dile getiren Vali Mustafa Tutulmaz: “Bu yeterli gelmemeye başlayınca yeni organizasyonlar yapmaya başladık. Bir taraftan eski etkinlikleri sürdürürken yeni etkinlikler ekledik. 20 Caz Festivali, 19. Klasik Müzik Festivali var. Bunları destekledik. Yine aynı şekilde Frig Ultra Maratonu, Frig Bisiklet Turu,  Frig Fotofest desteklediğimiz diğer etkinlikler. Gastronomi önemli dedik. Bu alanı destekledik ve festival başlattık. Bu festival ilk yıl çok ilgi görmedi. Ancak yanlışlıkla yanan dana sonucu televizyonlarda haber olduk ve biraz ilgi arttı. Çeşitli etkinlikler yıl boyu devam etti. 2. Yıl ilgi biraz daha fazla oldu. UNESCO’ya başvuru alt yapasını bir şekilde oluşturmaya başladık. Değişik fuarlar ile Kitap fuarı gibi etkinliklerle de şehri hareketlendirdik yani burası kültür şehri, aktivitelerin bol olduğu bir şehir, burada cazından, klasik müziğinden un uç noktaya kadar yaşayan şehir imajı verdik. Bu bizim için artı değer oldu” şeklinde konuştu.  

UNESCO Tescilinin Değerini Kazandıktan Sonra Daha İyi Anladık

Afyonkarahisar’da en büyük zenginliğin termal alanda olduğunu vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “27 bin yatak kapasitemiz. 6 bin yatak kapasiteli otel yatırımları devam ediyor. Önümüzdeki süreçte kalkınma planlarında 75 bin yatak kapasitesi öngörülüyor. Bunu dolu dolu artırabilmemiz için bizim daha fazla kişiyi Afyon’a çekmemiz lazım. Bunun içinde yine bir sertifika sayılabilecek Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği üyesi olduk. Kalkınma ajansı ile işbirliği içerisinde başvurumuzu yaptık ve geçen yıl ocakta ayında üyeliğimiz kabul edildi. Bu birliğin Bursa ve Pamukkale önceli üyeleri. Bu üyelik bizim heyecanımızı artırdı ve Gastronomi alanında UNESCO’ya başvuruda bulunduk. Gastronomiye herkes başvurabiliyor. Bunun için bir alt yapı gerekiyor. Afyon’un yemek kültürü çok zengin. Mesela 18 yemeğin sıra yemeği olarak bir gecede yenildiği bir il Afyon. Lokantalarda olmayan çok sayıda farklı lezzet var bu şehirde. Bu kültürün tescillenmesi gerekiyordu. Yol üstü turizmi var. Bunun avantajını iyi kullanan bir il Afyon. Yola çıkan kişiler genelde yemeği Afyon’a yer. Potansiyelimiz artık üst düzeyde. Biz ilk başvurumuzda UNESCO tescilini aldık. Zor bir süreçti. Başvuru süresince seçim dönemi vardı. Seçim bitince Başkan Mehmet Zeybek hemen başvuruyu yaptı. Korku vardı ama en azından eksiğimizi görürüz dedik. Herkes üzerine düşeni yaptı ve çok iyi bir dosya ile bu unvanı aldık. El birliği ile bu başarıyı elde ettik. Büyük bir kazanım. Kazandıktan sonra değerini daha iyi anladık. İnşallah daha fazla il bu ağa dahil olur. Şuanda dünyada 36 şehirden biri olduk. Bu unvanın Antep’i nasıl değiştirdiğinin hepimiz şahidiyiz. İnşallah yakında Afyon’u da aynı şekilde değiştirdiğini hep birlikte göreceğiz” dedi.

Fuarda açılan stantları Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ile birlikte ziyaret eden Vali Mustafa Tutulmaz, stant görevlilerinde bilgiler aldı. Afyonkarahisar’ın birbirinden lezzetli yöresel ürünlerinin tanıtıldığı fuarda, en çok ilgiyi gören stant Afyonkarahisar standı oldu.