Afyonkarahisdar’da sisvil toplum örgütü temsilcileri tarafından Doğu Türkistan’da devam eden so kırıma dikkat çekmek amacıyla “Tek Yürek” mitingi düzenlendi. Mitinge; Doğu Türkist’an Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk, Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Millet Vekili Gültekin Uysal, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal mitingde bir konuşma yaptı. Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin huzur ve refah içerisinde güvenlik kaygısı taşımadan kimlik ve benliklerini koruyarak yaşamaları gerektiğini söyleyen Köksal, “Ülke olarak Uygur Türkleri için hepimizin mücadele etmesi gerektiği kanaatindeyim. Uygur Türklerine uygulanan başta keyif tutuklamalar olmak üzere her türlü insan haklarına karşı burada seslerini çıkaran dur demek için toplanan tüm Afyonkarahisarlı hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum. Afyonlu olmaktan bir kez daha onur ve gurur duydum. Bu konu siyaset üstü tüm memleketin meselesidir. Orada insan hakları ihlalleri var, Uygur Türkleri kardeşlerimizin temel hak ve hürriyetleri askıya alınmış durumdadır. BM verilerine göre Toplama Kamplarında 1 milyonun üzerinde Uygur Türkü var. Bu zülmü kınayıp hepimizin poresto etmesi gerekmektedir.”
“SOYKIRIMI REDDEDİYORUM”
İnsanlık adına büyük bir vazifeyle millet önünde bugün bir irade koyduklarını belirten Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, “Bende bu vesileyle sizlerle beraber olmanın mutluluğu içerisindeyim. Milli kimliği Türklük, dini kimliği Müslümanlık olduğu için sistematik bir soykırıma, sistematik bir programla karşı karşıya kalan Doğu Türkistan ile ilgili elbette Türkiye milleti olarak hem sözümüzü hem de sesimizi yükseltmek mecburiyetindeyiz Tüm Türkiye’de mazlumlara her daim mihmandarlık yapmış ve onların koruyucusu olmuş bir millet olarak Doğu Türkistan davasını yükselen gök bayrağın inmemesi adına millet olarak sahipleniyoruz. İnsanlığın yüzünü kızartacak zulümlerin icat edildiği Çin’de Müslüman Kardeşlerimizin Doğu Türkistan Türklüğünün muhatap olduğu bu soykırımı reddediyoruz” dedi.
“ÇİN SEDDİ DARMADAĞIN OLACAK”
Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk Doğu Türkistan’ın esaretinin son bulacağına inandıklarını kaydetti. İnanıyorsak başaracağız. Biz önce kendi içimizde başarmayı, birleşmeyi bütün olmayı öğrendiğimizde inşallah Çin’in o Çin Seddi de darmadağın olacak, bizim esaretimizde son bulacak. Tıpkı Kocatepe’de, tıpkı Dumlupınar’da, Tıpkı Mustafa Kemal’in ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı’nda verdiği mücadeleyi, o ruhu kendimizde bulduğumuz anda; Doğu Türkistan’da da bütün esaretin olduğu coğrafyada da bizim soydaşlarımızın, dindaşlarımızın kardeşlerimizin birer birer bağımsız olduğunu göreceğiz. 3 yıldır devam eden bir soykırımdan bahsediyoruz. Biz avazımız çıktığı kadar, sesimizi duyurabildiğimiz kadar her ne kadar ara akım, her ne kadar ulusal medya sesimizi kesse de her ne kadar oradaki zulme karşı Türk milletinin haber alma özgürlüğü engellense de ama sosyal medyadan Doğu Türkistan’ı anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.