İstanbul 16 milyon nüfusu ile ülkemizin en büyük şehridir. Ayrıca nüfus bakımından 131 ülkenin daha büyüktür.

1994 yılından önce CHP tarafından yönetilen İstanbul’da susuzluk, şehrin en büyük problemiydi. Susuzluk sebebiyle şehir adeta kerbelaya dönmüştü.

Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 yılı, İstanbul ve İstanbullular için bir milat olmuştur. 1994 yılından 2019 yılına kadar 25 yılda İstanbul’a muazzam içmesuyu yatırımları yaptık.

Şehre yeni içmesuyu kaynakları sağlamanın yanında dev isale hatları, içmesuyu arıtma tesisleri, terfi merkezleri, içme suyu hazneleri ve şebeke hatları inşa ettik.

Türkiye’nin en büyük içmesuyu projelerini İstanbul’da hayata geçirdik. Çok kısa sürede şehrin içmesuyu problemini çözerek kesintisiz içmesuyu sağladık. Ardından orta vadeli içmesuyu yatırımlarını yaptık ve İstanbul’da susuzluğu tarihe gömdük.

Bununla da iktifa etmedik ve şehrin 2040 ve hatta 2071 yılına kadar olan uzun vadeli içmesuyu yatırımlarını planlayarak kademe kademe devreye almaya başladık.
Yeşilçay tesisi Sn  Recep Tayyip Erdoğan’ın’ın  Başbakanlığı döneminde 2003 yılı sonunda devreye alındı.
İstanbul’un içmesuyu ihtiyacını 2071 yılına kadar teminat altına alan Melen Projesi, Cumhuriyet tarihinin en büyük içmesuyu temin projesidir.

Melen Projesi, toplam 4 safhadan müteşekkil olup, merhale merhale tamamlanarak işletmeye alınmaktadır. Çünkü kaynakların israf edilmemesi bakımından ve yapılan yatırımın hemen faydaya dönüşmesi için bu  büyüklükteki projelerin kısım kısım devreye alınması temel mühendislik prensibidir.

Dolayısıyla ülkemizin en büyük içmesuyu projesi olan Melen Projesi de 4 merhale  halinde planlanmıştır.

Projenin birinci  kademesi 
2007 yılında vuku bulan kuraklık yüzünden öne çekilerek Ekim 2007 ‘de devreye  alınmıştır. Melen Regülatöründen alınan su , inşa edilen isale hattı ile Ömerli Barajına aktarılmıştır.
İkinci merhalede Cumhuriyet İçmesuyu Arıtma Tesisi ile Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan, bitmiş çapı  4 metre ve 5.551 metre uzunluğundaki dev tünel inşa edilmiştir. Bu tünel deniz seviyesinin. 135 metre altından geçmektedir.

İkinci merhale inşaat çalışmaları 2012 yılında tamamlanarak Melen suyu  Asya yakası ve Boğaz Geçiş Tünelinden Kâğıthane Arıtma Tesisine ileterek Avrupa yakasına verilmiştir.

Projenin üçüncü merhalesi ise inşa edilen iki ayrı isale hattıdır.


Melen Projesinin Dördüncü kademesi ise Melen Barajıdır. Melen Barajının inşaatına 2012 yılında başlanmış olup, inşaat çalışmalarında sona yaklaşılmıştır.

Ayrıca Projenin son bu dördüncü merhalesinde inşa edilecek ilave terfi merkezleri  de vardır.

İstanbul’un içmesuyu Arz – Talep Grafiğine göre, Melen Projesinin son kademesinin 2025 yılında devreye girmesi öngörülmektedir. Projenin son safhası da hizmete girdiğinde İstanbul’a yılda takriben 1 milyar m3 içme suyu sağlanacaktır.

Melen Projesinin büyük bölümü tamamlanmış, devam eden kısımlarda da çalışmalar plan dâhilinde devam etmektedir. Melen Barajının inşaatı devam etmekte olup bazı ilave tedbirlerin alınması gerekmiş olup, bu çalışmalar yürütülmektedir. 2022 yılında baraj inşaatı tamamlanacaktır.

Hükümetimiz Melen Projesinin
4 safhasını da tamamlamak suretiyle bu büyük projeyi İstanbul’a kazandırmış olacaktır.

Projenin ilk 3 Merhalesi tamamlandığından Melen’den 
20 Ekim 2007 den itibaren İstanbul’a su iletilmektedir. Misal olarak 2018 yılında Melen ve Yeşilçay Sisteminden toplam
380 milyon m3 su İstanbul’a iletilmiştir.
Yani 2018 yılı su sarfiyatının 8’i Melen ve Yeşilçaydan iletilmiştir. 2019 yılında da Melenden su verilmeye devam etmektedir.

İddia edildiği gibi Melen Projesinin işletmede olmadığı doğru değildir. Projenin büyük bir bölümü tamamlanmış ve İstanbul’a su verilmektedir. Kalan kısımları da İstanbul’un içmesuyu arz – talep planına göre devreye alınacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız,
25 yıldır İstanbul için her şeyi yapmıştır, bundan sonrada yapılması gerekenleri Hükümetimiz yapmaya devam edecektir.