Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, yazılı bir açıklama yaparak araç sahiplerinin mutlaka egzoz emisyon ölçümlerini yaptırmalarını istedi. Sayıları hızla artan araçların şehir merkezlerinde ciddi bir çevre kirliliği oluşturduğuna dikkat çeken açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sayıları sürekli artış gösteren motorlu taşıtlar, özellikle kent merkezlerinde hava kirliliğine neden olan önemli kaynaklardan biridir. Araç muayene işlemleri sırasına araçlarda egzoz gazı emisyonu ölçümünün yaptırılmaması durumu; ağır kusurdan çıkartılarak hafif kusur olarak sayılacağı bildirilmiştir. Bu doğrultuda Taşıt sahiplerinin mağdur olmamaları için, taşıt muayenesi sırsında istenilmemiş bile olsa egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmaları ve kendilerine verilecek ölçüm sonuçlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.” denildi.

CEZALAR CEP YAKACAK

Ölçüm yaptırmayanlara cezai işlem uygulanacağının altı çizilen açıklamada, ceza bedelleri şöyle ifade edildi: Emisyon ölçümünü yaptırmadığı tespit edilen motorlu kara taşıt sahiplerine 2019 yılı için 1.546 TL,  Yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan  motorlu kara taşıt sahiplerine ise 3.093 TL idari para cezası uygulanacaktır.”

 

DENETİMLER YAPILACAK

Öte yandan Motorlu Taşıt Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Raporu Bedelinin, 2019 yılı için KDV dahil 65 TL olduğu ifade edildi. Ayrıca il genelinde kolluk kuvvetlerince motorlu taşıtlarında egzoz emisyon ölçümü konusunda denetimlerin gerçekleşeceği açıklamada yer aldı.